Αποκαλυπτικές δηλώσεις Όρμπαν: Η ΕΕ οδηγείται σε ψυχρό πόλεμο με την Κίνα

Η Πολιτική της Ε.Ε την οδηγεί σε οικονομικό Ψυχρό Πόλεμο με την Κίνα σύμφωνα με τον Ούγγρο ηγέτη

Must Read

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οδεύει προς έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, καθώς οι ηγέτες του μπλοκ προετοιμάζονται για μια κρίσιμη ψηφοφορία σχετικά με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων κινεζικής κατασκευής.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν την Παρασκευή για το αν θα επιβάλουν για τα επόμενα πέντε χρόνια δασμούς έως και 45% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής, στην πιο προβεβλημένη εμπορική υπόθεση του μπλοκ, η οποία ενέχει τον κίνδυνο αντιποίνων από το Πεκίνο. Υπό τον Όρμπαν, η Ουγγαρία έχει καταστεί σημαντικός εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για την Κίνα, σε αντίθεση με ορισμένα άλλα κράτη της ΕΕ που εξετάζουν το ενδεχόμενο να γίνουν λιγότερο εξαρτημένα από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. «Αυτό που μας αναγκάζουν να κάνουμε αυτή τη στιγμή, ή αυτό που θέλει να κάνει η ΕΕ, είναι ένας οικονομικός ψυχρός πόλεμος», δήλωσε ο Όρμπαν σε συνέντευξή του σε κρατικό ραδιόφωνο, αναφερόμενος στους προτεινόμενους δασμούς στην Κίνα.

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα στοιχεία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ουγγαρίας μειώθηκε κατά 9,5% τον Αύγουστο, γεγονός που σύμφωνα με τη Βουδαπέστη οφειλόταν στην αδυναμία της γερμανικής οικονομίας, προορισμού περίπου του ενός τετάρτου των ουγγρικών εξαγωγών.

Ο Όρμπαν, ο οποίος πρωτοστάτησε σε μια προσπάθεια στην κεντρική Ευρώπη να φέρει κινεζικά εργοστάσια κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών στην Ουγγαρία, δήλωσε ότι η περίκλειστη χώρα του δεν θέλει να στριμωχτεί σε κανένα από τα δύο μπλοκ και θέλει να συνεχίσει να συναλλάσσεται και με τις δύο πλευρές. Είπε ότι τα προϊόντα που παράγονται στην ΕΕ θα είναι όλο και πιο δύσκολο να πωληθούν αν η παγκόσμια οικονομία χωριστεί σε δύο μπλοκ, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές αν η στρατηγική της Ουγγαρίας για «οικονομική ουδετερότητα» θα αντέξει στο χρόνο.

Ένας από τους μεγαλύτερους Κινέζους επενδυτές στην Ουγγαρία, η CATL, κατασκευάζει εργοστάσιο μπαταριών αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώστην ανατολική πόλη Ντέμπρετσεν, ενώ η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD ανακοίνωσε πέρυσι ότι κατασκευάζει το πρώτο της ευρωπαϊκό εργοστάσιο στο Σέγκεντ, στα νότια της χώρας. Τον περασμένο μήνα ο Όρμπαν δήλωσε ότι κινεζικές εταιρείες έχουν υποσχεθεί επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία μέχρι στιγμής, γεγονός που τις φέρνει στο ίδιο επίπεδο με εταιρείες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επικρίνει τη στρατηγική του Όρμπαν για τη σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με την Κίνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This