Βουλγαρία: Υποβρύχια drones θα… χαρτογραφούν την Μαύρη Θάλασσα

Στα σκαριά οι μελέτες

Must Read

Επιστήμονες από πέντε χώρες αρχίζουν την εκπόνηση κοινού έργου αναφορικά με την μελέτη της κατάστασης των υποθαλάσσιων λιβαδιών στην Μαύρη Θάλασσα. Χρησιμοποιώντας μάλιστα υποβρύχια ρομπότ drones, όπως ανακοίνωσε η επιστημονική ομάδα και με… επίκεντρο της διαδικασίας την Βουλγαρία!

Το έργο αποτιμάται σε σχεδόν 1,6 εκατομμύριο ευρώ και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για την λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας Interreg NEXT Black Sea Basin Programme. Είναι μία συνεργασία μεταξύ της Ένωσης Βουλγαρικών Τοπικών Αρχών της Μαύρης Θάλασσας (UBBSLA), του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Γεωργίας, του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και του Εθνικού Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας και Ανάπτυξης της Ρουμανίας.

Η Μαριάνα Κάντσεβα, διευθύνουσα σύμβουλος της UBBSLA, τόνισε την σημασία του έργου, ενώ ο αντιπρύτανης του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Βάρνας Χρίστο Νένοφ εξήγησε ότι «τα δεδομένα που συλλέχθηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μέτρα βελτίωσης τόσο των οικοτόπων της θαλάσσιας βλάστησης» όσο και της ποιότητας του θαλασσινού νερού.

«Τα υποθαλάσσια λιβάδια διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην στήριξη της βιοποικιλότητας, την μείωση της διάβρωσης των ακτών και την προώθηση της ανάπτυξης της θαλάσσιας ζωής», δήλωσε ο Γεώργιος Συλαίος του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Επεσήμανε την έλλειψη δεδομένων για αυτούς τους οικότοπους στην Μαύρη Θάλασσα, αναφέροντας ότι η προηγούμενη έρευνα περιοριζόταν σε περιοχές προσβάσιμες από δύτες, καλύπτοντας μόνο ένα μικρό τμήμα του θαλάσσιου πυθμένα.

Τα υποβρύχια drones, ικανά να λειτουργούν σε βάθη 300 μέτρων, θα χρησιμοποιούνται συνεχώς από τους εταίρους για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος. Εκτός από την παρακολούθηση των υποθαλάσσιων λιβαδιών, θα μελετηθούν επίσης οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πυθμένα της θάλασσας.

Η Κάντσεβα διευκρίνισε ότι θα δημιουργηθούν τέσσερα κέντρα πληροφόρησης στη Βάρνα, το Μπουργκάς και το Νεσέμπαρ, ώστε να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για τις συνθήκες του θαλασσινού νερού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This