Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε Λίβανο και Γάζα στη «μαύρη» επέτειο της 7ης Οκτωβρίου – Με «βροχή» από ρουκέτες απαντά η Χεζμπολάχ

Must Read

Την ώρα που οι δυνάμεις των IDF στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο ενισχύονται διαρκώς, με τους Ισραηλινούς να ανακοινώνουν και ναυτικό αποκλεισμό του και τις αεροπορικές τους επιδρομές στη Βηρυτό να εντείνονταιη Χεζμπολάχ απαντά με «ρουκετοπόλεμο», στοχεύοντας πόλεις στο βόρειο Ισραήλ.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Ισραήλ επέβαλε ακόμη μία στενή στρατιωτική ζώνη, την τέταρτη μέσα σε λίγες ημέρες, προχωρώντας, ουσιαστικά την επέκταση των χερσαίων δυνάμεων σε όλο το μήκος των βορείων συνόρων και όχι μόνο. Από νωρίς το πρωί, εξάλλου, οι IDF είχαν προειδοποιήσει τους κατοίκους του Λιβάνου να απομακρυνθούν από νότιες περιοχές της χώρας σε μία ακτίνα περίπου 30 χιλιομέτρων μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ertnews.gr.

Όσον αφορά στις περισσότερες από 135 ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ, ορισμένες από αυτές φέρονται να χτύπησαν κάποιους στόχους, κάποια κλειστά εμπορικά κέντρα στα βορειοανατολικά σύνορα, αλλά και σε άλλα σημεία των βορείων συνόρων. Σημειώνεται ότι, λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί.




Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 7/10, ανήμερα της «μαύρης» επετείου της πολύνεκρης επίθεσης της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ, και σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε σκηνές εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Άκσα στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από κέντρο διοίκησης, το οποίο βρισκόταν εντός του νοσοκομείου.

Παράλληλα, ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν σήμερα στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Λίγο μετά την ομοβροντία ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς προς το Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε την εντολή εκκένωσης της Τζαμπάλια για να συμπεριλάβει περιοχές στις βόρειες πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια, με στόχο, όπως ανέφερε, να συνεχιστεί η επιχείρηση, για να αποφευχθεί η ανασύνταξη της Χαμάς.

Από την πλευρά του, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ΑΝΙ, μετέδωσε πως η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα περίπου 30 χωριά στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, σε λιγότερο από μισή ώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, «σειρά πληγμάτων» πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ακόμη περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας.

Nωρίτερα το απόγευμα, βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow. Κατά την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.




Νετανιάχου: «Πόλεμος της Αναγέννησης» ο πόλεμος κατά της Χαμάς

Σε δηλώσεις του μέσα στην ημέρα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε να χαρακτηριστεί ο πόλεμος κατά της Χαμάς ως ο «Πόλεμος της Αναγέννησης», με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, αλλά και με δεδομένη την ανταλλαγή πυρών με το Ιράν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η «Jerusalem Post», κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε να αλλάξει το όνομα επιχειρήσεων των IDF από «Σιδερένια Ξίφη» (Iron Swords) σε «Πόλεμο της Αναγέννησης», χωρίς, ωστόσο, να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε, επίσης, ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης με ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα που αντιμετωπίζει η χώρα του» (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Aπό την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος ανακοίνωσε σήμερα, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή της 7ης Οκτωβρίου, ότι θέλει να διεξάγει μια «μακρά μάχη φθοράς» κατά του Ισραήλ. «Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμπού Ομπέιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This