Δεν έχει προηγούμενο η εκκένωση στη Φλόριντα: 5,5 εκατ. πολίτες ξεσπιτώνονται – «Αν επιλέξετε να μείνετε, θα πεθάνετε»

«Ασφυξία» στους δρόμους - Σε πανικό οι κάτοικοι

Must Read

Δεν έχει προηγούμενο η εκκένωση στην Φλόριντα, με 5,5 εκατομμύρια κατοίκους να σπεύδουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, προτού καταφτάσει ο Μίλτον, ένας εξαιρετικά επικίνδυνος κυκλώνας, που χαρακτηρίζεται ως ο πιο «άγριος» των τελευταίων 100 ετών!

Έχοντας ήδη πληγεί από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Ελίν πριν από δέκα ημέρες, «όλη η χερσόνησος της Φλόριντας βρίσκεται υπό μια μορφή είτε επιφυλακής είτε συναγερμού», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της πολιτείας Ρον ΝτεΣάντις. Από την πλευρά της, η δήμαρχος Τζέιν Κάστορ δήλωσε ευθέως στο CNN: «Μπορώ να πω αυτό χωρίς καμία διάθεση δραματοποίησης: εάν επιλέξετε να παραμείνετε σε μία από τις ζώνες εκκένωσης, θα πεθάνετε».

Η προειδοποίηση αυτή δεν μοιάζει καθόλου υπερβολική, καθώς δεν είναι μόνο τα 5 μέτρα νερού και τα κύματα των 3 μέτρων, αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι θα ξεριζώνουν και θα παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους- μετατρέποντάς τα σε φονικά συντρίμμια που θα κινούνται με τα ορμητικά νερά.

O Μίλτον αναμένεται να φτάσει στις ακτές της Φλόριντα αργά το βράδυ (τοπική ώρα) και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 650 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Τάμπα στη Φλόριντα με ανέμους ταχύτητας 260 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε το NHC με έδρα το Μαϊάμι.

Ως εκ τούτου, οι ώρες κυλούν αντίστροφα για τους κατοίκους, που σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες έκτακτης ανάγκης -ή απλώς να φύγουν. Στο πλαίσιο αυτό, από χθες σχηματίζονται τεράστιες ουρές χιλιομέτρων σε αυτοκινητοδρόμους, αλλά και σε πρατήρια υγρών καυσίμων, καθώς ορισμένα από αυτά έχουν ξεμείνει και από καύσιμα.

Παράλληλα, γεννήτριες, τρόφιμα, νερό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης διανέμονται σε ολόκληρη τη Φλόριντα.

«Η κατηγορία 5… αυτό είναι σαν ένας γιγαντιαίος ανεμοστρόβιλος που έρχεται κατά πάνω σου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Bradenton της ακτής του Κόλπου, στο BBC από το ξενοδοχείο στο οποίο έχει μεταφερθεί στο Kissimmee. «Δεν θα ήθελα να βρίσκομαι εκεί. Αυτή θα είναι μια καταιγίδα που θα αλλάξει τη ζωή, ανεξάρτητα από το πού θα χτυπήσει», δήλωσε ο Τζέραλντ Λέμους.

Ο Λέμους, ο οποίος έχει ζήσει στο Bradenton όλη του τη ζωή, δήλωσε ότι δεν έχει φύγει ποτέ για οποιαδήποτε προηγούμενη καταιγίδα. Αποφάσισε όμως ότι πρέπει να το κάνει για την ασφάλεια της οκτάχρονης κόρης του. «Απλώς την κοίταξα και δεν μπορούσα να την τραυματίσω σε κάτι τέτοιο», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης και κατέληξε: «Είναι ένα ρίσκο που δεν ήμασταν διατεθειμένοι να πάρουμε».

Την ίδια ώρα, ο Μίλτον ενισχύθηκε ξανά σε κυκλώνα κατηγορίας 5 –το ανώτατο επίπεδο στην πεντάβαθμη κλίμακα Σαφίρ-Σίμπσον- με σφοδρούς ανέμους που φτάνουν τα 270 χλμ/ώρα (165 μίλια/ώρα), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (National Hurricane Center / NHC).

 

Δραματική εκκληση από Μπάιντεν: «Απομακρυνθείτε τώρα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αργά την Τρίτη έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.

Δείτε επίσης: Φλόριντα: Δραματικές στιγμές – Εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να εκκενώνουν τις εστίες τους εν αναμονή του κυκλώνα Μίλτον

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This