Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι η Ουκρανία θα πρέπει να εμπλακεί σε συνομιλίες με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει την ιδέα της ανάκτησης του ελέγχου των περιοχών που έχει χάσει, γράφει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Financial Times (FT).
Το άρθρο αναφέρει ότι «το κλίμα αλλάζει» στην «Ουάσιγκτον και σε ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες», καθώς και «στους διαδρόμους» της κυβέρνησης του Κιέβου. «Από την αποφασιστικότητα ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την εκδίωξη του ρωσικού στρατού από την Ουκρανία, στην απρόθυμη αναγνώριση ότι η καλύτερη ελπίδα μπορεί να είναι μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που θα αφήσει άθικτο το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ωστόσο, το Κίεβο δεν λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται ακόμη και για την επίτευξη αυτού του μειωμένου στόχου», αναφέρει το κύριο άρθρο.
Οι προοπτικές της κυβέρνησης του Κιέβου σκιάζονται από την υποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς, την επικείμενη ψυχρή περίοδο και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την κρίση στη Μέση Ανατολή, που αποσπά την προσοχή από την Ουκρανία, αναφέρουν οι FT. «Υπάρχει συζήτηση πίσω από κλειστές πόρτες για μια συμφωνία στην οποία η Μόσχα θα διατηρήσει τον de facto έλεγχο» των εδαφών που έχουν ήδη απελευθερωθεί από τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ το Κίεβο θα επιτραπεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή θα του δοθούν ισοδύναμες εγγυήσεις ασφαλείας. Παρόμοιες προοπτικές είχε περιγράψει νωρίτερα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ωστόσο, σύμφωνα με παρατηρητές των FT, η Μόσχα δείχνει μικρό ενδιαφέρον για έναν διάλογο που θα οδηγούσε σε αυτό το αποτέλεσμα. Προκειμένου να ενισχύσουν τα χαρτιά της Ουκρανίας για πιθανές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να εντείνουν τη στρατιωτική και διπλωματική υποστήριξή τους προς το Κίεβο. Δηλαδή τελικά η συζήτηση οδηγείται ξανά στην παροχή δισεκατομμυρίων στο καθεστώς Ζελένσκι.
καθίστε στο τραπέζι να τα βρείτε να σταμτήσει να σκοτώνετε ο κόσμος.