Γάζα Τουλάχιστον 28 νεκροί από επίθεση του Ισραήλ σε πρώην σχολείο – Χτύπημα και σε δρόμο στη Συρία που συνδέει με το Λίβανο

Must Read

Τουλάχιστον 28 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινό πλήγμα σε πρώην σχολείο στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε το Reuters, το χτύπημα έγινε στο σχολείο Ρουφάιντα στο δυτικό τμήμα της Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι στη κεντρική Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η επίθεση είχε στόχο μαχητές που δρούσαν στο συγκρότημα αυτό. «Πριν από το χτύπημα, ελήφθησαν πολλά μέτρα για να περιοριστεί ο κίνδυνος να πληγούν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης συγκεκριμένων πυρομαχικών, αεροπορικής επόπτευσης και επιπλέον μυστικών πληροφοριών», σύμφωνα με τον στρατό.

Την ίδια στιγμή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως «κατέστρεψε ένα ισραηλινό άρμα μάχης το οποίο κινούταν» προς τη Ρας Νακούρα, στα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν θύματα μεταξύ των ισραηλινών στρατευμάτων.

Από την πλευρά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε ότι γίνονται εκ νέους επαφές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.

Σε ανάρτησή του στο X, ο Μικάτι επεσήμανε ότι «γίνονται επαφές μεταξύ των ΗΠΑ Και της Γαλλίας με στόχο της αναβίωση της διακήρυξης εκεχειρίας για συγκεκριμένη χρονική περίοδο προκειμένου να επαναληφθεί η αναζήτηση πολιτικής λύσης».

Συρία: Νέο ισραηλινό πλήγμα εναντίον δρόμου που συνδέει τη χώρα με τον Λίβανο

Ισραηλινό πλήγμα στοχοθέτησε σήμερα το πρωί ακόμη έναν δρόμο που συνδέει τη Συρία με τον Λίβανο στο πλαίσιο των ισραηλινών προσπαθειών να κόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε μη κυβερνητική οργάνωση χωρίς να αναφερθεί σε θύματα.




Το Ισραήλ έχει εντείνει τα πλήγματά του στη Συρία παράλληλα με την κλιμάκωση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στον Λίβανο, όπου εδώ και δύο εβδομάδες διεξάγει σφοδρούς βομβαρδισμούς εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ.

«Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε πλήγμα που είχε στόχο τον δρόμο που συνδέει τη Συρία με τον Λίβανο στην περιοχή Κουσάιρ», στην κεντρική Συρία, επεσήμανε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετέδωσε ότι “εχθρικό drone εξαπέλυσε πλήγματα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας”.




«Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η περιοχή γίνεται στόχος, έπειτα από ένα πρώτο πλήγμα στις 5 Οκτωβρίου». διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του, τον Ράμι Άμπντελ Ράχμαν, η επίθεση αυτή εντάσσεται στις προσπάθειες του Ισραήλ “να κόψει τις οδούς ανεφοδιασμού της Χεζμπολάχ”.

Την προηγούμενη εβδομάδα η ισραηλινή πολεμική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει επιδρομή στον ανατολικό Λίβανο στη μεθόριο με τη Συρία κοντά στο συνοριακό πέρασμα Μασνάα, κόβοντας τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τις δύο χώρες.

Τα πλήγματα του Ισραήλ στη μεθόριο εκθέτουν τους εκτοπισμένους από τον Λίβανο που προσπαθούν να εισέλθουν στη Συρία σε “μεγάλο κίνδυνο” και εμποδίζουν τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Εξάλλου τη νύκτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον των επαρχιών Χομς και Χάμα – στην κεντρική Συρία–, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τρίτη το βράδυ σφοδρός αεροπορικός βομβαρδισμός στη συνοικία Μαζέ της Δαμασκού προκάλεσε τον θάνατο 13 ανθρώπων – εκ των οποίων εννέα άμαχοι–, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Στόχος ήταν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, κτίριο κατοικιών όπου συχνάζουν μέλη της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης, της ειδικής μονάδας του ιρανικού στρατού.




 

 

Τον Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ, η Γαλλία και αλλες χώρες ζήτησαν εκεχειρία 21 ημερών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, μια έκκληση την οποία απέρριψε το Ισραήλ.

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πριν έναν χρόνο η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας εναντίον του εδάφους του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν θετική.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις στον Λίβανο, οι οποίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχουν στόχο να μπορέσουν οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ να επιστρέψουν στις εστίες τους, από όπου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν λόγω των πυραύλων και των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επεσήμανε ότι η νυχτερινή επίθεση του Ισραήλ έπληξε κτίριο της πολιτικής προστασίας στο χωριό Νταρντεγκάιγια, περίπου 10 χιλιόμετρα από τη μεθόριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε διασώστες.

Το Ισραήλ στο μεταξύ ανακοίνωσε σήμερα ότι ένας ακόμη στρατιώτης του, ο δωδέκατος, σκοτώθηκε στις χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο σήμερα.

Ανταλλαγές πυρών Ισραήλ- Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι πλήγματά του στη διάρκεια της νύκτας και τη χθεσινή ημέρα στοχοθέτησαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στα νότια προάστια της Βηρυτού και στον νότιο Λίβανο. Διευκρίνισε εξάλλου ότι διεξάγει “περιορισμένες επιχειρήσεις” εναντίον της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και ότι από χθες έχει στοχοθετήσει “περισσότερες από 110 θέσεις” του κινήματος.

Καπνός υψωνόταν πάνω από τα περίχωρα της Τύρου, κοντά στη μεθόριο, σύμφωνα με εικόνες του AFP. Το λιβανέζικο πρακτορείο ANI μετέδωσε ότι σημειώθηκαν ισραηλινά πλήγματα στον νότιο και ανατολικό Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους κατοίκους του νότιου Λιβάνου ότι “για την ασφάλειά τους, απαγορεύεται να επιστρέψουν στα σπίτια τα οποία έχουν εγκαταλείψει στα χωριά και τις πόλεις μέχρι νεότερης διαταγής”.

Την ίδια ώρα η Χεζμπολάχ συνεχίζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να ανακοινώνουν ότι εντοπίστηκαν περίπου 40 βλήματα προερχόμενα από τον Λίβανο, κάποια από τα οποία αναχαιτίστηκαν, ενώ άλλα έπεσαν σε περιοχή της άνω Γαλιλαίας.

Εδώ και έναν χρόνο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι στον Λίβανο από τα ισραηλινά πλήγματα. Η πλειονότητα αυτών σκοτώθηκε μετά τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν το Ισραήλ ενέτεινε δραματικά τις επιχειρήσεις του, με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Δείτε επίσης:

Τι συζήτησαν χθες Μπάιντεν-Νετανιάχου – Το Ισραήλ χτύπησε ξανά τον νότιο Λίβανο αλλά και τη Συρία!

Ανατριχιαστικές δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών!

Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Ισραήλ για τον Λίβανο: «Μην τολμήσετε να τον κάνετε Γάζα»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This