Ο Μακρόν «αιμοδοτεί» τον ουκρανικό στρατό

Must Read

Όταν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ασχολείται με την «Emily in Paris», κόβει επιταγές στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ημέρα που ο πρωθυπουργός του Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίαζε στους Γάλλους έναν προϋπολογισμό-σοκ από τις περικοπές ύψους 60 δισ. ευρώ, που θα αφαιρεθούν από τις εκπτώσεις στην υγεία, στις συντάξεις, στις δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ., ο Εμανουέλ Μακρόν υποδεχόταν στο Προεδρικό Μέγαρο τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος έλαβε νέα ενίσχυση από τους Γάλλους, ύψους 3 δισ. ευρώ.

  • Από τη Μαρία Δεναξά

Στην πέμπτη επίσκεψή του στο Παρίσι, από τότε που ανέλαβε το ανώτατο αξίωμα της χώρας του, ο Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλία. Για τον Γάλλο πρόεδρο ήταν μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να παρέχει μακροπρόθεσμα και με όλους τους εταίρους του την αμέριστη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό, σύμφωνα με το Μέγαρο των
Ηλυσίων.

«Σχέδιο νίκης»

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ο Ζελένσκι διαμαρτυρήθηκε άλλη μια φορά για την αργή λήψη αποφάσεων από τους συμμάχους του, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την παράδοση πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς για τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος είναι περιορισμένος στην ικανότητά του να πλήττει βαθιά στρατιωτικούς στόχους στο ρωσικό έδαφος.




 

Για να πείσει τον Εμανουέλ Μακρόν για την ανάγκη να λάβει το πράσινο φως, ο επικεφαλής του ουκρανικού κράτους αναφέρθηκε στο σχέδιο νίκης του, το οποίο, όπως υποστηρίζει, έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα «δίκαιο τέλος του πολέμου». Το σχέδιο αυτό, το οποίο παραμένει μάλλον ασαφές σε αυτό το στάδιο, πρόκειται να αποκαλυφθεί σε μια δεύτερη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, η οποία αναμένεται τον Νοέμβριο. Ωστόσο, οι ημερομηνίες της δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί απο το Κίεβο, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το αν θα διοργανωθεί τότε.

Άλλο ένα θέμα που τέθηκε υπό συζήτηση είναι η παρουσία Ουκρανών στρατιωτών σε γαλλικό έδαφος. Την Τετάρτη ο Εμανουέλ Μακρόν ταξίδεψε σε στρατόπεδο στην ανατολική Γαλλία -η περιοχή δεν έχει προσδιοριστεί για λόγους ασφαλείας-, όπου συνάντησε μια ταξιαρχία που εξοπλίστηκε και εκπαιδεύεται υπό τη μέριμνα του γαλλικού υπουργείου Άμυνας. Για αρκετούς μήνες ο γαλλικός στρατός έχει αναλάβει την ευθύνη 2.300 Ουκρανών στρατιωτών της ταξιαρχίας που ονομάστηκε «Άννα του Κιέβου», από τη σύζυγο του βασιλιά Ερρίκου Α’.

Η 155 ταξιαρχία πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο, δηλαδή επιχειρησιακή, στο μέτωπο, μέχρι το τέλος αυτής της εκπαίδευσης, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος από το Μέγαρο των Ηλυσίων. Η εκπαίδευση αυτή πραγματοποιείται σε διάστημα δύο μηνών.

Η Γαλλία έχει ήδη εκπαιδεύσει συνολικά περισσότερους από 15.000 Ουκρανούς στρατιώτες σε διάφορους τομείς (μάχη πεζικού, πυροβολικό, συντήρηση μεταφερόμενου εξοπλισμού, υγεία κ.λπ.) Τον Ιούνιο ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Mirage 2000-5 στους Ουκρανούς. Οι πιλότοι και οι μηχανικοί εκπαιδεύονται ήδη στα αεροσκάφη που θα παραδοθούν. Η παράδοση των γαλλικών Μirage στις ουκρανικές Αρχές αναμένεται να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2025, όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος ζητά επίσης με επιτακτικό τρόπο περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας και περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από το Παρίσι επισκέφθηκε το Λονδίνο. Μετά τη γαλλική πρωτεύουσα θα βρεθεί στη Ρώμη, όπου θα έχει συνάντηση και με τον Πάπα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται μετά την αναβολή συνάντησης για την άμυνα της Ουκρανίας που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο σε αμερικανική βάση
στη Γερμανία, κατόπιν ακύρωσης της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, λόγω του τυφώνα «Μίλτον». Στη συνάντηση ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επρόκειτο να παρουσιάσει «σαφή και συγκεκριμένα μέτρα για τον δίκαιο τερματισμό του πολέμου».

Δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Κίεβο βλέπει μαύρα σύννεφα να μαζεύονται πάνω από τις δυτικές πρωτεύουσες, που μπαίνουν στον πειρασμό να μειώσουν την υποστήριξή τους.

Ντόναλντ Τραμπ

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός όπλων στην Ουκρανία, αλλά η χώρα σχεδιάζει να μειώσει στο μισό τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες της. Την Πέμπτη το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο Kiel Institute προειδοποίησε για πιθανή μείωση της στρατιωτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία από τους δυτικούς το 2025, όπως επίσης και για μια πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία, που θα μπορούσε να σημάνει τη λήξη των εχθροπραξιών αλλά και το τέλος του Ζελένσκι.

«Η επιστροφή Τραμπ θα μπορούσε να μπλοκάρει τα μελλοντικά σχέδια βοήθειας του Κογκρέσου» προειδοποίησε το Ινστιτούτο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ερευνητικού ινστιτούτου, η στρατιωτική και η οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα ανερχόταν σε 59 δισ. ευρώ και 54 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2025, εάν οι δυτικοί δωρητές διατηρούσαν τα επίπεδα της βοήθειάς τους. Αντίθετα, η βοήθεια αυτή θα μειωνόταν κατά το ήμισυ, σε 29 δισ. ευρώ και 27 δισ. ευρώ, αν δεν υπήρχε νέα αμερικανική βοήθεια και αν οι Ευρωπαίοι δωρητές ευθυγραμμίζονταν με τη Γερμανία.

Πάντως, την Τετάρτη τα 27 κράτη της Ε.Ε. συμφώνησαν να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια προς το Κίεβο. Αποφάσισαν να δανείσουν στην Ουκρανία έως και 35 δισ. ευρώ έως το 2025. Το δάνειο θα εξυπηρετηθεί και θα αποπληρωθεί από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This