Τον επικεφαλής της ισλαμικής τζιχάντ ανακοίνωσε πως σκότωσε το Ισραήλ – Τραυματίες και δύο κυανόκρανοι

Must Read

Τον επικεφαλής της οργάνωσης «Ισλαμικός Τζιχάντ» ανακοίνωσε σήμερα πως σκότωσε το Ισραήλ σε χθεσινή επίθεση στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων Νουρ Σαμς στην Τούλκαρεμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Αεροσκάφος έπληξε την περιοχή της Τούλκαρεμ και εξουδετέρωσε τον Μοχάμεντ Αμπντουλά, επικεφαλής του τρομοκρατικού δικτύου Ισλαμικού Τζιχάντ στον Νουρ Σαμς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο στρατός, προσθέτοντας ότι σκότωσε ακόμη έναν μαχητή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμπντουλά ήταν διάδοχος του Μοχάμεντ Τζαμπέρ, γνωστού ως “Αμπού Σουζάα”, ο οποίος σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου σε ισραηλινή επιδρομή εναντίον του καταυλισμού Νουρ Σαμς.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, ένα ισλαμιστικό κίνημα που δραστηριοποιείται στους καταυλισμούς προσφύγων στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Αμπντουλά ότι “εμπλέκεται σε πολλές επιθέσεις στην περιοχή”.

Στον Νουρ Σαμς τα ένοπλα παρακλάδια διάφορων παλαιστινιακών κινημάτων ανακοινώνουν συχνά ότι χάνουν μαχητές τους είτε σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες είτε σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.Στον καταυλισμό αυτόν στοιβάζονται περισσότεροι από 13.000 Παλαιστίνιοι σε μια περιοχή 0,21 τετραγωνικού χιλιομέτρου. Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε το 1952 για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους που έφυγαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν από τα περίχωρα της Χάιφα μετά την ίδρυση του Ισραήλ.

 

Ισραηλινό πλήγμα και κατά του ΟΗΕ

Ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν σήμερα πυρ εναντίον παρατηρητηρίου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ UNIFIL στην κύρια βάση της στη Νακούρα του νοτίου Λιβάνου, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε πηγή στον ΟΗΕ.

Ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν επίσης την περίμετρο άλλης θέσης της UNIFIL, εναντίον της οποίας είχαν ανοίξει πυρ χθες, Πέμπτη, πρόσθεσε η πηγή.

Η δύναμη του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ, κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, τα ισραηλινά στρατεύματα ότι άνοιξαν πυρ «επανειλημμένα» εναντίον των θέσεών της και έκανε λόγο για τραυματισμό δύο ινδονήσιων Κυανοκράνων, με αποτέλεσμα να προκληθεί διπλωματικός σάλος.

Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (UNIFIL, FINUL), 10.000 στρατιώτες της οποίας είναι ανεπτυγμένοι στο νότιο τμήμα της χώρας, καλεί από την αρχή της κλιμάκωσης ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Χθες το πρωί ανακοίνωσε ότι «δύο Κυανόκρανοι τραυματίσθηκαν αφού ένα άρμα μάχης Merkava του ισραηλινού στρατού άνοιξε πυρ εναντίον παρατηρητηρίου του γενικού επιτελείου της Προσωρινής Δύναμης του ΟΗΕ» στη Νακούρα, «πλήττοντάς το απ’ ευθείας και προκαλώντας τον τραυματισμό» δύο ανθρώπων.

Ινδονησιακής εθνικότητας, σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της UNIFIL, αυτοί οι τελευταίοι βρίσκονται «ακόμα στο νοσοκομείο», αλλά «τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά».

«Οι ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον μιας θέσης του ΟΗΕ στη Ρας αλ-Νακούρα, πλήττοντας την είσοδο του μπούνκερ όπου είχαν καταφύγει Κυανόκρανοι και προκαλώντας ζημιές σε οχήματα και συστήματα επικοινωνίας», συνεχίζει η UNIFIL σε ανακοίνωσή της.

Προχθές, Τετάρτη, «ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν εσκεμμένα πυρ για να πλήξουν τις κάμερες της θέσης, θέτοντάς τις εκτός λειτουργίας, ενώ πυροβόλησαν επίσης εσκεμμένα εναντίον θέσης όπου διεξάγονταν τακτικά τριμερείς συναντήσεις πριν ξεσπάσει η σύγκρουση», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αμέσως η Ρώμη, πρώτη δυτική χώρα που συνεισφέρει Κυανοκράνους στη UNIFIL, περίπου 900 στρατιωτικούς, κατήγγειλε χθες «ανεπίτρεπτες» ενέργειες και κάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ για μια «αυστηρή διαμαρτυρία».

Λίγο αργότερα, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωναν πως αποφάσισαν να οργανώσουν την ερχόμενη εβδομάδα μια συνάντηση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συνεισφέρουν στη δύναμη, την Ισπανία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στο Λάος για την ετήσια σύνοδο κορυφής της ASEAN, καταδίκασε σήμερα τα πυρά.

«Μια επίθεση εναντίον μιας αποστολής του ΟΗΕ για τη διατήρηση της ειρήνης είναι ανεύθυνη, απαράδεκτη και γι’ αυτό καλούμε το Ισραήλ και όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», δήλωσε ο Μισέλ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις, η χώρα του οποίου συνεισφέρει ένα απόσπασμα Κυανοκράνων στο νότιο Λίβανο, καταφέρθηκε μέσω του X εναντίον «μιας ανεύθυνης πράξης» προσθέτοντας ότι «αυτό οφείλει να σταματήσει».

Η Ινδονησία καταδίκασε «κατηγορηματικά» το ισραηλινό πλήγμα δια της υπουργού Εξωτερικών της.

«Η Ινδονησία καταδικάζει κατηγορηματικά αυτή την επίθεση (…). Το να επιτίθεται κανείς στο προσωπικό και το υλικό του ΟΗΕ αποτελεί μείζονα παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της απόφασης αρ. 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η ινδονήσια ΥΠΕΞ Ρέτνο Μαρσούντι.

«Κατά την επίθεση στο παρατηρητήριο στη Νακούρα, δύο μέλη του προσωπικού τρυματίσθηκαν και προέρχονταν από την Ινδονησία», πρόσθεσε η Μαρσούντι, η οποία κάλεσε όλα τα μέρη να εγγυηθούν το απαραβίαστο του εδάφους του ΟΗΕ ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περίσταση.

Η Τουρκία καταδίκασε επίσης, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, ισραηλινές επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Λίβανο, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα συνεχίζει να υποστηρίζει παρόμοιες ειρηνευτικές πρωτοβουλίες και δομές.

«Οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον δυνάμεων του ΟΗΕ, μετά τις σφαγές που πραγματοποίησε εναντίον αμάχων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και το Λίβανο είναι ένδειξη της αντίληψής του ότι τα εγκλήματά του μένουν ατιμώρητα», ανέφερε σε δήλωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.




«Η διεθνής κοινότητα είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ακόμα προσθέτοντας ότι η Τουρκία συνεισφέρει στη Ναυτική Δύναμη Κρούσης της UNIFIL μία κορβέτα και πέντε μέλη προσωπικού.

Δείτε επίσης:

Εξηγήσεις απαιτούν οι Γάλλοι από το Ισραήλ μετά την επίθεση σε δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο

Λίβανος: Τουλάχιστον 22 νεκροί άμαχοι από τα σημερινά ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This