Οι ΗΠΑ μετατρέπουν την Αρκτική σε πεδίο στρατιωτικών συγκρούσεων με την Ρωσία

Η Αρκτική αποτελεί περιοχή αυξημένου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τους Αμερικανούς

Must Read

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε το περασμένο καλοκαίρι μια νέα έκδοση της στρατηγικής για την Αρκτική, επικαιροποιώντας έτσι την προσέγγισή του στην περιοχή για πρώτη φορά από το 2019.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας στην Αρκτική και θεωρούν την περιοχή αυτή ως δυνητική σκηνή γεωπολιτικής αντιπαράθεσης και πιθανό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση αποκλείεται, δήλωσε στο TASS ο διδάκτωρ Οικονομικών Αλεξέι Φαντέγιεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του Δημόσιου Συμβουλίου υπό την Επιτροπή Αρκτικών Υποθέσεων της Αγίας Πετρούπολης. Το Πεντάγωνο δήλωσε ότι η επικαιροποίηση προήλθε από τις αλλαγές στη γεωπολιτική και τη μετατροπή της περιοχής της Αρκτικής σε σκηνικό «στρατηγικού ανταγωνισμού ισχύος».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πρόκληση μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους», αναφέρει η στρατηγική. Το φθινόπωρο, ο Καναδάς ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός συνασπισμού ασφαλείας της Αρκτικής με τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης χωρίς τη Ρωσία. «Οι ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει διάφορες στρατηγικές για την Αρκτική, οι οποίες έχουν όλες «στρατιωτικό» χαρακτήρα», δήλωσε ο Φαντέγιεφ. «Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την επεκτεινόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική, καθώς και για τις αυξανόμενες δυνατότητες της Ρωσίας στην περιοχή, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν δυνητικά απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Η περιοχή της Αρκτικής συμπληρώνει τον κατάλογο των πιθανών θεάτρων στρατιωτικών επιχειρήσεων του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, μαζί με τις περιοχές του Ινδο-Ειρηνικού, της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής».

Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι η Αρκτική ήταν πάντα μια περιοχή συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν γίνει αισθητά πιο δραστήριοι εκεί. Διεξάγουν τακτικά στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας στην περιοχή, αναπτύσσουν νέες στρατιωτικές μονάδες της Αρκτικής και αυξάνουν την ένταση των στρατηγικών και αναγνωριστικών αεροπορικών πτήσεων. Τα στρατηγικά τους υποβρύχια που μεταφέρουν τόσο πυρηνικά όσο και συμβατικά όπλα υψηλής ακρίβειας περιπολούν στην Αρκτική.

Όλα αυτά προκαλούν ανησυχίες και ενισχύουν την ανάγκη αντίδρασης, αλλά ταυτόχρονα είναι απίθανο να προκαλέσουν μια ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση, πιστεύει ο Φαντέγιεφ. Λέει ότι η Ρωσία έχει σήμερα αδιαμφισβήτητα γεωγραφικά, οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα στην Αρκτική: της ανήκει περισσότερο από το ήμισυ της επικράτειας της αρκτικής υφαλοκρηπίδας. Διαθέτει τον βόρειο και τον παγοθραυστικό στόλο και αναπτύσσει ενεργά τη Βόρεια Θαλάσσια Οδό. «Τα μέτρα που λαμβάνει η Ρωσία για να προστατεύσει τα γεωπολιτικά της συμφέροντα στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη φαίνονται πολύ επίκαιρα. Ο βασικός παράγοντας επιτυχίας εδώ μπορεί να είναι η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της υποδομής των θαλάσσιων λιμένων και των ναυτιλιακών συνδέσεων στα ύδατα της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού, της θάλασσας του Μπάρεντς, της Λευκής Θάλασσας και της Πετσόρας, καθώς και η δημιουργία ενός στρατηγείου ναυτικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση της ναυτιλίας. Η αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας της Βόρειας Θαλάσσιας Οδού μπορεί να δώσει στη Ρωσία ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα σε αυτόν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό, λαμβάνοντας υπόψη τους υψηλούς στρατιωτικούς και μεταφορικούς κινδύνους που υπάρχουν και στις δύο πλευρές της Διώρυγας του Σουέζ», σημείωσε ο Φαντέγιεφ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This