Le Monde: «Κολαστήρια» τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Τουρκία εν γνώσει της ΕΕ

Η Άγκυρα έχει «τσεπώσει» τουλάχιστον 11 δισ. ευρώ, αλλά επιμένει να απελαύνει αιτούντες άσυλο

Must Read

Τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι παρέχει φιλοξενία σε εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, επιχειρεί να διαψεύσει νέα έρευνα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό μέσο Lighthouse Reports.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η έρευνα των δύο αυτών μέσων κάνει λόγω για φρικτές συνθήκες κράτησης των αιτούντων άσυλο στη Τουρκία, σε κέντρα, μάλιστα, που χρηματοδότησε αδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως παρότι έχει λάβει από την ΕΕ κονδύλια ύψους άνω των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Άγκυρα επιδίδεται σε μαζικές απελάσεις Σύρων και Αφγανών προσφύγων προς τις χώρες καταγωγής τους, παρά τους σχετικούς κινδύνους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, δεκάδες συνεντεύξεις με διπλωμάτες, δικηγόρους, στελέχη της ΕΕ και στελέχη των υπηρεσιών μετανάστευσης επιβεβαιώνουν όχι μόνο την ανησυχητική κατάσταση των προσφύγων στην Τουρκία, αλλά και το γεγονός ότι η ΕΕ υποστήριξε και χρηματοδότησε εν γνώσει της, ουσιαστικά, τη μετατροπή των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων σε κέντρα απέλασης.

Επισημαίνεται δε η αγνόηση αναφορών τριών Ευρωπαίων διπλωματών και ενός πρώην ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι, όπως σημειώνεται, είχαν ενημερώσει τους ανωτέρους τους για τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χρήση κονδυλίων της ΕΕ για τη διευκόλυνση συλλήψεων. Επίσης, αναφέρεται πως, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο της Κομισιόν, ο οποίος παρακολούθησε το ζήτημα, σχετικές αναφορές «διαγράφονται συστηματικά» από τις ετήσιες εκθέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This