Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να απορρίπτει την ιδέα της επέκτασης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, υπονομεύοντας τη χορήγηση νέων δανείων στην Ουκρανία με τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Μόσχας και ανοίγοντας το δρόμο στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εγκαταλείψει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας εάν επανεκλεγεί, γράφει το Politico.
Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν για την παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας κάθε έξι μήνες. Τον Οκτώβριο, οι απεσταλμένοι της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν μηχανισμό για την παροχή δανείου ύψους 35 δισ. δολαρίων ευρώ στο Κίεβο, το οποίο θα υποστηριζόταν από τους τόκους που θα εισπράττονταν από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Προκειμένου να ελαφρύνουν το βάρος των ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τη χρηματοδότηση του Κιέβου, υπό την προϋπόθεση ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας θα παρατείνονται κάθε τρία χρόνια. Η ιδέα αυτή συνάντησε την αντίσταση του Όρμπαν, ο οποίος αντιτίθεται στην αλλαγή της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Τον πιέζουμε, αλλά μέχρι στιγμής ο Όρμπαν δεν υποχωρεί», δήλωσε στο Politico ένας ανώνυμος διπλωμάτης της ΕΕ.
Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης, η απόφαση του Όρμπαν μπορεί να πηγάζει από την επιθυμία του να υποστηρίξει τον Τραμπ, τον οποίο φέρεται να θεωρεί σύμμαχό του. Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τη δωρεάν βοήθεια προς το Κίεβο, εάν κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Δεδομένης της στάσης του Ούγγρου πρωθυπουργού, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι πρόθυμες να αναπληρώσουν το μειωμένο μερίδιο των ΗΠΑ, καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τα περισσότερα από τα δεσμευμένα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, αξίας περίπου 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, παραμένουν στη δικαιοδοσία των κρατών μελών της ΕΕ. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατασχέσει τα έσοδα από τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας βασίζεται στην απόφασή της του Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με την οποία τα έσοδα από την επανεπένδυση των ακινητοποιημένων περιουσιακών στοιχείων φέρονται να μην ανήκουν στη Μόσχα. Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες, τόσο στη Ρωσία όσο και στο εξωτερικό, θεωρούν το αίτημα αυτό νομικά άκυρο.