Μια συμμαχία δημιουργήθηκε από την Αφρικανική Ένωση και τις χώρες της Καραϊβικής πέρυσι για να παρουσιάσουν ένα «ενιαίο μέτωπο» σε μια προσπάθεια να ζητήσουν αποζημιώσεις από τις πρώην αποικιοκράτριες χώρες για «ιστορικά μαζικά εγκλήματα».
Μια ομάδα 15 χωρών της Καραϊβικής ενδέχεται να ζητήσει αποζημιώσεις ύψους τουλάχιστον 206 δισεκατομμυρίων λιρών (270 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Βρετανία για το ρόλο της στο δουλεμπόριο, ανέφερε η Daily Mail. Το θέμα των αποζημιώσεων θα τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας (CHOGM) που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμόα στις 21-25 Οκτωβρίου. Η πληρωμή ενός λογαριασμού αυτού του μεγέθους, έστω και εν μέρει, θα «χρεοκοπούσε τη Βρετανία», προειδοποίησε η εφημερίδα.
Περισσότερες από 30 χώρες μπορούν να αναμένουν από τα δυτικά κράτη να καταβάλουν αποζημιώσεις για το υπερατλαντικό δουλεμπόριο, σημειώνεται στην Έκθεση για τις Αποζημιώσεις για τη Διατλαντική Δουλεία στην Αμερική και την Καραϊβική. Τον Μάρτιο, η Κοινότητα και η Κοινή Αγορά της Καραϊβικής (CARICOM) συμφώνησε να θέσει το θέμα της «επανορθωτικής δικαιοσύνης» στο τραπέζι της CHOGM. «Όταν συναντηθούμε στη Σαμόα, οι ηγέτες της Καραϊβικής [θα] μιλήσουν πολύ δυναμικά στην Κοινοπολιτεία ως μια φωνή. Και υπάρχει μια συγκεκριμένη χώρα με έναν νέο βασιλιά και μια εργατική κυβέρνηση με μια εξαιρετική εντολή, και αναμένουμε με ανυπομονησία την αντίδραση τον Οκτώβριο», δήλωσε τον Αύγουστο ο πρωθυπουργός του Τρινιντάντ και Τομπάγκο Keith Rowley.
Οι αποζημιώσεις για τη δουλεία και την αποικιοκρατία θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας νέας «παγκόσμιας επανεκκίνησης», δήλωσε η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος Mia Mottley, η οποία ηγείται των αιτημάτων αποζημίωσης από τα έθνη των Δυτικών Ινδιών, σε ομιλία της στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο. Η πρωθυπουργός των Μπαρμπάντος σημείωσε σε πρόσφατο tweet της ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ νωρίτερα τον Οκτώβριο για να συζητήσει το θέμα. Τόσο ο Βρετανός μονάρχης όσο και ο Starmer αναμένεται να παρευρεθούν στη συγκέντρωση CHOGM.
Τα τελευταία χρόνια, τα κράτη της Καραϊβικής μιλούν όλο και περισσότερο για την ανάγκη να καταβάλει η Μεγάλη Βρετανία αποζημιώσεις για το δουλεμπόριο, το οποίο προωθήθηκε ενεργά από το Λονδίνο τον 17ο και 18ο αιώνα.
Στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας στη Ρουάντα το 2022, ο τότε διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Κάρολος, εξέφρασε «θλίψη» για την «πιο οδυνηρή περίοδο της ιστορίας μας», αλλά απέτυχε να ζητήσει ρητά προφορικά συγγνώμη από τους κατοίκους των πρώην αποικιών.
ποιος θα τους υποχρεώσει να κάνουν κάτι τέτοιο, παρακαλώ;
Μαζί με αυτές τις αποζημιώσεις που δίκαια διεκδικούν τα θύματα χώρες από τα τέρατα αποικιοκράτες, ας μην ξεχνάμε και τις αποζημιώσεις που υποχρεούται η Γερμανία να καταβάλλει στην Ελλάδα για τα εγκλήματα των Ναζί επί κατοχής και την καταλήστευση των χρημάτων και της παραγωγής της χώρας μας την εποχή εκείνη. Οι υπόδουλοι στους ξένους πολιτικοί νάνοι στο Ελλαδιστάν δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό για να παραμένουν στις καρέκλες τους και να παίρνουν μίζες από γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Και στην Αμερική υπάρχει μια τέτοια πρωτοβουλία σε εκκίνηση
Να πληρώσουν για όλα όσο υπέφεραν οι σκλάβοι από τους αγγλοσάξονες και τα άλλα κράτη δουλεμπορους.
Μόνο τον πειρο χρυσό που κατεκλεψαν απο τους ιθαγενεις του περου και Μέξικο ( Ίνκας ατζεκους κλπ) να επιστρεψουν τελειωσαν τα κρατη αυτά που καταλιστεψαν τον πλουτο απο αφρικη αμερικη ασια ωκαιανια
Να πληρώσουν οι @ΛΗΤΕΣ αποικιοκράτες για όσα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ έχουν διαπράξει και για όσες κλοπές έχουν κάνει αφαιρώντας πολύτιμους θησαυρούς τους οποίους εκθέτουν στα μουσεία τους μια και δεν έχουν να δείξουν κάτι δικό τους οι τέως ΤΡΟΓΛΟΔΥΤΕΣ. Βρετανοί, Ολλανδοί, Πορτογάλλοι, Ισπανοί, Γερμανοί, Γαλλοι, όλοι αυτοί που ρούφηξα το αίμα των λαών που καταπάτησαν τις ζωές πολλών λαών ανα την υφίλιο.