Ώρα «μηδέν» στην Μέση Ανατολή: Αντίποινα στο Ιράν ετοιμάζει ο Νετανιάχου – Δραματική η κατάσταση και στο Λίβανο

Υπόγειο κέντρο διοίκησης της Χεζμπολάχ υποστηρίζει πως ανακάλυψε ο ισραηλινός στρατός

Must Read

Με το βλέμμα στραμμένο στις δραματικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κλιμακώνονται.

Νωρίτερα σήμερα, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει πως τα αντίποινα σε βάρος του Ιράν για την πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου θα καθοριστούν βάσει των συμφερόντων του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι ο στρατός του σκοπεύει να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post που επικαλείται δύο καλά πληροφορημένους αξιωματούχους. Ο Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Μπάιντεν, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τα σχέδια του Ισραήλ να ανταποδώσει την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε στον σχεδιασμό των ισραηλινών αντιποίνων με τέτοιον τρόπο ώστε να μην έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Βέβαια, ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ανταποδοτικό πλήγμα του Ισραήλ θα σημειωθεί πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, καθώς ενδεχόμενη καθυστέρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως αδυναμία.

Εντοπίστηκε κέντρο διοίκησης μαχητών στο Λίβανο

Την ίδια ώρα, ισραηλινοί στρατιώτες ανακάλυψαν ένα υπόγειο συγκρότημα της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια επιχείρησης σε κοινότητα του νοτίου Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF).

Το υπόγειο συγκρότημα φέρεται να λειτουργούσε ως κέντρο διοίκησης μαχητών της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν, στο οποίο φυλάσσονταν όπλα και πυρομαχικά. Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο από το εσωτερικό του συγκροτήματος, όπου διακρίνονται υπνοδωμάτια, κουζίνα και εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην ενημέρωση υπογραμμίζεται πως λειτουργούσε ως ορμητήριο για τις επιθέσεις που σχεδίαζε η επίλεκτη δύναμη της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ.

Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με έναν μαχητή της δύναμης Ραντουάν, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο συγκρότημα και τον σκότωσαν.

 

«Οι κυανόκρανοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους»

Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συντονιστής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, κάνει σαφές πως οι κυανόκρανοι της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) θα παραμείνουν στις θέσεις τους, παρά τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ να υποχωρήσουν, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις μεταξύ του ισραηλινού στρατού και μαχητών της Χεζμπολάχ.

Είχε προηγηθεί η αντίδραση Νετανιάχου, ο οποίος ζήτησε εκ νέου τη Δευτέρα να αποχωρήσει η UNIFIL από τις εμπόλεμες ζώνες στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι ισραηλινά στρατεύματα είχαν βάλει στο στόχαστρο κυανόκρανους. «Έχει αποφασιστεί ότι η UNIFIL θα διατηρήσει όλες τις θέσεις της, παρά τις εκκλήσεις του ισραηλινού στρατού να αποσυρθεί από τις περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Μπλε Γραμμή» (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Λακρουά, συμπληρώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται, πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε χθες ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ» στον Λίβανο, κατά την επίσκεψή του στη στρατιωτική βάση που επλήγη την Κυριακή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος της λιβανέζικης οργάνωσης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών. Επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό του ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί ως «ασπίδα» τις θέσεις της UNIFIL προκειμένου να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

«Διεξάγουμε μια σκληρή εκστρατεία εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν που θέλει να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά» είπε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρόσθεσε: «Δεν θα τα καταφέρουν. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε. Πληρώνουμε οδυνηρό τίμημα, αλλά έχουμε τεράστια επιτεύγματα – και θα συνεχίσουμε να τα επιτυγχάνουμε».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This