Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο την Τρίτη για να συζητήσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τις ενεργειακές ελλείψεις της Ουκρανίας ενόψει του χειμώνα και τον τρόπο εξισορρόπησης των τιμών ενέργειας στα κράτη μέλη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Η ΕΕ συμφώνησε μια 14η δέσμη κυρώσεων τον Ιούνιο, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, αλλά δεν προχώρησε σε πλήρη απαγόρευση. Έκτοτε, το Βέλγιο και οι Κάτω Χώρες είδαν απότομη αύξηση των εισαγωγών. Σε επιστολή τους τη Δευτέρα, η Γαλλία και άλλες εννέα χώρες ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων σχετικά με το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για τις εταιρείες αποθήκευσης και τους προμηθευτές.
Το μπλοκ εξακολουθεί να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω αγωγών μαζί με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Οι ρωσικές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξήθηκαν απότομα μετά την ανατίναξη του μεγάλου αγωγού Nord Stream πριν από δύο χρόνια. «Ορισμένες χώρες έχουν εσωτερικά ζητήματα που θολώνουν την κρίση τους και εμποδίζουν μια γρήγορη αλλαγή, αλλά έχουν περάσει δυόμισι χρόνια, οπότε είναι καιρός να βρούμε μια εναλλακτική λύση», δήλωσε ο Krzysztof Bolesta, κρατικός υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας, αναφερόμενος στις υφιστάμενες ροές μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας προς την κεντρική Ευρώπη. Η σύμβαση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για τη ροή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας λήγει τον Δεκέμβριο. Η Σλοβακία και η Αυστρία εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτό το αέριο για ένα μέρος των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι το χειμερινό έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας θα μπορούσε να φθάσει τα έξι γιγαβάτ (GW), γεγονός που επιδεινώνεται από το τέλος της συμφωνίας για τον ρωσικό αγωγό. Οι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης πρακτικούς τρόπους για να βοηθήσουν την Ουκρανία να περάσει το χειμώνα. Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Ρωσία έχει χτυπήσει το «ισοδύναμο ενέργειας των τριών κρατών της Βαλτικής» και ότι στοχεύει να αποκαταστήσει περίπου το 15% των αναγκών της Ουκρανίας.
Η πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη στα ενεργειακά έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τα νοικοκυριά αλλά και την εξάρτηση της Ευρώπης σε τρίτες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της. Επιπλέον σε ό,τι αφορά την Ρωσία η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις σε ένα κράτος που θα μπορούσε να δώσει πολλές λύσεις στο ενεργειακό με χαμηλό κόστος αλλά από την άλλη δεν έχει και την τόλμη να σταματήσει πλήρως τις εισαγωγές καθώς χωρίς αυτές δεν θα μπορούσε να καλύψει στοιχειώδεις ενεργειακές ανάγκες. Όλα αυτά φυσικά γίνονται για την Ουκρανία και το καθεστώς Ζελένσκι, το οποίο με την σειρά του έχει ένα τεράστιο ενεργειακό έλλειμμα που θα κληθούν να καλύψουν από την τσέπη τους τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.