Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στο Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν, ως αντίποινα στο μαζικό πυραυλικό χτύπημα των Ιρανών στο ισραηλινό έδαφος την 1η Οκτωβρίου.
Ως εκ τούτου, η αντίστροφη μέτρηση για το «πολυθρύλητο» χτύπημα έχει, πλέον, ξεκινήσει, με τους «New York Times» δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για τους πιθανούς στόχους σε δημοσίευμά τους την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρουν, επικαλούμενοι ισραηλινούς αξιωματούχους, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει χτυπήματα σε εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), ενώ στους πιθανούς στόχους συμπεριλαμβάνονται επίσης εγκαταστάσεις αποθήκευσης, όπως και παραγωγής πυραύλων και drones.
According to two Israeli officials briefed on the planning process, who spoke on condition of anonymity with NYT, “Even if it avoids Iran’s nuclear enrichment and oil sites, Israel could still hit a wide array of military targets.” 1/2https://t.co/CQj0PWYfMs
— Emanuele Rossi (@de_f_t) October 15, 2024
They include missile and drone launchers, storage sites, missile and drone factories, “as well as military bases and major government buildings.” Israel could also strike nuclear research laboratories, even if it avoids Iran’s underground nuclear enrichment sites. 2/2
— Emanuele Rossi (@de_f_t) October 15, 2024
Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν στρατιωτικές βάσεις και σημαντικά κυβερνητικά κτίρια των Ιρανών. Ωστόσο, στη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να δεσμεύτηκε στην απαίτηση του Αμερικανού προέδρου για αντίποινα που δεν θα έχουν αντίκτυπο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οπότε, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, στο στόχαστρο των IDF δεν θα μπουν πυρηνικές ή/και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Το πρωί της Τετάρτης 16 Οκτωβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο, προηγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας «THAAD», ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα των ΗΠΑ, το οποίο παρέλαβε το Τελ Αβίβ από την Ουάσιγκτον. Στην ιρανική πρωτεύουσα κατέφθασαν και Αμερικανοί στρατιώτες, ειδικά εκπαιδευμένοι για να το θέσουν σε λειτουργία. Ειδικότερα, το τελευταίο 48ωρο μαζί με τα εξαρτήματα του «THAAD» έχει αφιχθεί στο Ισραήλ ομάδα στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, ενώ μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα ακολουθήσουν ακόμη 100 Αμερικανοί στρατιώτες.
Αργά το βράδυ της Τρίτης, πάντως, οι ΗΠΑ, μέσω ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εξέφρασαν επίσημα την αντίθεσή τους στα πρόσφατα πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο. «Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ ότι είμαστε αντίθετοι στην εκστρατεία βομβαρδισμών που εξαπέλυσε τις τελευταίες εβδομάδες στη Βηρυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, επισημαίνοντας ότι, ενώ υπάρχουν αεροπορικές επιδρομές που οι ΗΠΑ θα θεωρούσαν σκόπιμο να πραγματοποιήσει το Ισραήλ, η Ουάσιγκτον κατέστησε σαφές στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ανησυχεί για τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμού, κυρίως λόγω του σημαντικού αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Δείτε επίσης:
- Κόντρα Μακρόν – Νετανιάχου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ»
- Κυρώσεις κατά του Ισραήλ ζητά και η Τουρκία – «Δεν μας έμεινε κάτι άλλο να πούμε διπλωματικά» δηλώνει ο Φιντάν
- Τελεσίγραφο Μπάιντεν στον Νετανιάχου: Απειλεί με εμπάργκο όπλων αν δεν βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσα σε 30 ημέρες
- Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε χθες ρουκέτες εναντίον προαστίου του Τελ Αβίβ και κατέρριψε ισραηλινό drone
- Μετά τον Λίβανο, ξεκίνησε η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Συρία
- Ο διμέτωπος πόλεμος του Ισραήλ: Τα στρατεύματα σπέρνουν τον όλεθρο σε Γάζα και Λίβανο – Οι κίνδυνοι της στρατηγικής Νετανιάχου
- Η επόμενη απόπειρα κατά του Τραμπ θα σημαίνει πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν
- Λευκός Οίκος: «Σοβαρές συνέπειες» στην περίπτωση που η Τεχεράνη επιτεθεί σε οποιονδήποτε Αμερικανό πολίτη
- Ώρα «μηδέν» στην Μέση Ανατολή: Αντίποινα στο Ιράν ετοιμάζει ο Νετανιάχου – Δραματική η κατάσταση και στο Λίβανο