«Όλοι έφυγαν μετά την δολοφονία Νασράλα», λέει αιχμάλωτος μαχητής της Χεμπολάχ σε ανάκριση από τον IDF

Το Ισραήλ έπιασε τρεις αιχμαλώτους χθες στο νότιο Λίβανο - Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Must Read

Βίντεο από την ανάκριση μέλους της Χεζμπολάχ έδωσαν στην δημοσιότητα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Στο οπτικό υλικό φαίνεται ο Γουάντα Καμάλ Γιουνίς ο οποίος εντοπίστηκε από την ειδική ομάδα 504 στις επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο και συγκεκριμένα μέσα σε τούνελ. Η ομάδα 504 είναι γνωστή ως «η Μοσάντ των IDF» και οι δράσεις της είναι γενικά απόρρητες.

Ο Γιουνίς αναφέρει πως μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα στις 27 Σεπτεμβρίου «όλοι το έβαλαν στα πόδια. Δεν είδα ποτέ ξανά κάποιον από αυτούς». Σύμφωνα με την μετάφραση αναφέρεται συγκεκριμένα σε τέσσερις ανώτερους διοικητές της περιοχής.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ο άντρας επικρίνει την ειδική ομάδα Radwan της Χεζμπολάχ για την οποία ακούγεται. «Δεν έχουν θρησκευτικές αρχές, είναι άνθρωποι χωρίς θρησκεία, εντάχθηκαν στην Χεζμπολάχ για να πληρωθούν και έφυγαν γιατί φοβούνται τις ισραηλινές δυνάμεις», λέει.

Χθες, οι δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως έπιασαν ως αιχμαλώτους τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, γεγονός που συμβαίνει για δεύτερη φορά μετά τις επιχειρήσεις του περασμένου Σεπτεμβρίου. Τα μέλη που ήταν της ομάδας Ραντουάν βρίσκονταν σε μια υπόγεια σήραγγα σε κτίριο το οποίοι περικυκλώθηκε από τον IDF.  Επίσης βρέθηκαν και πολλά όπλα. Οι αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για ανάκριση.

Δείτε το βίντεο της ανάκρισης.

 Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί είχαν στόχο νότια προάστια της Βηρυτού, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters, λίγες ώρες αφού οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι είναι αντίθετες με το εύρος των επιθέσεων που εξαπολύει το Ισραήλ στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών και ανησυχιών για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην περιφέρεια με τη συμμετοχή και του Ιράν.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ένα σύννεφο καπνού. Λίγο νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει από τους κατοίκους της συνοικίας Νταχίεχ να απομακρυνθούν, ενώ στη συνέχεια εξήγησε ότι διεξήγαγε πλήγμα εναντίον υπόγειας αποθήκης όπλων της Χεζμπολάχ.

«Πριν από το πλήγμα ελήφθησαν πολλά μέτρα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να βλάψουμε αμάχους, περιλαμβανομένων προειδοποιήσεων προς τους κατοίκους της περιοχής», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).




Ο ισραηλινός στρατός έχει εκδώσει εντολές απομάκρυνσης που αφορούν περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), δύο εβδομάδες αφού ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο τμήμα της χώρας με στόχο, όπως δηλώνει, να απωθήσει τη Χεζμπολάχ.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι από τις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους προέκυψαν «κάποιου είδους εγγυήσεις» ότι το Ισραήλ θα περιορίσει τα πλήγματά του εναντίον της Βηρυτού και των νότιων προαστίων της.

Η προηγούμενη φορά που η Βηρυτός είχε γίνει στόχος ισραηλινών πληγμάτων ήταν στις 10 Οκτωβρίου, όταν σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι σε αεροπορικές επιδρομές κοντά στο κέντρο της πόλης. Πηγές στις λιβανέζικες υπηρεσίες ασφαλείας είχαν επισημάνει ότι στόχος του πλήγματος αυτού ήταν ο Ουαφίκ Σάφα, στέλεχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος όμως επέζησε.

Κάποιες δυτικές χώρες πιέζουν για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, αν και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να στηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν την αποστολή νέου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.Χθες ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για τα πρόσφατα πλήγματα εναντίον του Λιβάνου.




«Σε ό,τι αφορά το εύρος και τη φύση της εκστρατείας βομβαρδισμών που είδαμε στη Βηρυτό τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκαθαρίσαμε στην κυβέρνηση του Ισραήλ ότι μας ανησυχεί και ότι είμαστε αντίθετοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους, υιοθετώντας τον πιο σκληρό τόνο που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δήλωσε χθες στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, ότι είναι αντίθετος σε μονομερή εκεχειρία γιατί «δεν θα άλλαζε την κατάσταση ασφαλείας».

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «του προκάλεσε έκπληξη» το σχέδιο του Μακρόν να φιλοξενήσει μια διάσκεψη για τον Λίβανο, ενώ απάντησε σε σχόλιο του Γάλλου προέδρου λέγοντάς του ότι η δημιουργία του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι μιας απόφασης του ΟΗΕ

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου στην ανακοίνωσή του.




Δείτε επίσης:

Νέα επίθεση της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ – Απάντηση του Ισραήλ με χτύπημα στο νότιο Λίβανο

Τελεσίγραφο Μπάιντεν στον Νετανιάχου: Απειλεί με εμπάργκο όπλων αν δεν βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσα σε 30 ημέρες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This