Οι κάποτε παντοδύναμες ΗΠΑ βλέπουν σημαντική μείωση της επιρροής τους – Φουντώνει η κόντρα με την Κίνα για κυριαρχία στην Ασία

«Το γεγονός ότι τα περισσότερα ασιατικά έθνη κλίνουν προς τις BRICS αποτελεί ένδειξη της απογοήτευσής τους από την οικονομική τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ»

Must Read

Η ταχεία επέκταση των BRICS αντανακλά την απογοήτευση των ασιατικών χωρών από την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και την αμερικανική παγκόσμια τάξη, την οποία η Ουάσινγκτον προσπαθεί να υπαγορεύσει παντού, δήλωσε ο Sun Peisong, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Ανάπτυξης που υπάγεται στο Κέντρο Ερευνών για την Ανάπτυξη του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

«Το γεγονός ότι τα περισσότερα ασιατικά έθνη κλίνουν προς τις BRICS αποτελεί ένδειξη της απογοήτευσής τους από την οικονομική τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ», γράφει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Global Times. Ο Κινέζος πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να διαμορφώσουν το δικό τους «οικονομικό στρατόπεδο» στον κόσμο έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ασιατικών χωρών, για τις οποίες η τόνωση της ανάπτυξης παραμένει ζήτημα προτεραιότητας. «Η ανάπτυξη είναι ο βασικός παράγοντας που τις οδηγεί προς τα BRICS», λέει ο συγγραφέας, σύμφωνα με τον οποίο οι ανοικτές αγορές θα πρέπει να θεωρούνται η βάση για την πρόοδο όλων των χωρών της περιοχής. Ο Sun Peisong εφιστά την προσοχή στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των θέσεων των ασιατικών χωρών σχετικά με τα προβλήματα της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και της στρατηγικής των αμερικανικών αρχών για τον Ινδο-Ειρηνικό. Επισημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω πολιτικών πιέσεων, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι κατά την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, οι χώρες «παίρνουν τη μία ή την άλλη πλευρά» υπό το πρίσμα της αντιπαλότητας της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο.

Ο εμπειρογνώμονας υπενθυμίζει ότι οι ασιατικές χώρες έχουν ήδη «πιο σταθερά εσωτερικά πολιτικά θεμέλια» σε σχέση με το παρελθόν, οπότε η αμερικανική οδηγία για τη λεγόμενη υποστήριξη των προσπαθειών των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση της Κίνας δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα τους. Όπως διευκρίνισε ο Sun Peisong, η τάση ένταξης στις BRICS έχει γίνει «ένα εξέχον φαινόμενο στον τομέα της διπλωματίας». Υπενθυμίζει ότι, μετά τη Συρία, η Σρι Λάνκα υπέβαλε πρόσφατα αίτηση προσχώρησης στην ένωση. Μεταξύ άλλων χωρών που σκοπεύουν να γίνουν μέλη της ομάδας, ανέφερε τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. «Η αυξανόμενη επιθυμία πολλών χωρών να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS δείχνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες αναζητούν νέους διεθνείς πολυμερείς μηχανισμούς, που αντιπροσωπεύονται από τη συνεργασία των ευρύτερων BRICS», τόνισε ο εμπειρογνώμονας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή θα πρέπει «να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη δυναμική αυτού του νέου κόσμου».

Η ομάδα BRICS ιδρύθηκε το 2006 από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2011. Την 1η Ιανουαρίου 2024, η Αίγυπτος, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αιθιοπία έγιναν πλήρη μέλη της. Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS στο Καζάν πρόκειται να γίνει το βασικό γεγονός της ένωσης κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This