Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
Για «στενή και γεμάτη εμπιστοσύνη» συνεργασία με τον Αμερικανό πρόεδρο, η οποία ωστόσο «δεν ήταν πάντα δεδομένη», έκανε λόγο ο καγκελάριος υποδεχόμενος πριν από λίγη ώρα τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην καγκελαρία και περιέγραψε την επίσκεψη ως «ισχυρό μήνυμα για τη διατλαντική σχέση». Ο Μπάιντεν από την πλευρά του υπογράμμισε τη σημασία της Γερμανίας, «ενός από τους σημαντικότερους εταίρους του ΝΑΤΟ» και επαίνεσε τον καγκελάριο για την ηγετική στάση του.
Σε δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να δεχθούν ερωτήσεις, οι δύο ηγέτες τόνισαν τη στενή διμερή συνεργασία, κυρίως σχετικά με την Ουκρανία. «Χάρη στη βοήθειά σας η Ουκρανία μπορεί εδώ και δύο χρόνια να αντιστέκεται στην ιμπεριαλιστική Ρωσία και ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί απλώς να περιμένει να τελειώσει ο πόλεμος», τόνισε ο κ. Σολτς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι αποτελεί ευθύνη των συμμάχων να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο.
Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο καγκελάριος επανέλαβε ότι η Γερμανία στηρίζει το Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ είναι σημαντικό να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης». Χαρακτήρισε μάλιστα τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ ως «ευκαιρία» και εξέφρασε την ελπίδα να οδηγήσει σε «συγκεκριμένη προοπτική» κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς. Ο Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε επίσης τον Τζο Μπάιντεν και για την προσήλωσή του στη στήριξη του Ισραήλ, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι στο βόρειο Ισραήλ πρέπει να μπορούν να ζουν χωρίς φόβο και ο Λίβανος να ζει με σταθερότητα και ασφάλεια και επανέλαβε τη σταθερή γερμανική θέση περί ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνης. «Είμαστε απολύτως προσηλωμένοι σε αυτό», τόνισε.
«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ στάθηκαν από την αρχή στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας και στήριξαν τον αγώνα του», δήλωσε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν και, αναφερόμενος στον ΝΑΤΟϊκό στόχο των δαπανών ύψους 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, κάλεσε το Βερολίνο να «αντέξει» και να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο. «Γνώριζα ότι το τίμημα για την Ουκρανία θα ήταν πολύ υψηλό. Αλλά το τίμημα θα ήταν πολύ υψηλότερο αν επικρατούσε η Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Υπό την ηγεσία σας, η Γερμανία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Ο Αμερικανός πρόεδρος επεφύλασσε μάλιστα και ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες για τη στάση του Όλαφ Σολτς στην ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Δύσης τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο καγκελάριος δέχθηκε να συμπεριληφθεί και ο Βαντίμ Κράζικοφ, Ρώσος πράκτορας, καταδικασμένος σε ισόβια για τη δολοφονία πρώην Τσετσένου μαχητή τον Αύγουστο του 2019 στο Βερολίνο. Η παράδοση του Κράζικοφ είχε τεθεί από το Κρεμλίνο ως απόλυτη προϋπόθεση για την απελευθέρωση 16 κρατουμένων στη Ρωσία. «Ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ήταν μια πράξη φιλίας», είπε ο Τζο Μπάιντεν.
Σε λίγη ώρα αναμένονται στην καγκελαρία ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Η τετραμερής συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Διαβάστε ακόμα:
- Κόντρα Μακρόν – Νετανιάχου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ δεν μπορεί να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ»
- Τελεσίγραφο Μπάιντεν στον Νετανιάχου: Απειλεί με εμπάργκο όπλων αν δεν βρεθεί λύση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα μέσα σε 30 ημέρες
- Αλλαγή στάσης του Τραμπ έναντι του Ιράν
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν πεθαίνει ο σκατογερος να ησυχάσει ό κόσμος