Μεξικό και Κολομβία… συναγωνίζονται στο εμπόριο ναρκωτικών

Η παραοικονομία της κοκαΐνης

Must Read

Το μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε την κατάσχεση στον Ειρηνικό 8,3 τόνων ναρκωτικών. Ποσότητα ρεκόρ που έχει κατασχεθεί -στο Μεξικό– σε επιχείρηση στην θάλασσα… Η αξία των κατασχεθέντων ανέρχεται σε 2,099 δισεκ. πέσος (134,5 εκατομμύρια ευρώ), ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινιστεί το είδος των ναρκωτικών!

Η κατάσχεση έγινε νοτιοδυτικά της πόλης Λασάρο Καρντένας, στην πολιτεία Μιτσοακάν, στη δυτική ακτή του Μεξικού. Στην διάρκεια της επιχείρησης, το Πολεμικό Ναυτικό συνέλαβε έξι σκάφη -πέντε με εξωλέμβιο κινητήρα και ένα ημικαταδυόμενο μήκους περίπου 15 μέτρων- καθώς και 23 άτομα.

Η μεγαλύτερη κατάσχεση ναρκωτικών στην ιστορία του Μεξικού, 23 τόνοι κολομβιανής κοκαΐνης, είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο 2007. Εδώ και δεκαετίες το Μεξικό είναι κόμβος του λαθρεμπορίου ναρκωτικών προς την Βόρεια Αμερική, μία δραστηριότητα για τον έλεγχο της οποίας συγκρούεται μεγάλος αριθμός καρτέλ. Η πολιτεία Μιτσοακάν είναι το κέντρο αδιάκοπων συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών του εγκλήματος, ανάμεσα στις οποίες το ισχυρό καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο.

Στις ζώνες εξάλλου με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κοκαΐνης, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μία ένοπλη οργάνωση. Η παραγωγή κοκαΐνης κατέγραψε εκρηκτική αύξηση (+53%) το 2023 στην Κολομβία, φθάνοντας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ, κατέγραψε κοινή έκθεση της κολομβιανής κυβέρνησης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ κατά των ναρκωτικών (ONUDC).

Η παραγωγή υδροχλωρικής κοκαΐνης έφτασε έτσι την περασμένη χρονιά τους 2.664 τόνους, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στην Μπογκοτά. Οι ζώνες όπου καλλιεργείται κόκα, το φυτό τα φύλλα του οποίου είναι η πρώτη ύλη στην παραγωγή κοκαΐνης και η Κολομβία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή τους παγκοσμίως, επίσης μεγεθύνθηκαν κατά 10%, εκτείνονται πλέον σε 2.530.000 στρέμματα της κολομβιανής επικράτειας.

«Αντίθετα με την αύξηση η οποία παρατηρήθηκε μεταξύ του 2021 και του 2022 και ήταν επικεντρωμένη κυρίως στον νομό Πουτουμάγιο (νοτιοδυτικά, στα σύνορα με τον Ισημερινό), η αύξηση αυτή τη φορά είναι πιο γενικευμένη», σύμφωνα με το κείμενο. Σε τέσσερις νομαρχίες, οι καλλιέργειες κόκας είναι μεγαλύτερες από 300.000 στρέμματα: στην Κάουκα, στη Ναρίνιο, στην Πουτουμάγιο και στη Βόρεια Σανταντέρ (βορειοανατολικά, γειτονεύει με την Βενεζουέλα).

Στο κείμενο εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για τις «ζώνες επέκτασης», όπου «οι καλλιέργειες κόκας δεν είναι παρούσες παρά εδώ και μόλις τρία χρόνια», το 40% εκ των οποίων βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, πρόκειται για τις πιο φτωχές και απομονωμένες περιοχές του κράτους της Λατινικής Αμερικής.

Η παραγωγή εντοπίζεται κατά το 4% σε εθνικά πάρκα, κατά το 10% σε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων, κατά το 14% σε δασικές εκτάσεις και κατά το 20% σε εδάφη Αφροκολομβιανών. Στις ζώνες με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας, το 98% του εδάφους ελέγχεται από τουλάχιστον μια ένοπλη οργάνωση. Σε ορισμένες πόλεις κοντά σε τομείς παραγωγής, η παραοικονομία της κοκαΐνης αντιπροσωπεύει πάνω από το 42% της τοπικής οικονομίας. Ένοπλες οργανώσεις που ενέχονται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), διαφωνούντες των πρώην FARC, ή ακόμη παραστρατιωτικοί, «διατηρούν σχέσεις με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, το οποίο επικεντρώνεται στην παραγωγή και στη διακίνηση κοκαΐνης».

Ανάρτηση προηγούμενων εβδομάδων

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This