Την ώρα που η Σερβία περιμένει στην… ουρά για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς υπογραμμίζει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τη πολιτική του και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Αυτό διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο Σέρβος πρόεδρος τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσά τους – της πρώτης εδώ και δυόμιση περίπου χρόνια, και πιο συγκεκριμένα από τον Μάιο του 2022. «Ευχαρίστησα ιδιαιτέρως τον πρόεδρο Πούτιν που διαβεβαίωσε πως η Ρωσία θα προμηθεύσει επαρκείς ποσότητες αερίου στη Σερβία αυτόν τον χειμώνα», δήλωσε ο Βούτσιτς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Vucic said he had a “long and meaningful” call with Putin.
He thanked Putin for his anti-Kosovo stance and for opposing the UNGA Srebrenica Genocide Resolution.
Vucic said Russia will supply Serbia with gas this winter and reiterated his refusal to join the sanctions on Russia. pic.twitter.com/hsJCQZsAJ2
— Admirim (@admirim) October 20, 2024
«Η Σερβία δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό δεν θα αλλάξει», πρόσθεσε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώνοντας ότι η Σερβία θα εξακολουθήσει να απέχει από τη λήψη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής σύρραξης.
Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζονται σε «κοινά σημεία, πνευματικά, πολιτισμικά και ιστορικά». «Η κατάσταση στην Ουκρανία επίσης συζητήθηκε. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέθεσε την εκτίμησή του για την εξέλιξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρεται επίσης στο δελτίο Τύπου.
Πρόσκληση στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS
Η επικοινωνία αυτή έλαβε χώρα ενώ η Ρωσία αναμένει μία επίσημη απάντηση από τον Βούτσιτς στην πρόσκληση που τού έκανε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Καζάν, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου. Η επίσημη αφορμή για την τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ Βούτσιτς – Πούτιν ήταν ο εορτασμός σήμερα από το Βελιγράδι της 80ης επετείου της απελευθέρωσης από τη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Σημειώνεται πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η αρχική αντίδραση της Σερβίας ήταν να καταδικάσει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της αμυνόμενης χώρας, με τον Βούτσιτς να προχωρά, μάλιστα, σε περιορισμένες διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν.