Το δημοψήφισμα που διεξήχθη χθες στη Μολδαβία αποτέλεσε κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας, καθώς οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίσουν αν πρέπει να εγγραφεί στο Σύνταγμα ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας είχε τη δυναμική να καθορίσει την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Μολδαβίας για τα επόμενα χρόνια, σε μια εποχή όπου η σχέση της χώρας με την Ε.Ε. παραμένει αμφιλεγόμενη.
Ενώ οι πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων έδειχναν μια σαφή απόρριψη της ένταξης, με το «όχι» να κυριαρχεί, μια αιφνίδια ανατροπή σημειώθηκε όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι επιστολικές ψήφοι από τη λεγόμενη διασπορά. Χιλιάδες ψήφοι από Μολδαβούς που ζουν στο εξωτερικό εισήλθαν στη διαδικασία, ανατρέποντας τα δεδομένα. Οι πολίτες εντός της χώρας φάνηκε να ψηφίζουν κατά της ευρωπαϊκής ένταξης, εκφράζοντας ίσως ανησυχίες για την απώλεια εθνικής κυριαρχίας ή για το κόστος που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο, οι ψήφοι της διασποράς, που καταμετρήθηκαν σε μεταγενέστερο στάδιο, έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του «ναι».
The referendum for Moldova to join the EU is just narrowly in favor of “yes” with 98.65% of precincts reporting. This is a razor-thin margin! pic.twitter.com/PONGdPhzGj
— Kevin Gaughen 🇺🇸 (@gaughen) October 21, 2024
Με το 98% των ψήφων καταμετρημένο, το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε οριακά υπέρ της ένταξης στην Ε.Ε., με το «ναι» να προηγείται μόλις κατά 50,03%. Η ανατροπή αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, καθώς πολλοί αμφισβητούν αν το τελικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τη βούληση των πολιτών εντός της χώρας ή αν επηρεάστηκε δυσανάλογα από τις ψήφους της διασποράς. Η μικρή διαφορά και η καθοριστική συμμετοχή των εξωτερικών ψήφων εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ακεραιότητα της διαδικασίας, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι χάλκευσαν τη λαϊκή ετυμηγορία.
Αυτό το οριακό αποτέλεσμα θα μπορούσε να εντείνει την πολιτική και κοινωνική πόλωση στη Μολδαβία, με τη συζήτηση για τη θέση της χώρας εντός ή εκτός Ε.Ε. να παραμένει ζωντανή και γεμάτη αντιπαραθέσεις.
Τις επιπτώσεις από την ένταξη στην ΕΕ θα την υποστούν οι κάτοικοι της Μολδαβίας και όχι οι απόδημοι. Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπολογίζεται η ψήφος τους.
Αν κάποιος βλέπει το χάλι της Ελλάδας εντός ΕΕ δε χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβει τη νοθεια
Έβαλε το χέρι της η Ρωσία για να βγει το όχι . Θα το κατάφερε? Θα δούμε