Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να «δανείσει» άλλα 35 δισ. στην Ουκρανία από «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Must Read

Την ώρα που η Ρωσία κάνει επίδειξη ισχύος με τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Καζάν, η Ευρωπαϊκή Ένωση ψάχνει νέους τρόπους να ενισχύσει οικονομικά την Ουκρανία, ακολουθώντας «τυφλά» τις επιταγές των ΗΠΑ, που επιθυμούν διακαώς την ήττα του Βλαντιμίρ Πούτιν στον πόλεμο.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για ένα δάνειο Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Στήριξης (ΜΧΣ) προς την Ουκρανία, ύψους 35 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετηθεί και θα αποπληρωθεί από τα έκτακτα έσοδα των ακινητοποιημένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. Το εν λόγω δάνειο, το οποίο εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 518 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 61 αποχές, αποτελεί μέρος του «πακέτου» που συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7 τον περασμένο Ιούνιο, για την παροχή στήριξης έως και 50 δισ. δολαρίων (περίπου 45 δισ. ευρώ) στο Κίεβο.

Τα μελλοντικά έσοδα που θα προέλθουν από δεσμευμένα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία, θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή των σχετικών δανείων. Τα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, ύψους 210 δισ. ευρώ, φυλάσσονται στην ΕΕ και παραμένουν δεσμευμένα, βάσει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νέα κονδύλια της ΜΧΣ θα εκταμιευθούν έως το τέλος του 2025, δεδομένης της συνεχούς δέσμευσης της Ουκρανίας να διαθέτει αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους όρους σε επίπεδο εθνικών πολιτικών που θα καθοριστούν σε σχετικό μνημόνιο συνεννόησης. Επιπλέον, τα συστήματα διαχείρισης και ελέγχου που περιγράφονται στο σχέδιο για την Ουκρανία, μαζί με ειδικά μέτρα για την πρόληψη της απάτης και άλλων παρατυπιών, θα ισχύουν και για το δάνειο ΜΧΣ.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This