Μέση Ανατολή: Νεκρός και ο διάδοχος του Νασράλα – Δίχως τέλος οι βομβαρδισμοί στον Λίβανο

Must Read

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, αφού οι εξελίξεις είναι δραματικές και οι βομβαρδισμοί ασταμάτητοι.

Χθες το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος φέρεται πως ήταν πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό στις αρχές Οκτωβρίου. Ο Χασάμ Σαφιεντίν (Hashem Safieddine), επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ ο οποίος θεωρείτο ο διάδοχος του Χασάν Νασράλα μετά τη δολοφονία του, εξουδετερώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με τον IDF, ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε μαζί με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολάχ, τον Hussein Ali Hazima, κατά τη διάρκεια του πλήγματος στις 4 Οκτωβρίου, που είχε ως στόχο το υπόγειο αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, που βρισκόταν «στην καρδιά άμαχου πληθυσμού» στο νότιο προάστιο της λιβανέζικης πρωτεύουσας, γνωστό ως Dahiyeh.

Τα ίχνη του Σαφιεντίν είχαν χαθεί, αλλά μόλις χθες οι IDF επιβεβαίωσαν τον θάνατό του, με την Χεζμπολάχ να τηρεί σιγήν ιχθύος.

Αργά χθες το βράδυ, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τουλάχιστον επτά φορές νότια προάστια της Βηρυτού, λίγη ώρα αφού εξέδωσαν διαταγές προς τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τομείς τους, μετέδωσε το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων (ANI στα γαλλικά, NNA στα αγγλικά). Νωρίτερα, πλήγμα ισοπέδωσε πολυκατοικία στην ίδια περιοχή, που χαρακτηρίζεται προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Μία ώρα μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση διαφόρων τομέων των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας του Λιβάνου, στήλες καπνού ήταν ευδιάκριτες σε οπτικό υλικό του Γαλλικού Πρακτορείου. Το ANI έκανε λόγο για βομβαρδισμούς στη συνοικία Χαρέτ Χράικ, τουλάχιστον δύο στη συνοικία Λαϊλάκε, καθώς και στα όρια της Μπουρζ ελ Μπράζνα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το νοσοκομείο Μπαχμάν, που βρίσκεται στη Χαρέτ Χράικ, υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας «της ισχύος πυραύλου» που έπεσε σε κτίριο απέναντί του όταν έγινε στόχος βομβαρδισμού.

Οι νέες επιδρομές ακολούθησαν σειρά παρόμοιων μερικές ώρες νωρίτερα, ανάμεσά τους αυτήν η οποία προκάλεσε την κατάρρευση 11ώροφης πολυκατοικίας στη συνοικία Γομπάιρι. Έγιναν χθες το μεσημέρι, μερικά λεπτά αφού στέλεχος της Χεζμπολά συντόμευσε συνέντευξη Τύπου που παραχωρούσε εξαιτίας διαταγής εσπευσμένης απομάκρυνσης που εκδόθηκε από τον ισραηλινό στρατό.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, βομβαρδισμός σε συνοικία της νότιας Βηρυτού σκότωσε 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυμάτισε άλλους 60, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Έγινε κοντά στο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι, τη μεγαλύτερη δημόσια δομή υγείας της χώρας, στη συνοικία Τζνα, σε μικρή απόσταση από τα νότια προάστια. Η περιοχή αυτή, όπου ζούσαν μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον 850.000 άνθρωποι, έχει κατά μεγάλο μέρος της εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους αφότου εντατικοποιήθηκαν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ εναντίον προπυργίων της Χεζμπολάχ από την 23η Σεπτεμβρίου.

Σε περίπου έναν μήνα, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.552 άνθρωποι στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This