Η Βρετανία και η Γερμανία θα υπογράψουν αυτό που η βρετανική κυβέρνηση αποκαλεί «συμφωνία ορόσημο» με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η γερμανική αμυντική εταιρεία Rheinmetall θα ανοίξει ένα νέο εργοστάσιο στο Ηνωμένο Βασίλειο για την κατασκευή κάννων για πυροβόλα όπλα πυροβολικού – δημιουργώντας 400 θέσεις εργασίας. Οι δύο χώρες θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενός νέου πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς.
Γερμανικά αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης θα πραγματοποιούν επίσης περιοδικές περιπολίες στον Βόρειο Ατλαντικό από τη βάση της RAF Lossiemouth στη Σκωτία.
Οι Εργατικοί υποσχέθηκαν να οικοδομήσουν στενότερους στρατιωτικούς δεσμούς με τη Γερμανία όσο ήταν στην αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας αυτής της κυβέρνησης να επαναφέρει τις σχέσεις με βασικούς Ευρωπαίους συμμάχους μετά το Brexit. Ο Γερμανός πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μιγκέλ Μπέργκερ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικεντρωθεί πολύ έντονα στην άμυνα τα επόμενα πέντε χρόνια και ότι υπάρχει χώρος για το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχει. «Προφανώς το ερώτημα είναι – ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της βρετανικής αμυντικής βιομηχανίας και των δυνατοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή την κοινή προσπάθεια;» δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.
Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι δύο χώρες με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες στην Ευρώπη και οι μεγαλύτεροι ευρωπαίοι στρατιωτικοί χορηγοί της Ουκρανίας. Ο υπουργός Άμυνας John Healey δήλωσε ότι πρόκειται για μια «στιγμή ορόσημο», που φέρνει τους στρατούς και τις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών πιο κοντά. Σε μια κοινοπραξία, κατασκευάζουν επίσης νέα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα για τον βρετανικό στρατό, η γερμανική Rheinmetall και η βρετανική BAE Systems – η RBSL κατασκευάζει το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Boxer και το άρμα Challenger 3 στο Telford του Shropshire.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία θα συνεργαστούν περαιτέρω για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα μπορούν να πετούν μαζί με τα αεροσκάφη Typhoon που διαθέτουν και οι δύο χώρες.
Υπάρχει επίσης η υπόσχεση να ενισχυθεί η άμυνα της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ- τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Γερμανία έχουν ήδη στείλει εκατοντάδες στρατιώτες στις χώρες της Βαλτικής στο πλαίσιο των ενισχυμένων αμυντικών σχεδίων του ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.