Κατά τη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής του στα μέσα ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, αποκάλυψε μια σημαντική αλλαγή: οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο του τι βλέπουν στις ροές τους.
Αντ’ αυτού, οι αλγόριθμοι επιμελούνται όλο και περισσότερο το περιεχόμενο, δείχνοντας συχνά αναρτήσεις από άτομα που οι χρήστες δεν ακολουθούν, ακόμη και περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή η τάση, που έγινε δημοφιλής από τo «For You» του TikTok, οδήγησε τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ενημέρωσης να δίνουν προτεραιότητα σε ό,τι οι αλγόριθμοί τους θεωρούν ελκυστικό, παραμερίζοντας τις αναρτήσεις από ανθρώπους που οι χρήστες επιλέγουν ενεργά να ακολουθούν.
Ενώ πολλοί βρίσκουν αυτή τη μετατόπιση απογοητευτική, θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για την απόδοση ευθυνών στους τεχνολογικούς γίγαντες για τη ζημιά που προκαλούν οι αλγόριθμοί τους. Σε μια καίρια απόφαση, ένα δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε πρόσφατα να προχωρήσει μια αγωγή κατά του TikTok, αφού ο αλγόριθμός του προώθησε ένα επικίνδυνο βίντεο «blackout challenge» σε ένα 10χρονο κορίτσι, το οποίο βρήκε τραγικό θάνατο προσπαθώντας να το μιμηθεί. Το δικαστήριο απέρριψε την υπεράσπιση της TikTok βάσει του άρθρου 230, ενός νόμου που έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τις εταιρείες τεχνολογίας από την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημιουργείται από τους χρήστες, υποστηρίζοντας ότι ο αλγόριθμος της TikTok προώθησε ενεργά επιβλαβές υλικό.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Τα δικαστήρια σε όλο τον κόσμο αμφισβητούν όλο και περισσότερο τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για το ρόλο τους στην προώθηση επιβλαβούς περιεχομένου – είτε πρόκειται για εθιστικά χαρακτηριστικά που στοχεύουν σε παιδιά, είτε για εικόνες που δημιουργούνται χωρίς συναίνεση από τεχνητή νοημοσύνη, είτε για απάτες, είτε για ρητορική μίσους. Ένα δικαστήριο της Ουάσινγκτον αποφάσισε πρόσφατα κατά της Meta σε μια υπόθεση που κατηγορούσε τους αλγορίθμους της ότι είχαν σχεδιαστεί σκόπιμα για να προκαλούν εθισμό στους νεαρούς χρήστες, απορρίπτοντας την επίκληση του άρθρου 230.
Οι υποθέσεις αυτές θα μπορούσαν τελικά να αναδιαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης και να φτάσουν ακόμη και στα ανώτατα δικαστήρια. Ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Clarence Thomas έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την επανεξέταση της ευρείας προστασίας του άρθρου 230, υποδηλώνοντας ότι το νομικό τοπίο θα μπορούσε σύντομα να μετατοπιστεί προς την κατεύθυνση της απόδοσης ευθυνών στις εταιρείες τεχνολογίας για τις επιπτώσεις των αλγορίθμων τους.
Η ελπίδα είναι ότι αυτές οι νομικές προκλήσεις θα αναγκάσουν τις πλατφόρμες να δώσουν στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στις διαδικτυακές τους εμπειρίες. Αντί να αφήνουμε τους αλγόριθμους να καθορίζουν αυτό που βλέπουμε, αυτές οι αγωγές θα μπορούσαν να ωθήσουν σε σχέδια που δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να κάνουν τις δικές τους επιλογές – μειώνοντας τις βλαβερές επιπτώσεις του περιεχομένου που καθοδηγείται από αλγόριθμους και θέτοντας την ιδιωτικότητα και την αυτονομία των χρηστών στο προσκήνιο. Το αποτέλεσμα αυτών των υποθέσεων θα μπορούσε να είναι μετασχηματιστικό, σηματοδοτώντας μια αναγκαία στροφή προς μεγαλύτερη υπευθυνότητα και λογοδοσία στη βιομηχανία της τεχνολογίας.