Πανικόβλητη η Γερμανία με το ενδεχόμενο εκλογής Τραμπ: Θα χτυπήσει άσχημα την οικονομία μας

Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα επηρεάζονταν ιδιαίτερα, με μείωση 32%, όπως και οι εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες θα μειώνονταν κατά 35%

Must Read

Η Γερμανία θα ήταν ο μεγάλος χαμένος αν η προεδρία του Τραμπ πυροδοτούσε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, με τη μέχρι πρότινος αξιοζήλευτη βιομηχανική δύναμη της Γερμανίας να αποτελεί τρωτό σημείο.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προωθήσει σχέδια για γενικούς δασμούς 10% έως 20% σε όλες σχεδόν τις εισαγωγές, καθώς και δασμούς 60% ή περισσότερο σε αγαθά από την Κίνα, σε μέτρα που, όπως λέει, θα δώσουν ώθηση στην αμερικανική μεταποίηση. Μια έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου IW – διαπίστωσε ότι σε ένα σενάριο όπου η κυβέρνηση Τραμπ θα επέβαλε δασμούς 20% στην ΕΕ και το μπλοκ θα ανταπέδιδε ανάλογα, το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα υποχωρούσε κατά 1,3% το 2027 και το 2028 και θα μειωνόταν έως και 1,5% στη Γερμανία. Οι αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ της ΕΕ αυξάνονται από το 2025 έως το 2028, ενώ οι επιπτώσεις στο ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι ισχυρότερες κατά τα δύο πρώτα έτη, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,3% με δασμούς 10% και 1,5% με δασμούς 20% το 2025, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι επιπτώσεις στο αμερικανικό ΑΕΠ μειώνονται με την πάροδο του χρόνου λόγω της μεγαλύτερης μείωσης των αμερικανικών εισαγωγών σε σχέση με τις εξαγωγές στο σενάριο, παρέχοντας όλο και πιο θετική επίδραση στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα είναι φέτος η μόνη χώρα της G7 που δεν θα καταφέρει να αναπτυχθεί για δύο συνεχόμενα έτη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, τον κύριο εμπορικό εταίρο της, θα επέφερε μεγάλο πλήγμα στην παραγωγή. «Εάν υιοθετήσετε την άποψη που υιοθετώ εγώ, ότι η τόνωση της οικονομίας στην Κίνα θα είναι απογοητευτική, τότε η Γερμανία δεν πρόκειται να διασωθεί από την ανάπτυξη στην Κίνα», δήλωσε στο Reuters ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης του Bruegel και του Peterson Institute for International Economics. «Και αν οι ΗΠΑ γίνουν ακόμη πιο προστατευτικές, οι βραχυπρόθεσμες πηγές ανάπτυξης για τη Γερμανία είναι πολύ λίγες», δήλωσε ο Kirkegaard. Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας φέτος, μετά από οκτώ συναπτά έτη που η Κίνα βρισκόταν στην πρώτη θέση.

«Η μισή ανάπτυξη της Γερμανίας προέρχεται πάντα από τις εξαγωγές και αν δείτε τι συμβαίνει στον κόσμο, πρέπει να πούμε ότι αυτός ο πυλώνας δέχεται επίθεση», δήλωσε νωρίτερα τον Οκτώβριο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά την παρουσίαση των οικονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης. Οι γερμανικές εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 0,3% το 2023 λόγω της αδύναμης παγκόσμιας ζήτησης και των γεωπολιτικών εντάσεων. Η κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση 0,1% φέτος. Η μελέτη του Ifo δείχνει ότι οι γερμανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 14,9% σε ένα σενάριο όπου οι ΗΠΑ θα επέβαλλαν δασμούς 60% στα κινεζικά προϊόντα και 20% στα προϊόντα από άλλες χώρες. Οι εξαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων θα επηρεάζονταν ιδιαίτερα, με μείωση 32%, όπως και οι εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες θα μειώνονταν κατά 35%, σύμφωνα με το Ifo.

Αυτό θα ήταν ένα νέο πλήγμα για τη γερμανική βιομηχανία – έναν ακόμα πυλώνα του οικονομικού μοντέλου της Γερμανίας, η οποία βρίσκεται σε ύφεση εδώ και χρόνια, χωρίς σημάδια ανάκαμψης στον ορίζοντα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This