Η Νορβηγία μπλοκάρει τα Social Media απαγορεύοντας την χρήση τους για παιδιά κάτω των 15 ετών

«Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από το επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες που αντιπαρατίθενται με τους εγκεφάλους μικρών παιδιών»

Must Read

Η Νορβηγία πρόκειται να επιβάλει αυστηρό κατώτατο όριο ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα 15 έτη, καθώς η κυβέρνηση εντείνει την εκστρατεία της κατά των εταιρειών τεχνολογίας που, όπως λέει, «στρέφονται κατά των εγκεφάλων των μικρών παιδιών».

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Jonas Gahr Støre, παραδέχτηκε ότι θα είναι «μια δύσκολη μάχη», αλλά δήλωσε ότι οι πολιτικοί πρέπει να παρέμβουν για να προστατεύσουν τα παιδιά από τη «δύναμη των αλγορίθμων». Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είπε ο ηγέτης των Εργατικών, χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από τη βιομηχανία και θα μπορούσαν να κάνουν τους χρήστες «μονόπλευρους και αποχαυνωμένους».

Η σκανδιναβική χώρα έχει ήδη θεσπίσει ελάχιστο όριο ηλικίας τα 13 έτη. Παρόλα αυτά, περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας εννέα ετών, το 58% των παιδιών ηλικίας 10 ετών και το 72% των παιδιών ηλικίας 11 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με έρευνα της νορβηγικής αρχής μέσων ενημέρωσης.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εισαγάγει περισσότερες εγγυήσεις για να αποτρέψει τα παιδιά από το να παρακάμπτουν τους ηλικιακούς περιορισμούς – συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, ώστε οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πρέπει να είναι 15 ετών για να συμφωνήσουν ότι η πλατφόρμα μπορεί να χειρίζεται τα προσωπικά τους δεδομένα, και της ανάπτυξης ενός φραγμού επαλήθευσης της ηλικίας για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στέλνει ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εφημερίδα VG την Τετάρτη. «Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από το επιβλαβές περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες που αντιπαρατίθενται με τους εγκεφάλους μικρών παιδιών. Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια δύσκολη μάχη, επειδή υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις εδώ, αλλά είναι επίσης το σημείο όπου χρειάζεται πολιτική». Αν και δήλωσε ότι κατανοεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προσφέρουν στα μοναχικά παιδιά μια κοινότητα, η αυτοέκφραση δεν πρέπει να είναι στην ευχέρεια των αλγορίθμων. «Αντιθέτως, μπορεί να σε κάνουν να γίνεις μονοσήμαντος και αποχαυνωμένος, επειδή όλα συμβαίνουν τόσο γρήγορα σε αυτή την οθόνη», πρόσθεσε.

Η υπουργός Παιδιών και Οικογενειών, Kjersti Toppe, η οποία συναντήθηκε στο Σταβάνγκερ με γονείς που πραγματοποιούν εκστρατεία για αυστηρότερη ρύθμιση του διαδικτύου για τα παιδιά, δήλωσε ότι το μέτρο αποσκοπεί επίσης στο να βοηθήσει τους γονείς. «Πρόκειται επίσης για την παροχή στους γονείς της ασφάλειας να λένε όχι. Γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν πραγματικά να πουν όχι, αλλά δεν αισθάνονται ότι μπορούν».

Η Αυστραλία ανακοίνωσε επίσης την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τους νεότερους εφήβους και τα παιδιά, λέγοντας ότι θα αποκλείσει τα παιδιά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ψηφιακές πλατφόρμες. Το όριο ηλικίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά είναι πιθανό να κυμαίνεται μεταξύ 14 και 16 ετών.

Η Γαλλία δοκιμάζει την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο για μαθητές ηλικίας έως 15 ετών. Εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να εισαχθεί σε εθνικό επίπεδο από τον Ιανουάριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This