Αισιοδοξία Μπλίνκεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Must Read

Με τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες να απέχουν, πλέον, λιγότερο από δύο εβδομάδες, ο -απερχόμενος- πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να πετύχει μια κρίσιμη διπλωματική νίκη, με την ελπίδα αυτό να βοηθήσει στο να εξασφαλίσουν το χρίσμα οι Δημοκρατικοί, απέστειλε για πολλοστή φορά στη Μέση Ανατολή τον Άντονι Μπλίνκεν, για να διαπραγματευτεί με τους εκεί ηγέτες.

Πράγματι, μετά την «επεισοδιακή» επίσκεψή του στο Ισραήλ, όπου και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας επισκέφθηκε την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, όπου σε κοινές δηλώσεις του με τον Υπουργό Εξωτερικών του εμιράτου, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αλ Θάνι, υποστήριξε ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων μεσολαβητών από την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται να συναντηθούν «τις επόμενες ημέρες» με το Ισραήλ, για να συζητήσουν εκ νέου μια πιθανή συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δύο πλευρές διερεύνησαν τις δυνατότητες να «αξιοποιήσουν» τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ώστε να προχωρήσουν οι -μέχρι στιγμής- ατελέσφορες διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κατάρ, ο ίδιος αποκάλυψε πως οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα (ακόμη) πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά ύψους 135 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τόνισε δε ότι «τώρα» είναι η κατάλληλη στιγμή να τερματιστεί η σύγκρουση, προτρέποντας το Ισραήλ να αδράξει αυτή την ευκαιρία και να μετατρέψει τη στρατιωτική του επιτυχία σε στρατηγική.




Οι απαιτήσεις του Λευκού Οίκου από τον Νετανιάχου για Γάζα και Ιράν

Χτες, Τετάρτη 23/10, ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε το Τελ Αβίβ με έναν τριπλό φάκελο, τον οποίο και παρέδωσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάνοντας λόγο για για «λύση τοπικού χαρακτήρα» στο ζήτημα της Γάζας, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ζήτησαν -και επίσημα- «αυτοσυγκράτηση» από το Ισραήλ στην αναμενόμενη απάντησή του προς το Ιράν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος από τους φακέλους που παρέδωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στον Ισραηλινό πρωθυπουργό περιλαμβάνει το νέο σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απ’ όπου οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν αφαιρέσει αρκετά από τα στοιχεία που «ενοχλούσαν» το Ισραήλ και να έχουν εντάξει τον όρο πως «η επόμενη ημέρα στην περιοχή δεν θα είναι υπό τον έλεγχο του Ισραήλ». Παράλληλα, οι ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως εποικισμοί στα πρότυπα της δεκαετίας του 80 και του 90 στη Γάζα δεν υπάρχει περίπτωση να -επιτρέψουν να- γίνουν και «συνιστούν» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να αποκόψει τους ακροδεξιούς εταίρους του, οι οποίοι μιλούν ανοιχτά για «επέλαση» στον θύλακα.

Ο δεύτερος φάκελος περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τους τρίτους εγγυητές της συμφωνίας, έχοντας -φυσικά- σε πρώτο πλάνο την Αίγυπτο, κάτι που αποτελεί επιθυμία και του Ισραήλ, ενώ οι ΗΠΑ έχουν μειώσει την επιρροή του Κατάρ, το οποίο εξελίσσεται σε ακόμη ένα «αγκάθι» για το Τελ Αβίβ. Τέλος, ο τρίτος φάκελος περιλαμβάνει μία εκτεταμένη ανάλυση αναφορικά με την απάντηση του Ισραήλ προς το Ιράν που δεν έχει ακόμη λάβει χώρα, με δεδομένο το ότι οι ΗΠΑ λόγω και των επερχόμενων εκλογών, δεν θέλουν νέα εκτράχυνση στο συγκεκριμένο ζήτημα.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This