Βασιλιάς Κάρολος απαντά στις κατηγορίες των κρατών-θυμάτων της Βρετανικής αποικιοκρατίας: Το παρελθόν δεν αλλάζει

O Κάρολος απέφυγε να αναφερθεί σε οικονομικές αποζημιώσεις, τις οποίες ζήτησαν ορισμένοι ηγέτες στην εκδήλωση

Must Read

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ δήλωσε σε σύνοδο κορυφής των χωρών της Κοινοπολιτείας στη Σαμόα την Παρασκευή ότι το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς αναγνώρισε έμμεσα τις εκκλήσεις ορισμένων πρώην αποικιών της Βρετανίας να λογοδοτήσει για το ρόλο της στο υπερατλαντικό δουλεμπόριο.

Ο Βρετανός βασιλιάς κατάλαβε ότι «οι πιο οδυνηρές πτυχές του παρελθόντος μας εξακολουθούν να έχουν απόηχο», είπε στους ηγέτες στην Apia. Ωστόσο, ο Κάρολος απέφυγε να αναφερθεί σε οικονομικές αποζημιώσεις, τις οποίες ζήτησαν ορισμένοι ηγέτες στην εκδήλωση, και αντ’ αυτού τους προέτρεψε να βρουν τη «σωστή γλώσσα» και την κατανόηση της ιστορίας «για να μας καθοδηγήσει στο να κάνουμε τις σωστές επιλογές στο μέλλον, όπου υπάρχει ανισότητα». «Κανείς μας δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, αλλά μπορούμε να δεσμευτούμε με όλη μας την καρδιά να μάθουμε τα μαθήματά του και να βρούμε δημιουργικούς τρόπους για να διορθώσουμε τις ανισότητες που εξακολουθούν να υφίστανται», δήλωσε ο Κάρολος, ο οποίος συμμετέχει στην πρώτη του Σύνοδο των Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, ή CHOGM, ως αρχηγός κράτους της Βρετανίας.

Οι παρατηρήσεις του κατά την επίσημη τελετή έναρξης της συνόδου κορυφής απηχούσαν τα σχόλια του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με τα οποία η συνάντηση θα πρέπει να αποφύγει να αναλωθεί στο παρελθόν και «πολύ, πολύ μακρές ατέρμονες συζητήσεις για τις αποζημιώσεις». Ο ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε τις εκκλήσεις των χωρών της Καραϊβικής προς τους ηγέτες της διετούς διοργάνωσης να συζητήσουν ρητά την αποκατάσταση του ρόλου της Βρετανίας στο δουλεμπόριο και να αναφέρουν το θέμα στην τελική κοινή δήλωση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ζήτησε ποτέ επίσημα συγγνώμη για τον ρόλο του στο εμπόριο, στο οποίο εκατομμύρια Αφρικανοί πολίτες απήχθησαν και μεταφέρθηκαν σε φυτείες στην Καραϊβική και την Αμερική επί πολλούς αιώνες, πλουτίζοντας πολλά άτομα και εταιρείες. Μελέτες εκτιμούν ότι η Βρετανία οφείλει από εκατοντάδες εκατομμύρια έως τρισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις σε απογόνους των σκλάβων.

Ο Κάρολος – ο οποίος δίνει μάχη με τον καρκίνο – και η σύζυγός του, η βασίλισσα Καμίλα, θα επιστρέψουν αύριο στη Βρετανία αφού επισκεφθούν τη Σαμόα και την Αυστραλία – όπου η παρουσία του προκάλεσε τη διαμαρτυρία ενός νομοθέτη για την αποικιοκρατική κληρονομιά της χώρας του. Αναγνώρισε την Παρασκευή ότι η Κοινοπολιτεία είχε «μεγάλη σημασία» για την εκλιπούσα μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία θεωρήθηκε ως ενωτική φιγούρα μεταξύ των κατά καιρούς ανομοιογενών και διαφορετικών κρατών του οργανισμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τουλάχιστον να αλλάξει πολιτική σήμερα, να σταματήσει την αποικιοκρατική πολιτική.Να σταματήσει τους πολέμους που είναι πίσω και τούς στηρίζει.
    Από σήμερα αγαπητέ βασιλέα.
    Να ζήσει ήσυχα ό πλανήτης.
    Να επιδοθειτε στην εδραίωση της ειρήνης και αλληλεγγύης των λαών.
    Ξεσκέπασε τά σατανικά συμφέροντα των διαφόρων λεσχών του σατανά.
    Ζητηστε συγνώμη για το παρελθόν, υποσχόμενοι ότι θα αλλάξετε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This