Ποσό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της
χθεσινής διάσκεψης για τον Λίβανο, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. Τα 800.000.000 θα διατεθούν για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση των εκτοπισμένων από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα 200.000.000 για τον στρατό. Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για όσα διαδραματίζονται σ’ αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής ήταν ο στόχος της διάσκεψης, που άνοιξε με ομιλία του ο Εμανουέλ Μακρόν.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Μάλιστα, η πρώτη εξαγγελία που έκανε ο Γάλλος πρόεδρος ήταν η αποδέσμευση βοήθειας ύψους 100.000.000 ευρώ για την υποστήριξη του Λιβάνου, όπου η νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ήταν μια από τις χειρότερες από την έναρξη των ισραηλινών βομβαρδισμών.
«Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Απαιτείται εκεχειρία. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και τις προκλήσεις της εναντίον του Ισραήλ» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, διευκρινίζοντας ότι ο στόχος είναι να «επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του Λιβάνου», αποδεικνύοντας έτσι ότι τα χειρότερα δεν είναι αναπόφευκτα και να δοθεί στους πολίτες του «η ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο της μοίρας τους». «Λυπάμαι που το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του. Ο πόλεμος άλλων λαών δεν πρέπει να εισάγεται στον Λίβανο» επανέλαβε. «Θα είμαστε εκεί για να συνοδεύσουμε τους κατοίκους του Λιβάνου στην ανοικοδόμηση» υποσχέθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.
Με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του πρωθυπουργού του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, των υπουργών Εξωτερικών του Λιβάνου, της Γερμανίας, του Καναδά, της Ελλάδας, της Κύπρου, καθώς και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, η διάσκεψη αυτή συγκέντρωσε περισσότερους από 70 συμμετέχοντες και περίπου 15 διεθνείς οργανισμούς.
Άμεση εκεχειρία
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να δράσει συντονισμένα για να τερματιστεί ο πόλεμος στον Λίβανο και να εφαρμοστεί άμεσα η κατάπαυση του πυρός.
Παραλυμένος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από μια πολιτική κρίση που τον έχει βυθίσει στο οικονομικό χάος, ο Λίβανος έγινε τώρα το πεδίο μάχης της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Χεζμπολάχ. Οι συγκρούσεις, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κυρίως στο νότιο τμήμα της χώρας, στα σύνορα με το Ισραήλ, έχουν αναγκάσει περισσότερους από 800.000 ανθρώπους να μετακινηθούν, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη. Σύμφωνα με τις Αρχές του Λιβάνου, οι εκτοπισμένοι είναι περισσότεροι από 1.000.000 άνθρωποι. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει επιπλέον 96.000.000 ευρώ για να στηρίξει τον Λίβανο.
«Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι εκτοπισμένοι εντός της χώρας και να διασφαλιστεί η κοινωνική, οικονομική και θεσμική σταθερότητα στον Λίβανο» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωση τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικής Συνεργασίας της Γερμανίας, τα οποία χορηγούν αυτό το ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν πρόσφατα τουλάχιστον 400.000.000 δολάρια (370.000.000 ευρώ) για τη στήριξη του Λιβάνου. Η Γαλλία, πρώην επιτελική δύναμη στην περιοχή, με περίπου 23.000 υπηκόους στον Λίβανο, έχει ήδη στείλει φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, ενώ έχει αποδεσμεύσει 10.000.000 ευρώ για την υποστήριξη του έργου των τοπικών ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Το 2021, σε προηγούμενη διεθνή διάσκεψη για τον Λίβανο, το Παρίσι είχε ήδη αποδεσμεύσει το ποσό των 100.000.000 ευρώ.
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η Μέση Ανατολή αναφέρθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος πήρε μέρος στη διάσκεψη. Όπως είπε, στον Λίβανο σήμερα υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ένα καθεστώς αίολο. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν μετακινηθεί. Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από τις εστίες τους. Υπάρχει μια συνολική ανθρωπιστική κρίση, την οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε» τόνισε.
Όπως είπε ο κύριος Γεραπετρίτης, η Ελλάδα έχει αποστείλει ήδη ένα φορτίο, το οποίο περιλαμβάνει ιατροφαρμακευτικά και άλλα κρίσιμα είδη πρώτης ανάγκης. Άμεσα αναμένεται να αποσταλεί ένα δεύτερο φορτίο, ενώ έχουν ήδη δεσμευτεί και χρήματα για να «καταπραϋνθεί», όπως υπογράμμισε, ο πόνος των ανθρώπων στον Λίβανο. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί οργανωμένα για την αποκατάσταση της ειρήνης.
Ερωτώμενος τι τον εμποδίζει να καθιερώσει αύριο τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, απέφυγε την ερώτησή μας, απαντώντας: «Τι δουλειά έχει το Αιγαίο στον Λίβανο;»
Γαλλική πρωτοβουλία
O Eμανουέλ Μακρόν, όπως και πολλοί δυτικοί ηγέτες, θεωρούν ότι μια διπλωματική λύση είναι η μόνη βιώσιμη διέξοδος τόσο για τον Λίβανο όσο και για το Ισραήλ, όπου 60.000 άνθρωποι έχουν επίσης αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των εχθροπραξιών.
Ωστόσο οι διπλωματικές εξελίξεις στο Παρίσι αποδεικνύονται, εκ των πραγμάτων, περιορισμένες. H Γαλλία έχει χάσει την αξιοπιστία της στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας
κυρίως της στάσης του Εμανουέλ Μακρόν, οι επικριτές του οποίοι υποστηρίζουν ότι η διπλωματική του προσέγγιση για τα θέματα που αφορούν την περιοχή είναι θολή λόγω της χαοτικής επικοινωνιακής πολιτικής του. Από την άλλη, η διάσταση απόψεων μεταξύ του Παρισιού και της Ουάσινγκτον για τους όρους της κατάπαυσης του πυρός δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Το Παρίσι θέλει να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ορίζει ότι στον νότιο Λίβανο θα πρέπει να αναπτυχθούν μόνο ειρηνευτικές δυνάμεις και ο στρατός του Λιβάνου.
Η Ουάσινγκτον επιθυμεί να επιτρέπεται στο Ισραήλ να μπαίνει στον εναέριο χώρο του Λιβάνου, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να στέλνει χερσαία στρατεύματα στον νότιο Λίβανο για να εμποδίσει τον επανεξοπλισμό της Χεζμπολάχ.
«Οτιδήποτε δεν οδηγεί σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και των θανάτων καταδικάζει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία σε αποτυχία» δήλωναν την Πέμπτη, στο περιθώριο της συνόδου, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Εξαιτίας αυτής της διαφοράς, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δεν έσπευσε στο Παρίσι. Απόντες από τη διάσκεψη ήταν, επίσης, εκπρόσωποι του Ιράν και του Ισραήλ. Το βράδυ της Τετάρ της ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του Εμανουέλ Μακρόν και την έκκληση που έκανε στις αρχές Οκτωβρίου για εμπάργκο στις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ.Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Νέα φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ
- «Καμπάνα του θανάτου» οι λιποταξίες των Ρώσων
- Ιστορικό ρεκόρ αντιδημοφιλίας για τον Μακρόν!
- Βιασμός στη Σουηδία από Εμπαμπέ: «Συναινετική» σεξουαλική πράξη και υποστηρικτικά μηνύματα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ
- Αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στο Ισραήλ!
- «Ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. και Αλβανίας