Λισαβόνα: Σφοδρές ταραχές από παράνομους μετανάστες μετά τον θάνατο 43χρονου από το Πράσινο Ακρωτήρι από πυρά αστυνομικών

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Λισαβόνα από τις αρχές της εβδομάδας, καθώς στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχουν ξεσπάσει σφοδρές ταραχές, με αφορμή τον θάνατο από αστυνομικά πυρά ενός 43χρονου άνδρα, πατέρα δύο μικρών παιδιών.

Το περιστατικό, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώθηκε τη Δευτέρα, 21/10, στη συνοικία Αμαντόρα, όταν ο Odair Moniz, ένας 43χρονος σεφ, με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι, ο οποίος είχε μεταναστεύσει στην Πορτογαλία και ζούσε στη Λισαβόνα, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυροβολισμό αστυνομικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής αστυνομίας, ο Moniz προσπάθησε να διαφύγει και συγκρούστηκε με ένα άλλο όχημα, αφότου είδε ένα περιπολικό και κατόπιν επιχείρησε να επιτεθεί με ένα κοφτερό όπλο εναντίον των αστυνομικών που τον προσέγγισαν, προτού ένας από αυτούς ανοίξει πυρ εναντίον του. Ωστόσο, τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, μετέδωσαν πως ο αστυνομικός είπε αργότερα στους ερευνητές ότι δεν υπήρχε όπλο.

Με τη σειρά του, το γραφείο του εισαγγελέα ανέφερε πως ο άνδρας που ενεπλάκη στο περιστατικό, βρισκόταν στο επίκεντρο έρευνας ως ύποπτος για ανθρωποκτονία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Πράσινου Ακρωτηρίου στη Λισαβόνα, σε επιστολή του, μέσω της οποίας κάλεσε τη μεταναστευτική κοινότητα να αποκηρύξει τη βία που έχει καταγραφεί πρόσφατα, καθώς «τρέφει ιδεολογίες που παρουσιάζουν τους μετανάστες ως περιθωριακούς και εγκληματίες, εχθρούς των ντόπιων πολιτών των χωρών που τους φιλοξενούν και την αιτία όλου -σχεδόν- του κακού», ανέφερε πως ο Odair Moniz «ήταν νομοταγής και ειρηνικός».

Από τότε που ξέσπασαν τα εκτεταμένα επεισόδια, στα προάστια της Λισαβόνας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κατά τη διάρκεια των ταραχών έχουν πυρποληθεί τέσσερα λεωφορεία και 16 αυτοκίνητα, επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ έχουν γίνει συνολικά 16 συλλήψεις ταραξιών. Νέες διαδηλώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έναν νέο γύρο ταραχών, προγραμματίζονται για αύριο, Σάββατο 26/10, ενώ, όσον αφορά στο χθεσινό βράδυ, η αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα πως μικρές ομάδες κουκουλοφόρων πέταξαν πέτρες εναντίον ενός λεωφορείου και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων σε πολυπολιτισμικές συνοικίες στα περίχωρα, προσθέτοντας πως -συνολικά- τα επεισόδια ήταν μικρότερης έντασης σε σύγκριση με τις προηγούμενες νύχτες.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Vida Justa απηύθυνε κάλεσμα για ειρηνική διαμαρτυρία εναντίον της αστυνομικής βίας και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο προκλήσεων από ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία διασπείρουν, όπως κατήγγειλε, ψευδή μηνύματα στο Διαδίκτυο, με τα οποία υποκινούν σε βία. Εν τω μεταξύ, το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Chega απηύθυνε κάλεσμα για ξεχωριστή διαδήλωση, υπέρ της αστυνομίας.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με το Global Peace Index, η Πορτογαλία βρίσκεται στην 7η θέση στην κατάταξη των πιο ειρηνικών χωρών παγκοσμίως. Όμως, η πιο πρόσφατη έκθεση για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει πως το βίαιο έγκλημα κατέγραψε αύξηση 5,6% τον περασμένο χρόνο, σε σύγκριση με το 2022, σε 14.022 περιστατικά, το 1/3 εκ των οποίων στην ευρύτερη περιοχή της Λισαβόνας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This