Γεωργία: Κομβικές εκλογές για το ευρωπαϊκό της μέλλον

Άνοιξαν οι κάλπες για την κρίσιμη ανάδειξη νέας βουλής

Must Read

Σε εκλογική διαδικασία ήδη η Γεωργία, με τις πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Άνοιξαν εξάλλου οι κάλπες στην χώρα για τις βουλευτικές εκλογές που θα κρίνουν πολλά. Η χώρα είναι διχασμένη μεταξύ μιας φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης και του κυβερνώντος κόμματος που κατηγορείται ότι πρόσκειται στην Ρωσία.

Το Κρεμλίνο στο γαϊτανάκι των εξελίξεων κατήγγειλε τις απόπειρες «ανάμιξης» των Δυτικών στις εκλογές. «Προσπαθούν να εξαναγκάσουν το Τμπιλίσι, να υπαγορεύσουν τους όρους τους», κατήγγειλε ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 07:00 ώρα Ελλάδας και θα κλείσουν στις 20:00 τοπική ώρα, με τα πρώτα exit polls να αναμένονται αμέσως μετά. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι μία πρωτοφανής συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε να κερδίσει το Γεωργιανό Όνειρο, το συντηρητικό κόμμα του κροίσου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος περίπου δέκα χρόνια κινεί τα νήματα της εξουσίας σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία με τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους.

Μεταξύ των τεσσάρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που συνασπίστηκαν είναι το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα του πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για κατάχρηση εξουσίας και θεωρείται ορκισμένος εχθρός του Ιβανισβίλι. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθορίσει τις πιθανότητες της Γεωργίας να ενταχθεί στην ΕΕ, έναν στόχο τον οποίο η χώρα έχει εγγράψει στο Σύνταγμά της.

«Αν το κυβερνών κόμμα προσπαθήσει να παραμείνει (στην εξουσία) ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών, υπάρχει κίνδυνος μετεκλογικών ταραχών», προειδοποίησε η ειδικός Γκέλα Βασαντζέ του Κέντρου Στρατηγικής Ανάλυσης για την Γεωργία. Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί, σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, να προχωρήσει σε εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταργήσει νόμους που υιοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Η αντιπολίτευση σχεδιάζει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις και να οργανώσει νέες εκλογές! Το Γεωργιανό Όνειρο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2012, στοχοποιείται για αυταρχικές και φιλορωσικές τάσεις και ότι απομακρύνει την Γεωργία από τον στόχο της να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Την πρώην σοβιετική δημοκρατία έχει εξάλλου σημαδέψει ο σύντομος πόλεμός της με τη Ρωσία το 2008. Μετά το τέλος της σύγκρουσης αυτής η Ρωσία εγκατέστησε στρατιωτικές βάσεις σε δύο αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε.

Υπό το πρίσμα αυτό, το κυβερνών κόμμα πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία, ισχυριζόμενο ότι είναι το μοναδικό που μπορεί να εμποδίσει την «ουκρανοποίηση» της Γεωργίας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί να συγκεντρώσει τα 2/3 των 150 εδρών του κοινοβουλίου, κάτι που θα της επιτρέψει να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Γεωργίας και να απαγορεύσει τα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη διάρκεια φιλοκυβερνητικής συγκέντρωσης στο Τμπιλίσι ο Γεωργιανός πρωθυπουργός Ιρακλί Κομπαχίντζε διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, αλλά κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες για «αδικία», για «απόρριψη του χριστιανικού δόγματος» και «έλλειψη σεβασμού».

Χιλιάδες φιλοευρωπαίοι Γεωργιανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα. Η Γεωργία συγκλονίστηκε τον Μάιο από μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου περί «ξένης επιρροής», ο οποίος βασίστηκε στην ρωσική νομοθεσία για «τους πράκτορες του εξωτερικού», η οποία χρησιμοποιείται για την φίμωση ουσιαστικά της κοινωνίας των πολιτών και οποιασδήποτε μορφής αντιπολίτευσης. Αμέσως μετά οι Βρυξέλλες πάγωσαν την διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην ΕΕ και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε Γεωργιανούς αξιωματούχους. Το Τμπιλίσι αντέδρασε, απειλώντας «να επανεξετάσει» τους διπλωματικούς δεσμούς με την Ουάσινγκτον. Ακόμη μία πηγή έντασης με τη Δύση αποτελεί η πρόσφατη επικύρωση νομοθεσίας που περιορίζει σημαντικά τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This