Το Ισραήλ συνεχίζει τον «στραγγαλισμό» στη Γάζα: Ενέκρινε νομοσχέδιο που μπλοκάρει τη δράση της UNRWA

Η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορεί τη διεθνή αυτή ανθρωπιστική οργάνωση πως έχει πάρε-δώσε με την Χαμάς

Must Read

Την ώρα που στην Ντόχα του Κατάρ έχουν επανεκκινηθεί -υποτίθεται- οι διαπραγματεύσεις  για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή και ενόσω αυξάνονται οι διεθνείς φωνές για άμεση κατάπαυση του πυρός σε Γάζα και Λίβανο, στο Ισραήλ προχώρησαν στην ψήφιση νομοσχέδιου που «μπλοκάρει» την δράση της UNRWA.

Ειδικότερα, το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ενέκρινε σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την απαγόρευση της λειτουργίας της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East – UNRWA) στο ισραηλινό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, τομέα που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967. Ως εκ τούτου το Ισραήλ καθιστά ακόμη πιο «αποπνικτική» την κατάσταση στον ισοπεδωμένο παλαιστινιακό θύλακα, καθώς η ανθρωπιστική δράση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αποτελεί μια κάποια «σανίδα σωτηρίας» για τους βίαια εκτοπισμένους πολίτες.

Ο βασικός λόγος αυτής της απόφασης, είναι ότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ισραηλινής Βουλής Γιούλι Εντελστάιν, παρουσιάζοντας σήμερα το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε με 92 ψήφους υπέρ και μόλις 10 κατά, υπάρχει «ένας βαθύς δεσμός μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) και της UNRWA και το Ισράηλ δεν μπορεί να το δεχτεί».

Στις 10 Οκτωβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ να μην ψηφιστεί ο νόμος που θα απαγόρευε τη δράση της UNRWA, με την Ουάσινγκτον να δηλώνει απόψε «πολύ ανήσυχη». «Έχουμε γνωστοποιήσει ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ανησυχούμε βαθιά (…) και καλούμε την κυβέρνηση να μην το εγκρίνει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, επαναλαμβάνοντας τον «κρίσιμο» ρόλο που διαδραματίζει αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Τη «βαθύτατη λύπη» του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Λάμι, τονίζοντας ενώπιον του βρετανικού Κοινοβουλίου πως «οι ισχυρισμοί εναντίον του προσωπικού της UNRWA ερευνήθηκαν σε βάθος και δεν δικαιολογούν τη ρήξη των δεσμών» με αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 και διαχειρίζεται κυρίως κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Θεωρείται η «σπονδυλική στήλη» της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή. Ωστόσο, στις αρχές του έτους το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου 20 από τους 13.000 εργαζομένους της UNRWA στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Τότε, κάποιοι από τους δωρητές της διέκοψαν τη χρηματοδότηση, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανακάλεσαν, κατόπιν, αυτή τους την απόφαση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This