Η Κίνα διαισθάνεται την αδυναμία των ΗΠΑ και ετοιμάζει το έδαφος για κατάληψη της Ταϊβάν

Ο αδύναμος Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί την κατάσταση και δέχεται πιέσεις από την Σι Τζινπίνγκ.

Must Read

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ζήτησε πέρυσι από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αλλάξει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες όταν συζητούν τη θέση τους σχετικά με την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν την ιδιωτική συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μπάιντεν-Σι τον περασμένο Νοέμβριο κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, ο Σι και οι βοηθοί του ζήτησαν από τον Μπάιντεν και την ομάδα του να τροποποιήσουν τη γλώσσα στις επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ. Η Κίνα ήθελε οι ΗΠΑ να πουν «αντιτιθέμεθα στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν», αντί για την τρέχουσα εκδοχή, η οποία είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν υποστηρίζουν» την ανεξαρτησία της Ταϊβάν, είπαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν ανωνυμία για να μιλήσουν για ιδιωτικές διπλωματικές ανταλλαγές στις οποίες συμμετείχαν ή για τις οποίες ενημερώθηκαν.

Οι βοηθοί του Σι επανειλημμένα ακολούθησαν και έκαναν τα αιτήματα κατά τους μήνες που ακολούθησαν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει τις ανταλλαγές. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Κινέζοι διπλωμάτες πιέζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να κάνουν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αναφέρονται στο καθεστώς της Ταϊβάν, το οποίο παραμένει ο πιο ευαίσθητος τομέας στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Η ασυνήθιστα άμεση και ανανεωμένη πίεση σε επίπεδο ηγέτη δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις επίσημες σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Ταϊπέι το 1979. Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό της έδαφος και δεν έχει ποτέ παραιτηθεί από τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της. Δεν ήταν σαφές γιατί ο Σι επέλεξε να θέσει το θέμα στον Μπάιντεν, αλλά έχει θέσει την αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν στο επίκεντρο της θητείας του και ο στρατός της Κίνας έχει αυξήσει σημαντικά τις δραστηριότητές του γύρω από το νησί τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η Κίνα διεξάγει σχεδόν καθημερινά στρατιωτικές δραστηριότητες γύρω από την Ταϊβάν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Πεκίνο πραγματοποίησε μια ημέρα πολεμικών παιχνιδιών χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με την Ταϊβάν, 153 στρατιωτικά αεροσκάφη που αποτέλεσαν ρεκόρ, στο πλαίσιο ασκήσεων προσομοίωσης αποκλεισμού λιμανιών και επίθεσης σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους.

Το 2022, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλαξε τον ιστότοπό του για την Ταϊβάν, αφαιρώντας τη διατύπωση τόσο για τη μη υποστήριξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν όσο και για την αναγνώριση της θέσης του Πεκίνου ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας, γεγονός που εξόργισε τους Κινέζους. Αργότερα επανέφερε τη διατύπωση για τη μη υποστήριξη της ανεξαρτησίας του νησιού. Οποιαδήποτε αλλαγή στη γλώσσα θα μπορούσε επίσης να θεωρηθεί ότι σηματοδοτεί μια μετατόπιση της πολιτικής των ΗΠΑ από την υποστήριξη της επίλυσης του μέλλοντος της Ταϊβάν μέσω ειρηνικών συνομιλιών σε μια πολιτική που υποδηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται στις επιδιώξεις της Ταϊβάν, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να μιλήσουν ξανά πριν από τη λήξη της θητείας του Μπάιντεν τον Ιανουάριο, συνομιλίες που μπορεί να γίνουν τηλεφωνικά ή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Βραζιλία τον επόμενο μήνα ή της συνόδου κορυφής του APEC στο Περού. Ο APEC είναι ένα από τα λίγα διεθνή φόρουμ στα οποία συμμετέχουν τόσο η Ταϊβάν όσο και η Κίνα.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα παραδώσει το τεταμένο ζήτημα της Ταϊβάν στον διάδοχό του, τον Δημοκρατικό αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις ή τον Ρεπουμπλικανό πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This