Παρίσι: Αναζητούνται λύσεις για μακροπρόθεσμη επάρκεια τροφής σε περίπτωση κρίσης

Must Read

Σύμφωνα με μελέτη του γαλλικού οργανισμού πολεοδομικών μελετών (Apur), η οποία δημοσιεύθηκε την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, σε περίπτωση κρίσης (φυσικής καταστροφής ή αποκλεισμού για οποιαδήποτε αιτία) η γαλλική πρωτεύουσα θα ήταν αυτάρκης σε τρόφιμα για περίπου μία εβδομάδα.

  • γράφει η Μαρία Δεναξά

Το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επεξεργάζεται τώρα λύσεις για την αύξηση της ικανότητας της πόλης να τροφοδοτεί τους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους της, εντοπίζοντας χώρους αποθήκευσης. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη τέτοιου είδους στη Γαλλία, την οποία παρήγγειλε το Δημοτικό Συμβούλιο του Παρισιού στο πλαίσιο της «στρατηγικής ανθεκτικότητας» που θεσπίστηκε το 2022 με στόχο την πρόβλεψη σε συνεργασία με την αστυνομία, διαφόρων σεναρίων κρίσης.

Σε περίπτωση μιας φυσικής ή άλλης καταστροφής, η γαλλική πρωτεύουσα θα είχε αρκετά τρόφιμα για να θρέψει τους κατοίκους της μόνο για πέντε έως επτά ημέρες, λόγω έλλειψης επαρκούς αποθηκευτικής ικανότητας, σύμφωνα με τον οργανισμό πολεοδομικών μελετών (Apur). «Η διακοπή του εφοδιασμού τροφοδοσίας έχει αναγνωριστεί ως μείζων κίνδυνος», ο οποίος αναδείχτηκε απο την υγειονομική κρίση του κορωνοιού και την απειλή των αποκλεισμών των αγροτών το 2023, όπως εξήγησε στο AFP η αντιδήμαρχος της μεγαλούπολης, Πενελόπ Κομιτές, που είναι αρμόδια για την ανθεκτικότητα και τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Όμως οι αρχές δεν είχαν αξιόπιστα στοιχεία για την διάρκεια της αυτάρκειας. «Μιλούσαμε για αυτάρκεια τριών ημερών, χωρίς να ξέρουμε από πού προέρχεται αυτός ο αριθμός», εξηγεί η ίδια. Στόχος «100 ημέρες αυτάρκειας». Σύμφωνα με τη μελέτη της Apur, που αποκαλύπτει η εφημερίδα Le Parisien, η αυτονομία αυτή είναι «πέντε έως επτά ημέρες ». Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 3090 τόνοι τροφίμων για να τραφούν οι 2.146.000 Παριζιάνοι και να παρέχονται 6,5 εκατομμύρια γεύματα την ημέρα.

Υπάρχουν τρεις κύριες πηγές εφοδιασμού τροφίμων: τα ντουλάπια των νοικοκυριών (από 1,5 έως 5 ημέρες αυτάρκειας), τα καταστήματα και η εστίαση (2 ημέρες) και οι αποθήκες τροφίμων του εμπορίου (2 ημέρες). «Το ζητούμενο είναι να εντοπίσουμε τι μπορεί να αποθηκευτεί τοπικά, ώστε να ξέρουμε πώς θα συνεχίσουμε τον εφοδιασμό της πρωτεύουσας σε περίπτωση καταστροφής, όπως οι πλημμύρες, ή ο οδικός αποκλεισμός», δηλώνει ο Αλεξάντρ Λαπάς, διευθυντής της Apur.

Το Παρίσι έχει χάσει σταδιακά την αποθηκευτική του ικανότητα επειδή έχουν κλείσει μεγάλοι χώροι όπως ήταν το Grand Moulins. Κατά τη διάρκεια του Covid, όταν δεν υπήρχαν πλέον ζυμαρικά ή χαρτί υγείας στα σούπερ μάρκετ, οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι ολόκληρο το σύστημά βασίζεται στον ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με την Πενελόπ Κομιτές, το δημοτικό συμβούλιο του Παρισιού επεξεργάζεται σενάρια για την επίτευξη «αυτονομίας 100 ημερών» με τον εντοπισμό πιθανών χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως σιταποθήκες, όπως ορισμένοι εγκαταλελειμμένοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων. Μελετάται επίσης η δημιουργία ενός «Rungis bis» -μιας δεύτερης μεγάλης κεντρικής αγοράς τροφίμων στο βόρειο τμήμα του Παρισιού, σε περίπτωση που η γαλλική πρωτεύουσα κοπεί στα δύο εξαιτίας υπερχείλισης του Σηκουάνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This