Μετά τη δραματική και απερίσκεπτη αποπομπή του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ των Ελεύθερων Δημοκρατών από τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, η ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας κατέρρευσε. Η αποπομπή του Λίντνερ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, προκαλώντας τις παραιτήσεις των άλλων τριών υπουργών των Ελεύθερων Δημοκρατών και αφήνοντας την κυβέρνηση του Σολτς στα τάρταρα.
Σε μια περίεργη ανατροπή το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσσινγκ υπαναχώρησε από την παραίτησή του μετά από συζήτηση με τον Σολτς, αποφασίζοντας να παραμείνει στη θέση του αλλά να κόψει τους δεσμούς με το κόμμα του. Ο ελιγμός αυτός υπογράμμισε μόνο τη δυσλειτουργία της κυβέρνησης, καθώς οι υπουργοί προσπαθούν να διασώσουν τις θέσεις τους εν μέσω της κατάρρευσης του συνασπισμού.
Ο Λίντνερ, βασικό στέλεχος της οικονομικής προσέγγισης της κυβέρνησης, θα αποπεμφθεί επισήμως το απόγευμα της Πέμπτης από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο Σολτς, ωστόσο, φαίνεται ότι απέχει πολύ από το να έχει μια σαφή πορεία προς τα εμπρός: οι ηγετικές του αποτυχίες είναι κραυγαλέες και οι επιλογές του έχουν κάνει το πολιτικό και οικονομικό τοπίο της Γερμανίας ακόμη πιο αβέβαιο. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς έχουν μείνει με τους Πράσινους σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας – ένα σχήμα πρακτικά καταδικασμένο από την αρχή.
Ο καγκελάριος ανακοίνωσε ψήφο εμπιστοσύνης για τις 15 Ιανουαρίου, με πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, αν η ψηφοφορία είναι εναντίον του. Οι επικριτές λένε ότι η διαχείριση του Σολτς ήταν τόσο λανθασμένη που η καθυστέρηση απλώς παρατείνει την περίοδο διολίσθησης της Γερμανίας. Κατηγόρησε τον Λίντνερ ότι παραβίασε την εμπιστοσύνη υποστηρίζοντας πολιτικές που περιλαμβάνουν μειώσεις φόρων για τους υψηλά αμειβόμενους και περικοπές συντάξεων για τους συνταξιούχους.
Ο Φρίντριχ Μερτζ, ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών της αντιπολίτευσης, έσπευσε να καταγγείλει τη διστακτικότητα του Σολτς, απορρίπτοντας το σχέδιό του να περιμένει την ψήφο εμπιστοσύνης μέχρι τον Ιανουάριο ως «απαράδεκτο». Ο Μερτζέχει ζητήσει άμεση ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται αποφασιστική δράση τώρα και όχι αρκετούς μήνες ακόμη με μια παραλυμένη κυβέρνηση. «Ο συνασπισμός δεν έχει πλέον πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ. Απαιτούμε από την καγκελάριο να συγκαλέσει αμέσως ή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ψήφο εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μερτζ, προσθέτοντας ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν ήδη από τον Ιανουάριο.
Πράγματι, οι επικριτές έχουν καταγγείλει την ανικανότητα του Σολτς να κρατήσει τον συνασπισμό ενωμένο, ιδίως καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει πιεστικές οικονομικές προκλήσεις. Ο προϋπολογισμός του 2025 έχει έλλειμμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και η προβληματική οικονομία της χώρας χρειάζεται επειγόντως στρατηγική ανακατεύθυνση.
Η ανικανότητα του καγκελάριου να διαχειριστεί αυτόν τον συνασπισμό ή να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις της Γερμανίας οδήγησε στη σημερινή κρίση. Η κυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από αναποφασιστικότητα, υπαναχωρήσεις και έλλειψη συνεκτικής πολιτικής – ένας καταστροφικός συνδυασμός καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική αναταραχή. Με κενές θέσεις υπουργών-κλειδιά και μια απογοητευμένη βουλή, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς και οι Πράσινοι αντιμετωπίζουν μια δύσκολη μάχη για να περάσουν οποιαδήποτε ουσιαστική νομοθεσία ή να αντιμετωπίσουν το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα χωρίς σαφή πλειοψηφία.
Πολλοί αναρωτιούνται τώρα αν η θητεία του Σολτς ως καγκελάριου έχει ήδη ουσιαστικά τελειώσει. Η κακοδιαχείρισή του όχι μόνο έχει διασπάσει τον δικό του συνασπισμό, αλλά έχει αφήσει το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας σε σύγχυση σε μια εποχή που η αποφασιστική ηγεσία είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Ο Όλαφ Σολτς φαίνεται πως θα μείνει στην ιστορία ως ένας Καγκελάριος που απέτυχε σε όλα, απέτυχε στην οικονομία, απέτυχε στην μεταναστευτική κρίση και απέτυχε και στο Ουκρανικό, τραβώντας την χώρα του σε έναν πόλεμο που η Ουκρανία ήταν καταδικασμένη να χάσει.