Μεγάλη αναταραχή στην Άγκυρα προκαλούν οι επιλογές των Μάρκο Ρούμπιο, Πιτ Χέγκσεθ και Μάικ Γουώλτς στις θέσεις των υπουργών Εξωτερικών, Αμύνης και Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, αντιστοίχως, από τον Ντόναλντ Τράμπ. Και αυτό διότι το κοινό στοιχείο και των τριών είναι τα έντονα φιλοισραηλινά τους συναισθήματα αλλά και οι επικριτικές θέσεις τους απέναντι στην Άγκυρα με ταυτόχρονη στήριξη των Κούρδων.
- Μύρνα Νικολαΐδου
Ο μεν Ρούμπιο είχε συνταχθεί στο παρελθόν πολλές φορές στο πλευρό του Μπομπ Μενεντέζ στην Γερουσία τόσο όσον αφορά τις κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για τους S-400, όσο και στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο αλλά και την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Παράλληλα ήταν μεταξύ των 13 Αμερικανών γερουσιαστών που είχαν καταδικάσει το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου από το ψευδοκράτος καλώντας για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τουρκία.
Ο δε Χέγκσεθ ήταν ταγματάρχης στην εθνική φρουρά της Μινεσότα που υπηρέτησε ως δεσμοφύλακας στο στρατόπεδο κράτησης του Γκουαντανάμο και θήτευσε στο Ιράκ και το Αφγανιστάν προτού γίνει δεξιός επικριτής του στρατού. Υπήρξε μάλιστα υπέρμαχος των ισραηλινού εποικισμού, προτείνοντας μάλιστα στους Εβραίους να χτίσουν έναν νέο ναό στον ιερό χώρο γύρω από το τέμενος al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ, γνωστό στους Εβραίους ως Όρος του Ναού. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η υποψηφιότητα του Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Σε μια επίσκεψή του στην περιοχή το 2017, ο Χάκαμπι, ένας ευαγγελικός Βαπτιστής διάκονος, είχε πει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει αυτό που λέμε Δυτική Όχθη – είναι η Ιουδαία και η Σαμάρεια».
«Οι Κούρδοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθνη χωρίς κράτος»
Παρά ταύτα ο μέγας πονοκέφαλος για την Άγκυρα ακούει στο όνομα Μάικ Γουώλτς. Και αυτό διότι ο απόστρατος των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού είναι ισχυρός υποστηρικτής των Κούρδων ενώ έχει ασκήσει δριμεία κριτική στην Τουρκία για τις στενές σχέσεις της με τη Χαμάς. Είναι μέλος της Κουρδικής Ομάδας στο αμερικανικό Κογκρέσσο, ενώ είχε ζητήσει ειδική βίζα για μέλη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στην Συρία, προκειμένου οι ΗΠΑ να εκφράσουν διά ζώσης τις ευχαριστίες τους για την συνεργασία στον πόλεμο κατά του ISIS.
Το 2019 συμμετείχε με περισσότερους από 90 Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε ένα νομοσχέδιο για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ως απάντηση στη στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων στην Βόρεια Συρία. Οι φιλοκουρδικές θέσεις του Γουώλτς ενισχύονται και από τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Γιδεόν Σάαρ, ο οποίος κατά την πρώτη του ομιλία έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, ενώ έκανε ένα μεγάλο άνοιγμα προς τους Κούρδους, αναφέροντας ότι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα έθνη στον κόσμο χωρίς δική τους κρατική υπόσταση.
«Οι Κούρδοι είναι ένα από τα μεγαλύτερα έθνη χωρίς κράτος. Είναι φυσικοί μας σύμμαχοι», δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «αποτελούν εθνική μειονότητα σε τέσσερις χώρες, με αυτονομία σε δύο από αυτές – de facto στη Συρία και de jure στο σύνταγμα του Ιράκ. Υποφέρουν από καταπίεση και επιθετικότητα, ειδικά από το Ιράν και την Τουρκία. Πρέπει να τους προσεγγίσουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας, καθώς υπάρχουν τόσο διπλωματικές διαστάσεις όσο και διαστάσεις ασφαλείας σε αυτό».
Το μήνυμα του Τελ Αβίβ προς την Άγκυρα είναι σαφές και ο πανικός της γείτονος έκδηλος. Το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται να ανοίξει κουρδικό ζήτημα με τις ευλογιές των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας την έντονη ανησυχία της Τουρκίας όλο αυτό το διάστημα, που δεν είναι άλλη από τον διαμελισμό της και την δημιουργία του μεγάλου Κουρδιστάν, ενώνοντας τους Κούρδους της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν. Διόλου τυχαία, ο Τούρκος Πρόεδρος έσπευσε προ ημερών να προαναγγείλει νέες επιχειρήσεις κατά κουρδικών στόχων στην Βόρειο Συρία, αποσκοπώντας στην ολοκλήρωση και των υπόλοιπων τμημάτων της ‘Ζώνης Ασφαλείας’ που θέλει να δημιουργήσει κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.
Αν και δεν διευκρίνισε αν θα ξεκινήσουν άμεσα οι εν λόγω επιχειρήσεις, δεν αποκλείεται να επιδιώξει να δημιουργήσει τετελεσμένα πριν αναλάβει ο Ντόναλντ Τραμπ υπό τον φόβο της δημιουργίας κουρδικού κράτους. Είναι ακριβώς αυτός ο φόβος που εξώθησε πριν λίγες εβδομάδες τον Τούρκο πρόεδρο να πραγματοποιήσει, μέσω του υπερεθνικιστή εταίρου του Μπαχτσελί, το πρωτοφανές άνοιγμα προς τους Κούρδους της Τουρκίας, προτείνοντας την αποφυλάκιση του Αμπντουλλάχ Οτσαλάν. Η τρομοκρατική επίθεσις ενός μέλος του ΡΚΚ εναντίον της τουρκικής αεροδιαστημικής εταιρείας, παρότι η ηγεσία του ΡΚΚ φρόντισε να πάρει κάποια απόσταση, έβαλε πρόωρο τέλος στα σχέδια του Ερντογάν και τώρα δεν αποκλείεται την λύση να την αναζητήσει στα όπλα.
Θερμό επεισόδιο
Σε κάθε περίπτωση παρά τα φαινομενικά θετικά για τα ελληνικά συμφέροντα μηνύματα της νέας κυβερνήσεως Τραμπ – που σημειωτέον δεν σημαίνουν απαραιτήτως και φιλελληνικές θέσεις- , μια αποσταθεροποίηση της Τουρκίας μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην Αθήνα. Και αυτό γιατί η Άγκυρα μπορεί να επιδιώξει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα,- πήραμε μια ακόμη γεύση την περασμένη Πέμπτη από τις νέες τουρκικές παρενοχλήσεις στην Κάσο- ή την Κύπρο , δημιουργώντας νέο μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να στρέψει άλλου την προσοχή της Δύσεως, αλλά και να αποδυναμώσει το μέτωπο Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ.
Δεν θα είναι η πρώτη φορά που το κάνει άλλωστε. Συνεπώς, η Αθήνα αντί να πανηγυρίζει για τους φιλέλληνες της νέας κυβερνήσεως Τραμπ, θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή γιατί το παρελθόν έχει δείξει ότι όταν ο Τούρκος Πρόεδρος αντιμετωπίζει μεγάλα εσωτερικά προβλήματα, απαντάει συνήθως με την εφεύρεση εξωτερικών εχθρών.
Πηγή: Εστία της Κυριακής