Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στη διεθνή διπλωματία η έντονη φημολογία πως ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το «πράσινο φως» στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ωστόσο σε σημερινή δήλωσή του στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέφυγε να κάνει κάποια ξεκάθαρη αναφορά στην έγκριση χρήσης ATACMS από την Ουκρανία.
Ειδικότερα, από το βήμα της G20 στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, ο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως «όλοι πρέπει να εργαστούμε για τον τερματισμό των συγκρούσεων και των κρίσεων που υπονομεύουν την πρόοδο για τη βελτίωση της ασφάλειας σε όλο τον κόσμο». «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ισχυρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν όσοι είναι σε αυτό το τραπέζι», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος.
BREAKING – Biden urges G20 leaders to support Ukraine sovereignty https://t.co/BEQytq6XJX pic.twitter.com/BS4SIYm0Ej
— Insider Paper (@TheInsiderPaper) November 18, 2024
Όπως σημειώνει το BBC, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου υπογραμμίζουν ότι αυτή η αλλαγή στάσης στο πάγιο αίτημα του Ουκρανού προέδρου έρχεται ως «απάντηση» στην ανάπτυξη στρατευμάτων από τη Βόρεια Κορέα στο Κουρσκ, για να βοηθήσουν τη Ρωσία, και πιο συγκεκριμένα ως «μήνυμα» προς την Πιονγιάνγκ, προκειμένου να μην στείλει άλλους στρατιώτες. Από την άλλη, και η προεκλογική δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι αποφασισμένος να τερματίσει άμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία μόλις επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, οπωσδήποτε έχει παίξει τον ρόλο της, παρότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει εξηγήσει το πώς θα καταφέρει να το κάνει αυτό.
Biden makes first comment on Ukraine since OKing strikes far inside Russia — as Moscow rep sits across table at G20 https://t.co/V0gS2Bywjp pic.twitter.com/Cu21KUzBO7
— New York Post (@nypost) November 18, 2024
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του βρετανικού Μέσου, ενδέχεται η συγκεκριμένη κίνηση Μπάιντεν να έχει ως στόχο την ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας -στρατιωτικά και διπλωματικά- στην περίπτωση που επανεκκινηθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για κατάπαυση του πυρός υπό την επίβλεψη Τραμπ.
Έτοιμη να δώσει το «πράσινο φως» και η Βρετανία
Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο φέρεται να είναι επίσης έτοιμο να δώσει έγκριση στην Ουκρανία για χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται πηγή από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Ο «σκιώδης» υπουργός άμυνας των Συντηρητικών, Τζέιμς Κάρτλιτζ, σε σημερινή συνέντευξή του δήλωσε πως ελπίζει ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα ωθήσει τη βρετανική κυβέρνηση να κάνει το ίδιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος, όμως, είχε αρνηθεί τότε να δώσει την συγκατάθεση του.
Μερικές ημέρες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και πέντε πρώην υπουργοί Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαν ζητήσει από τον Βρετανό πρωθυπουργό να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει βρετανικούς βαλλιστικούς πυραύλους.
PM Sir Keir Starmer adds: ‘We have to support Ukraine in this, this is about the sovereignty of Ukraine, but it’s also about our own freedoms’
— National Brief (@dailypoliticuk) November 18, 2024
Σε σημερινές δηλώσεις του καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία, ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Πούτιν, όπως έκανε πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τονίζοντας, παράλληλα, πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Δείτε επίσης:
- Για ξέπλυμα χρήματος γίνεται η ενίσχυση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον προτεινόμενο υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!
- Κρεμλίνο: «Λάδι στη φωτιά» η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση πυραύλων ΑΤΑCMS από την Ουκρανία
Δεν του το είπανε ή το ξέχασε.
ΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ΠΑΠΠΟΥ
ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΑΒΑΛΑ
ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΟΥ Κ ΠΟΥ
Κ ΕΙΣΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ π*** ΚΑΝΑΛΑ