Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε μια ανατριχιαστική ενημέρωση του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, σηματοδοτώντας μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη Δύση.
Η νέα πολιτική επιτρέπει ρητά στη Ρωσία να εξετάσει το ενδεχόμενο πυρηνικών επίθεσεων ως απάντηση σε συμβατικές πυραυλικές επιθέσεις, εάν υποστηρίζεται από πυρηνική δύναμη. Η αποφασιστική αυτή κίνηση ακολουθεί την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξοπλίσει την Ουκρανία με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, τους οποίους το Κίεβο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για να πλήξει ρωσικό έδαφος. Το δόγμα ορίζει πλέον οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας από ένα κράτος του συνασπισμού ως πράξη πολέμου ολόκληρου του μπλοκ, αυξάνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας αντιπαράθεσης
Μετά τις τελευταίες σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, ρωσικό τηλεοπτικό μέσο παρουσίασε το σενάριο αντίδρασης της Ρωσίας σε μία Ουκρανική επίθεση με δυτικούς πυραύλους.
Russian TV: Answers to ATACMS, Storm Shadow, Scalp and Taurus❗️
Russisches TV: Antworten auf ATACMS, Storm Shadow, Scalp und Taurus❗️ pic.twitter.com/kCECsHDA8X
— Tscheness (@tscheness) November 18, 2024
Σύμφωνα με το ρωσικό σχέδιο θα χτυπηθούν όσες χώρες παρέχουν καθοριστική ενίσχυση στην Ουκρανία και υποβοηθούν επιθέσεις σε Ρωσικά εδάφη με δυτικούς πυράυλος. Πιο συγκεκριμένα στο στόχαστρο της Μόσχας έχουν μπει οι παρακάτω χώρες, οι οποίες ενδέχεται να ισοπεδωθούν ως απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις:
- Ηνωμένο Βασίλειο
- Γαλλία
- Βέλγιο
- Γερμανία
- Τσεχία
- Ρουμανία
- Βαλτικά Κράτη
Σύμφωνα με το ΜΜΕ, η Ελλάδα δεν είναι στο στόχαστρο του Πούτιν.
Η επέκταση του δόγματος το καθιστά σαφές: οι συμβατικές επιθέσεις με πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή άλλα αεροσκάφη θα μπορούσαν πλέον να δικαιολογήσουν πυρηνική απάντηση, εάν θεωρηθεί ότι απειλούν την κυριαρχία της Ρωσίας. Οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό αποτελεί άμεση απάντηση στην κλιμάκωση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, η οποία έχει ωθήσει τον κόσμο πιο κοντά στο χείλος της πυρηνικής σύγκρουσης από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962.