Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε την Τρίτη ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την πρώτη της επίθεση σε ρωσικό έδαφος (στην περιοχή του Μπριάνσκ) χρησιμοποιώντας πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System), κατασκευής ΗΠΑ.
Η επίθεση σημειώθηκε 24ώρες μετά την άρση των περιορισμών στην Ουκρανία από τον Τζο Μπάιντεν, για να μπορέσει το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να επιτεθεί σε περιοχές εντός της Ρωσίας.
Μετά το «πράσινο φως» για τη χρήση πυραύλων ATACMS, που έχουν βεληνεκές έως και 300χλμ, σε στόχους στη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ενδέχεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους με πυραύλους Storm Shadow που έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία.
Το Bloomberg νωρίτερα, μετέδωσε ότι την Τετάρτη, για πρώτη φορά, το Κίεβο φέρεται να έκανε επίθεση εκτοξεύοντας βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow σε ρωσικό έδαφος.
A drone captured the moments of Ukrainian missiles -reportedly Storm Shadow- landing at a Russian communications hub in the Kursk region. pic.twitter.com/4l1TstTLGs
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) November 20, 2024
Το πυρηνικό δόγμα Πούτιν πριν την επίθεση στο Μπριάνσκ
Μια στρατιωτική εγκατάσταση στο Μπριάνσκ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ήταν ο στόχος, δήλωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας μετά την επίθεση, η οποία έγινε με ATACMS.
Οι Ρώσοι είπαν ακόμα ότι πέντε πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, ενώ ο έκτος υπέστη ζημιές και συνετρίβη στη στρατιωτική εγκατάσταση, προκαλώντας πυρκαγιά.
Ώρες πριν από την επίθεση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν άλλαξε το δόγμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη χώρα του.
Η ενημέρωση του πυρηνικού δόγματος ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, δηλώνοντας ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εξαπολύσει ένα τέτοιο χτύπημα εάν δεχθεί επίθεση από ένα μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη – κάτι που η Ουκρανία είναι πλέον πιο ικανή να κάνει χάρη στο ATACMS που παρέχεται από τις ΗΠΑ.
Τι είναι το σύστημα ATACMS;
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu που παρουσιάζει το θέμα, τα συστήματα τακτικών πυραύλων του στρατού που χρησιμοποίησε η Ουκρανία στην επίθεση στο Μπριάνσκ είναι αμερικανικοί πύραυλοι εδάφους-εδάφους που αναπτύχθηκαν από την αμυντική εταιρεία Lockheed Martin με βεληνεκές έως και 300 χιλιόμετρα (186 μίλια).
Εκτοξευόμενοι από τις πλατφόρμες HIMARS ή MLRS M270, μπορούν να φέρουν είτε πυρομαχικά διασποράς είτε κεφαλές με υψηλή εκρηκτικότητα.
Ενώ οι ATACMS συχνά περιγράφονται ως «μεγάλου βεληνεκούς», μπορούν να φτάσουν σε αποστάσεις μεγαλύτερες από άλλους ουκρανικούς πυραύλους, αλλά εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με βαλλιστικούς πυραύλους cruise ή διηπειρωτικούς.
Χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου το 1991. Οι πύραυλοι αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων εκτιμώνται για την ακρίβεια και την ικανότητά τους να χτυπούν βαθιά πίσω από τις εχθρικές γραμμές.
Προς σύγκριση, το σύστημα HIMARS, που παρέχεται επίσης από τις ΗΠΑ, έχει μικρότερη εμβέλεια έως και 80 χιλιόμετρα και χρησιμοποιείται κυρίως για τη στόχευση τακτικών θέσεων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν επίσης προμηθεύσει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, γνωστούς ως Storm Shadow, ικανούς για χτυπήματα ακριβείας έως και 250 χιλιόμετρα.
Θα επηρεάσουν το πεδίο της μάχης;
Η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί εκδόσεις μικρού βεληνεκούς πυραύλων ATACMS στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 2023.
Οι πύραυλοι επιτρέπουν στο Κίεβο να χτυπήσει περιοχές σε επαρχίες όπως το Κουρσκ, όπου οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον έλεγχο δεκάδων ρωσικών οικισμών σε μια εισβολή τον Αύγουστο. Οι πιθανοί στόχοι περιελάμβαναν αποθήκες πυρομαχικών, γραμμές ανεφοδιασμού και στρατιωτικές βάσεις.
Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να έχουν μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό περαιτέρω εντός της επικράτειας της χώρας, εν αναμονή τέτοιων επιδρομών.
Ενώ τα ATACMS προσφέρουν ένα στρατηγικό πλεονέκτημα, με τον περιορισμένο αριθμό τους, είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά την τροχιά του πολέμου καθώς η Ρωσία έχει κάνει σταδιακές προόδους στην ανατολική Ουκρανία.
Η αλλαγή θέσης των ΗΠΑ
Από την έναρξη του πολέμου, η Ουκρανία άσκησε πιέσεις στους δυτικούς συμμάχους για προηγμένα όπλα για να χτυπήσει ρωσικούς στόχους, ελπίζοντας να αποδυναμώσει τον στρατό της Μόσχας και να βελτιώσει τη διαπραγματευτική της θέση.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτάχθηκε μέχρι τώρα σε χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση και ενδεχομένως να οδηγήσουν το ΝΑΤΟ σε άμεση αντιπαράθεση με τη Μόσχα, που διαθέτει πυρηνικά.
Η αλλαγή γνώμης του Τζο Μπάιντεν φέρεται να ήρθε μετά την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων για υποστήριξη των ρωσικών δυνάμεων κατά της Ουκρανίας και λίγες εβδομάδες πριν από τη λήξη της προεδρικής θητείας του τον Ιανουάριο.
Ο διάδοχός του, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποσχέθηκε να διαπραγματευτεί ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Δείτε επίσης:
- Πόσο πιθανή είναι η πυρηνική ανάφλεξη; Η επόμενη κίνηση Πούτιν και ο ρόλος του Τραμπ – O Καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναλύει
- Τεθωρακισμένα και drones στέλνει ο Σολτς στην Ουκρανία – Παραδόθηκαν δύο F-16 από την Ολλανδία
- H Oυκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow εναντίον της Ρωσίας!
- Κόκκινος συναγερμός στην Ουκρανία για επερχόμενη βαλλιστική επίθεση – To Κίεβο διαψεύδει
- «Η Ρωσία θα τιμωρήσει όποια κράτη του ΝΑΤΟ βοηθήσουν την Ουκρανία να χτυπήσει στόχους στο ρωσικό έδαφος»
- Τεταμένες οι Σχέσεις Σολτς-Ζελένσκι: Ο Καγκελάριος δεν αλλάζει στάση για τους πυραύλους Taurus
- Λαβρόφ για το χτύπημα με ATACMS από την Ουκρανία: «Μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θέλουν κλιμάκωση στη σύγκρουση»
- Ο Πούτιν ανανεώνει το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας: Αυτές οι χώρες της Ευρώπης θα χτυπηθούν από τα ρωσικά πυρηνικά