Ο πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι υποδέχθηκε χθες στο Μπουένος Άιρες την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Οι δυο ηγέτες εξύμνησαν την «συμμαχία ελευθέρων εθνών» ανάμεσα στις χώρες τους, εκφράζοντας την υποστήριξή τους σε όσους «αγωνίζονται» για να προασπίσουν «την ελευθερία» στην Δύση.
«Ο πρόεδρος Μιλέι και εγώ μοιραζόμαστε μια πολιτική ιδέα» και «αγωνιζόμαστε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία της Δύσης», συνόψισε η Μελόνι στη διάρκεια σύντομων δηλώσεών της στον Τύπο στην Κάσα Ροσάδα, την προεδρία της Αργεντινής, μετά την διμερή συνάντηση.
Ο Μιλέι τόνισε την «πολιτική, αλλά επίσης και προσωπική διάσταση» των κοινών απόψεών τους: Είναι αντίπαλοι της πολιτικής της «ανοησίας στην οικονομία» και τάσσονται υπέρ των αξιών της «υπεράσπισης της ιδιοκτησίας» και του «ελεύθερου εμπορίου» που «δυστυχώς είναι σπάνιες στον δυτικό κόσμο».
Καθώς τάχθηκε εναντίον των «αρτηριοσκληρωτικών διεθνών οργανισμών», των «ρυθμίσεων χωρίς τέλος», της «ιδεολογίας του φύλου», της «ψυχασθένειας που είναι ο ιός woke», ο Μιλέι διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η Μελόνι «τολμούν να λένε την αλήθεια» και απαιτούν «την επιστροφή της κοινής λογικής και των αξιών που μοιράζεται η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του δυτικού κόσμου», της Δύσης που «βυθίζεται στον ζόφο».
«Έχουμε δεσμούς αίματος», είπε ακόμη, αναφερόμενος στους περίπου ένα εκατ. Ιταλούς που ζουν στην Αργεντινή και στους περίπου 20 εκατ. πολίτες της Αργεντινής με καταγωγή από την Ιταλία,αριθμούς που ανέφερε η Μελόνι. Και πλέον «έχουμε επίσης παρόμοιες κυβερνήσεις», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε κοινό «σχέδιο δράσης Ιταλίας-Αργεντινής 2025-2030», για να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία και να τονωθούν οι ιταλικές επενδύσεις στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ώστε να ωφεληθούν από «τις πολύτιμες πολιτικές φιλελευθεροποίησης της κυβέρνησης Μιλέι».
Σε διεθνές επίπεδο η Μελόνι είπε πως επιδιώκει οι δυο κυβερνήσεις «να συνεργαστούν» στα «κυριότερα» διεθνή φόρουμ, καθώς «έχουμε κοινές απόψεις για πολλά ζητήματα, για την Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή, την κρίση στη Βενεζουέλα».
Θύμισε για τη Βενεζουέλα ότι η κυβέρνησή της «δεν αναγνωρίζει την προγραμματισμένη νίκη του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο έπειτα από εκλογές διόλου διαφανείς» που ακολουθήθηκαν από «βάρβαρη καταστολή».
Η Μελόνι, που έχει ήδη συναντήσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, εξόριστο στην Ισπανία, υποσχέθηκε ότι η Ιταλία θα συνεχίσει, «μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση» -η οποία αναγνώρισε τον Γκονσάλες ως «νόμιμο και δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο»-, να «εργάζεται για να υπάρξει δημοκρατική και ειρηνική μετάβαση στη Βενεζουέλα», ώστε να «αντανακλάται στην πραγματικότητα η προτίμηση που εξέφρασε ο λαός της στον εκλεγμένο πρόεδρο και η θεμιτή επιθυμία του για ελευθερία και δημοκρατία».
Προχθές, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε, για πρώτη φορά επίσημα, πως η Ουάσινγκτον θεωρεί επίσης τον Γκονσάλες «εκλεγμένο πρόεδρο» της Βενεζουέλας. Η διπλωματία της Βενεζουέλας αντέδρασε, χαρακτηρίζοντας «γελοία» την κίνηση.
Meloni after a bilateral meeting with Milei «see huge potential for Italy-Argentina relations going forward…Argentina is our reference point into Latin America.»
— María Tadeo (@mariatad) November 20, 2024
— Javier Milei (@JMileiElecto) November 20, 2024
While Meloni meets Milei her government defends the worst extractive castes.
How this makes sense?– hi Javier, I brings you good tidings from Italy, we just regulated away the only competition left standing for the taxi guild.
What would Milei think of that? https://t.co/OtCpA6lH2p
— Alessandro Riolo (@aledeniz) November 20, 2024