Η κόκκινη κάρτα του Πούτιν: Τι σημαίνουν οι κινήσεις του Ρώσου Προέδρου

Ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας Μπόγιαν Τσούκοφ ερμήνευσε την εκτόξευση του πυραύλου ως «κόκκινη κάρτα» για όσους υποστηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση.

Must Read

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την ανάπτυξη του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik αποτελεί ισχυρό μήνυμα προς τη Δύση, αντανακλώντας τη σταθερή στάση της Ρωσίας απέναντι στην κλιμάκωση των προκλήσεων.

Στην ομιλία του στις 21 Νοεμβρίου, ο Πούτιν εξήγησε ότι ο πύραυλος χρησιμοποιήθηκε ως απάντηση στα υποστηριζόμενα από το ΝΑΤΟ πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων των Κουρσκ και Μπριάνσκ. Ο στόχος, ένα ουκρανικό αμυντικό εργοστάσιο στο Dnepropetrovsk, υπογράμμισε την ακρίβεια και τη στρατηγική ετοιμότητα της Ρωσίας.

Οι ειδικοί ερμηνεύουν την κίνηση αυτή ως μια υπολογισμένη προειδοποίηση για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης και την ανάδειξη των προηγμένων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας.

Επίδειξη δύναμης

Ο Ντμίτρι Σουσλόφ, διακεκριμένος αναλυτής της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών, θεωρεί τη δήλωση του Πούτιν ως σαφή επίδειξη της ετοιμότητας της Ρωσίας για κάθε σενάριο.

Σύμφωνα με τον Σουσλόφ, η στρατηγική της Δύσης να στριμώξει τη Ρωσία απέτυχε και η ηγεσία της χώρας βλέπει τα τρέχοντα γεγονότα ως μετάβαση από μια σύγκρουση δι’ αντιπροσώπων σε άμεση αντιπαράθεση. Αυτό σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή, όπου η ισορροπία δυνάμεων μετατοπίζεται υπέρ της στρατηγικής αποφασιστικότητας της Ρωσίας.

Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Κρατικής Δούμας, συμφώνησε, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη του πυραύλου Oreshnik στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο ΝΑΤΟ. Τόνισε ότι η Δύση πρέπει πλέον να αναγνωρίσει τη ματαιότητα των προκλήσεών της και να επανεξετάσει την επιθετική της στάση.

Ένα μήνυμα προς το ΝΑΤΟ

Η χρήση του πυραύλου Oreshnik αναδεικνύει την ικανότητα της Ρωσίας να πλήξει οποιονδήποτε στρατιωτικό στόχο του ΝΑΤΟ σε μεγάλη απόσταση, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο Forum. Αυτό λειτουργεί ως ένα απογοητευτικό μήνυμα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ιδίως την Πολωνία, η οποία έχει πιέσει για μέτρα όπως η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας Μπόγιαν Τσούκοφ ερμήνευσε την εκτόξευση του πυραύλου ως «κόκκινη κάρτα» για όσους υποστηρίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση.

Οι διεθνείς στρατιωτικοί αναλυτές έχουν λάβει υπόψη τους την προηγμένη πυραυλική τεχνολογία της Ρωσίας. Ο Matthew Saville, του Royal United Services Institute, περιέγραψε την ανάπτυξη του Oreshnik ως απόδειξη της πρόθεσης της Ρωσίας να κυριαρχήσει στην αρένα των πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Η Karin Kneissl, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, παρατήρησε ότι η αδυναμία του ΝΑΤΟ να αναχαιτίσει αυτούς τους πυραύλους υπογραμμίζει την τεχνολογική υπεροχή της Ρωσίας.

Επαναξιολόγηση της στρατηγικής της Δύσης

Η ανάπτυξη προκάλεσε προβληματισμό μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σχετικά με την υποτιμημένη ισχύ του ρωσικού στρατού. Ο Ralph Bosshard, Ελβετός συνταξιούχος αντισυνταγματάρχης, πρότεινε ότι το Oreshnik είναι πιθανότατα ένα από τα πολλά προηγμένα όπλα στο ρωσικό οπλοστάσιο, με δυνατότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις δυτικές προσδοκίες. Η εκτίμηση αυτή ενισχύει την ιδέα ότι η στρατιωτική βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία μπορεί απλώς να παρατείνει τη σύγκρουση χωρίς να επιτύχει αποφασιστικά αποτελέσματα.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Πατριωτικού Κόμματος της Τουρκίας, Χακάν Τοπκουρούλ, χαρακτήρισε την απόφαση του Πούτιν κρίσιμη προειδοποίηση προς τη Δύση και υπενθύμιση των κινδύνων που ενέχει η κλιμάκωση των εντάσεων. Ομοίως, ο Jean de Gliniasty, πρώην πρέσβης της Γαλλίας στη Μόσχα, σημείωσε ότι η κυριαρχία της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης καθιστά απίθανη την προοπτική πυρηνικής κλιμάκωσης, αλλά υποχρεώνει επίσης τις δυτικές χώρες να επανεξετάσουν την εμπλοκή τους στην Ουκρανία.

Μια ευρύτερη στρατηγική κίνηση

Σύμφωνα με τον Economist, η ανάπτυξη του πυραύλου Oreshnik από τη Ρωσία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αποτροπή της Δύσης από το να εμβαθύνει την εμπλοκή της στην Ουκρανία. Αυτή η υπολογισμένη χρήση προηγμένης τεχνολογίας υπογραμμίζει τη θέση της Μόσχας ως παγκόσμιας στρατιωτικής δύναμης, ικανής να διεκδικεί τα συμφέροντά της, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους αντιπάλους της για υπερβολική προσέγγιση.

Οι τελευταίες ενέργειες του Πούτιν καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα της Ρωσίας και την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε ένα εξελισσόμενο γεωπολιτικό τοπίο, αφήνοντας τα δυτικά έθνη να παλέψουν με τις συνέπειες των πολιτικών τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This