Ως μια ακόμη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να εκληφθεί ο διορισμός από τον φιλελεύθερο υποτίθεται «φίλο» του κ. Μητσοτάκη, Μάρκ Ρούττε της πρώην υπουργού Αμύνης της κυβερνήσεως Ζάεφ, Ραντμίλα Σεκερίνσκα στην θέση της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η Σκοπιανή πολιτικός που υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και μέγας επικριτής τους εμβατηρίου «Μακεδονία Ξακουστή» θα αποτελεί το νούμερο 2 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με σκοπό την προώθηση των συμφερόντων της χώρας της.
- Μύρνα Νικολαΐδου
Το δήλωσε άλλωστε και η ίδια με αρκετή σαφήνεια: «Θα συνεχίσω να υποστηρίζω αξίες που ενισχύουν την ειρήνη, τη συνεργασία και την ενσωμάτωση μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, αλλά και να εκπροσωπώ τη Βόρεια Μακεδονία με υπερηφάνεια για αυτήν την υψηλή διεθνή θέση», έγραψε η Σεκερίνσκα στα κοινωνικά δίκτυα. «Μαζί δείχνουμε ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάτι να προσφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο. Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου! Η υποστήριξή σας σημαίνει πολλά για μένα», κατέληξε η ίδια.
Και για όσους βιάστηκαν να επισημάνουν ότι δεν υπήρξε συγχαρητήρια ανακοίνωση από την κυβέρνηση του VMPRO-DPMNE με το σκεπτικό ότι έχει κακές σχέσεις με την Σεκερίνσκα, η οποία ανήκει στο αντίπαλο κόμμα, SDSM, o Πρωθυπουργός Κρίστιαν Μιτσκόσκι φρόντισε γρήγορα να ξεδιαλύνει το τοπίο. «Δεν είναι μυστικό ότι στο παρελθόν είχαμε πολλές εννοιολογικές διαφορές όσον αφορά την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων, των πολιτικών μας, έχουμε ιδεολογικές διαφορές. Και αυτό δεν το κρύβουμε. Προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες. Όμως, ως Κυβέρνηση, είχαμε μια πρόκληση όσον αφορά το ποιον θα προτείνουμε ως Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα. Υπήρχαν υποψήφιοι από πολλές χώρες. Και εδώ δεν είχαμε δίλημμα. Ζητήσαμε ενότητα και διάλογο με την αντιπολίτευση στο παρελθόν και τώρα το κάνουμε στην πράξη. Θα ήταν υποκριτικό να μην το κάνουμε», δήλωσε εμφατικώς ο Μίτσκοσκι.
Ο Μίτσκοσκι πρόσθεσε ότι η κυβέρνησίς του υποστήριξε την υποψηφιότητα της Σεκερίνσκα και συνεργάστηκε ενεργά με τους συμμάχους γι αυτό. «Χθες μίλησα με την Ραντμίλα Σεκερίνσκα και δεν υπάρχει δίλημμα ότι πρέπει να συνεργαστούμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τον Μακεδονικό Στρατό, να συμβάλει στην ασφάλεια και στις ανάγκες των Μακεδόνων πολιτών», κατέληξε ο ίδιος, επιμένοντας και πάλι στις ανιστόρητες και αλυτρωτικές αναφορές του που πλέον θα βρουν ευήκοα ώτα και στο ΝΑΤΟ. Πάντως παρά το πιο μετριοπαθές προφίλ που επιδιώκει να προβάλλει η κ. Σεκερίνσκα ως υπουργός Άμυνας των Σκοπίων δεν είχε διστάσει να επικρίνει τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα όσα αναφέρονταν στην Μακεδονία. Κληθείσα να σχολιάσει εμβατήρια όπως η «Μακεδονία Ξακουστή» που ακούστηκαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2018, η Σεκερίνσκα είχε δηλώσει ότι «δεν είναι στο πνεύμα της φιλίας των δύο λαών»! Και είχε προσθέσει ότι «οι δυνάμεις που αντιτίθενται στην περιφερειακή συμφιλίωση, τις λύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τα Βαλκάνια»!
Αυτή είναι η άποψις του νούμερο 2 του ΝΑΤΟ για το εμβληματικό όσο και αγαπημένο εμβατήριο που έχει παιανίσει τόσες φορές η μπάντα του στρατού, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως σε όλο τον ελληνισμό.
Μάλιστα η πρώην Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως των Σκοπίων είχε αναφέρει σε δηλώσεις της στην Guardian στις 15 Δεκεμβρίου 2017 ότι η κυβέρνησίς της ήθελε βρεθεί λύση με την Ελλάδα όσον αφορά το ονοματολογικό, διασφαλίζοντας την ύπαρξη «μακεδονικής ταυτότητας». «Θέλουμε μια λύση που δεν θα βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα ούτε θα θέσει σε κίνδυνο την μακεδονική ταυτότητα», είχε αναφέρει στην βρεταννική εφημερίδα η κ. Σεκερίνσκα. Και τα κατάφερε καθώς η επονείδιστη Συμφωνία των Πρεσπών πράγματι αναγνωρίζει και «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ιθαγένεια» στους Σκοπιανούς.
Την ίδια στιγμή η κ. Σεκερίνσκα είχε αναπτύξει θερμές σχέσεις με την γείτονα Τουρκία. Ως υπουργός Αμύνης των Σκοπίων είχε υπογράψει τον Αύγουστο του 2021 πενταετή συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας με τον Τούρκο ομόλογό της, Χουλουσί Ακάρ. «Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνο στρατηγικοί εταίροι, αλλά και φίλοι που σέβονται ο ένας τον άλλο και συνεργάζονται για σχεδόν τρεις δεκαετίες, χωρίς κανένα ψεγάδι στις σχέσεις τους», είχε δηλώσει τότε η Σκοπιανή Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Ζάεφ. Για να καταλήξει ότι «η συμφωνία στρατιωτικής-οικονομικής συνεργασίας αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της φιλίας και της ενισχυμένης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ και θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση των προτύπων και της ετοιμότητας του στρατού της Βόρειας Μακεδονίας ως 30 μέλος του ΝΑΤΟ». Μάλιστα τότε η Ελλάδα επικυρώνοντας την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών είχε αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Σκοπίων ενώ υποτίθεται ότι θα συνέβαλε και στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεών τους στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Και εν τέλει οι Σκοπιανοί προτίμησαν να συνεργαστούν με τους Τούρκους!
Προτεραιότητα τα Δυτικά Βαλκάνια
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή της κ. Σεκερίνσκα δείχνει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια συνιστούν στρατηγική προτεραιότητα για το ΝΑΤΟ. Ειδικά μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ ότι η ΡωΣσία ή η Κίνα θα μπορούσαν να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την επέκταση της αποστολής EUFOR στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δίδοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάπτυξη σχεδίων για την ανάληψη της αποστολής EUFOR από το ΝΑΤΟ.
Επι πλέον η τοποθέτησις της Σκοπιανής πολιτικού στην θέση αυτή ενδέχεται να δώσει νέα πνοή και στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλγαρία έχει ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ και θα το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν Σόφια και Σκόπια καταλήξουν σε κάποιου είδους συμφωνία. Άραγε η Αθήνα της πολιτικής των «ήρεμων νερών» θα κάνει χρήση του βέτο της;
Πηγή: Εστία της Κυριακής