Κιθ Κέλογκ: Η επιλογή Τραμπ για τα ρωσο-ουκρανικά – Η «σχέση» του 80χρονου πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας με την Ελλάδα

«Μαζί θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη μέσω της ισχύος», έγραψε ο Τραμπ

Must Read

Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει τον βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ και απόστρατο Στρατηγό, για μια πιθανή νέα θέση που επικεντρώνεται στον τερματισμό του πολέμου ΡωσίαςΟυκρανίας.

Ο Τραμπ δημιούργησε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters και επέλεξε γι’ αυτήν τον Κιθ Κέλογκ.

Ο 80χρονος Κέλογκ υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρώην αντιπροέδρου του Τραμπ, Μάικ Πενς, και εθεάθη στο κλαμπ Mar-a-Lago του εκλεγμένου Προέδρου την Τρίτη, σύμφωνα με τη New York Post.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που προτείνω τον στρατηγό Κιθ Κέλογκ να υπηρετήσει ως Βοηθός του Προέδρου και Ειδικός Απεσταλμένος για την Ουκρανία και τη Ρωσία», έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του, το Truth Social.

«Ο Κιθ έχει μια διακεκριμένη στρατιωτική και επιχειρηματική καριέρα, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας του  σε εξαιρετικά ευαίσθητους ρόλους Εθνικής Ασφάλειας στην πρώτη μου Διοίκηση. Ήταν μαζί μου από την αρχή! Μαζί, θα εξασφαλίσουμε την ειρήνη μέσω της ισχύος, και θα κάνουμε την Αμερική και τον κόσμο, ξανά ασφαλή!»

Τρεις πηγές με γνώση του θέματος, είπαν στο Reuters ότι ο Κέλογκ παρουσίασε στον Τραμπ ένα σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης και τον Απρίλιο συνέγραψε ένα ερευνητικό έγγραφο που παρουσίαζε την ιδέα της χρήσης όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία ως μοχλό, για διαπραγματεύσεις ανακωχής με τη Ρωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κέλογκ έχει προτείνει την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της πρώτης γραμμής, ενώ αναγνωρίζει τις ουκρανικές αξιώσεις σε εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία.

Ζητά πίεση προς τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απειλώντας ότι θα άρει όλους τους περιορισμούς στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία, αλλά υποστήριξε επίσης, την απειλή διακοπής της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Κίεβο, για να εξασφαλίσει τη θέση του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η επιλογή του Κέλογκ συγκέντρωσε χλιαρές πρώιμες αντιδράσεις από ορισμένους, που επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της ισχυρής υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

«Ήταν μια επιλογή…  όχι φρικτή, ούτε καταπληκτική», είπε ένας αναλυτής ασφαλείας με έδρα την Ουάσιγκτον. «Δεν είναι ο πιο δυνατός στην Ουκρανία, αλλά δεν φαίνεται ιδεολογικά απαίσιος και υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Τα σχέδιά του για την Ουκρανία ήταν έτσι κι έτσι».

Ωστόσο, ο Oleh Shamhsur, πρώην πρεσβευτής της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, είπε ότι, αν και είναι εξοικειωμένος με τον Κέλογκ μόνο μέσω των ΜΜΕ, είναι απαισιόδοξος για τον διορισμό του.

«Όπως καταλαβαίνω, αποδέχεται πλήρως τη λογική του ‘ειρηνευτικού σχεδίου’ του Τραμπ όπως αναφέρεται από τον [εκλεγμένο αντιπρόεδρο ] Βανς», είπε, αναφερόμενος στην υποστήριξη του Βανς για εκχώρηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία και την εγκατάλειψη των σχεδίων για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

«Στο τέλος της ημέρας, αυτός και οι άλλοι θα είναι ως επί το πλείστον υλοποιητές της θέλησης των κυρίων τους», πρόσθεσε ο Shamshur. «Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε από τον Τραμπ ποιο είναι το σχέδιό του. Στο Κίεβο μπορείτε να ακούσετε πολύ διαφορετικές ιδέες για το τι μπορούμε να περιμένουμε με την έλευση του Big Guy. Είμαι κυρίως απαισιόδοξος».

Ο Κέλογκ είναι επί του παρόντος ο συμπρόεδρος του Κέντρου για την Αμερικανική Ασφάλεια στο Ινστιτούτο America First Policy (AFPI), του οποίου ηγούνται αρκετοί πλέον υποψήφιοι στη νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του AFPI είναι η ορισθείσα Γραμματέας Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον και πρόεδρός του, είναι η ορισθείσα Γραμματέας Γεωργίας, Μπρουκ Ρόλινς.

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να θέσει ένα γρήγορο τέλος στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, αξιοποιώντας τις σχέσεις του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στους υποστηρικτές του Κιέβου, ότι ο Αμερικανός θα επιδιώξει μια γρήγορη συμφωνία που θα εκχωρήσει ουκρανική γη, ή θα έθετε σε κίνδυνο τη μελλοντική ασφάλεια της χώρας.

Rewind: Ο Κέλογκ και η Ελλάδα

Αν γυρίσουμε λίγο πίσω, τον Μάρτιο του 2022, θα διαπιστώσουμε ότι ο Κιθ Κέλογκ ως αναλυτής, έδινε… συμβουλές στην Ουκρανία η οποία ζητούσε διακαώς τα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-300.

Μία από τις συμβουλές του Αμερικανού απόστρατου Στρατηγού μέσω του Fox News, ήταν να ζητήσει το Κίεβο τους S-300 από… την Ελλάδα, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία (σ.σ. τα τρία κράτη του NATO που διαθέτουν τα ρωσικά συστήματα)!

  • Δείτε τι έλεγε ο Κέλογκ τον Μάρτιο του 2022:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Ο Ζελένσκι έπαιξε βρώμικα εναντίον των σημαντικών συμφερόντων της Ουκρανίας και της Ρωσίας και τώρα θα πληρώσει ακριβά την διαφαινόμενη ήττα του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This