Απαγόρευση social media σε ανηλίκους: Οι τεχνολογικοί κολοσσοί κατά του μέτρου που εφαρμόζει η Αυστραλία

Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες προειδοποιήσεων της κυβέρνησης προς τις τεχνολογικές εταιρείες και μια κοινοβουλευτική έρευνα που άκουσε συγκλονιστικές μαρτυρίες γονέων παιδιών που αυτοτραυματίστηκαν λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού.

Must Read

Σε μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, η Αυστραλία ενέκρινε νόμο που απαγορεύει σε παιδιά κάτω των 16 ετών να έχουν πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, προκαλώντας την οργή των τεχνολογικών κολοσσών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν τη νομοθεσία «βιαστική» και ανεπαρκώς μελετημένη.

Ο νόμος, που πέρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, επιβάλλει στις πλατφόρμες, από το Instagram και το Facebook της Meta έως το TikTok, να αποτρέπουν την είσοδο ανηλίκων – διαφορετικά, απειλούνται με πρόστιμα έως και 49,5 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (32 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).

Το TikTok, ιδιαίτερα δημοφιλές στους εφήβους, αντέδρασε άμεσα, προειδοποιώντας ότι το μέτρο ενδέχεται να σπρώξει τους νέους σε πιο σκοτεινές γωνιές του διαδικτύου. «Είναι κρίσιμο η αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεργαστεί με τη βιομηχανία για να διορθώσει τα προβλήματα που δημιούργησε αυτή η βιαστική διαδικασία», ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία, εκφράζοντας ανησυχίες για τις ακούσιες συνέπειες του νόμου.

Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες προειδοποιήσεων της κυβέρνησης προς τις τεχνολογικές εταιρείες και μια κοινοβουλευτική έρευνα που άκουσε συγκλονιστικές μαρτυρίες γονέων παιδιών που αυτοτραυματίστηκαν λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού. Η κυβέρνηση του Άντονι Αλμπανέζ κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, επιταχύνοντας την έγκρισή του σε μια χαοτική τελευταία ημέρα του κοινοβουλίου.

Η Meta κατηγόρησε τη διαδικασία ως «προκαθορισμένη» και ανέφερε ότι η ίδια η κοινοβουλευτική επιτροπή δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η σύνδεση των κοινωνικών μέσων με την ψυχική υγεία των νέων Αυστραλών «δεν είναι ξεκάθαρη». Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά, το πόρισμα της Επιτροπής της Γερουσίας ανέφερε ότι τα κοινωνικά δίκτυα προκαλούν βλάβες στην υγεία των παιδιών.

Η Snapchat από την πλευρά της εξέφρασε ανησυχίες για τα κενά που αφήνει ο νόμος, ενώ η Sunita Bose, διευθύντρια της Digital Industry Group, τόνισε πως ούτε η κοινότητα ούτε οι πλατφόρμες γνωρίζουν με σαφήνεια τι απαιτείται από αυτές. Η εφαρμογή του νόμου, που αναμένεται να τεθεί πλήρως σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2025, θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιανουάριο.

Η Αυστραλία, που βρίσκεται σε συνεχή αντιπαράθεση με τις κυρίως αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, είχε γίνει παγκόσμια πρωτοσέλιδα όταν έγινε η πρώτη χώρα που απαίτησε από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να πληρώνουν δικαιώματα στα μέσα ενημέρωσης για το περιεχόμενό τους. Τώρα, με αυτό το νέο μέτρο, επιχειρεί να προστατεύσει τους νέους της, ενώ οι αντιδράσεις από τη βιομηχανία δείχνουν ότι η μάχη μεταξύ κυβερνήσεων και Big Tech μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This