Με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό «θώκο» των ΗΠΑ ξαναφούντωσαν οι φήμες πως θα υπάρξει επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τον εκλεγμένο πρόεδρο, μάλιστα, να δηλώνει πως έχει έτοιμο το πλάνο για τη… λήξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, Δευτέρα 2/12, η Ρωσία, δια στόματος Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, με στόχο να εξασφαλίσει χρόνο για να εξοπλίσει εκ νέου το Κίεβο, οι δυνάμεις του οποίου αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων και «επιδημία» λιποταξιών, στο μέτωπο απέναντι στον ρωσικό στρατό.
Στις χώρες της Δύσης «άρχισαν να μιλούν για κατάπαυση του πυρός, ως μέσο για να προσφέρουν μια ανάπαυλα στην Ουκρανία και να αδράξουν την ευκαιρία να την πλημμυρίσουν και πάλι με σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος, πάντως, διαβεβαίωσε, ότι «είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε». Πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα θα ήθελε οι όποιες διαπραγματεύσεις με το Κίεβο και τη Δύση «να διεξαχθούν λαμβάνοντας υπόψη τα νόμιμα συμφέροντα κάθε πλευράς».
La Russie se dit prête à une “discussion honnête” mais rejette d’emblée l’idée d’un cessez-le-feu en Ukraine, a déclaré Lavrov.
“L’idée d’un cessez-le-feu, et donc de donner un répit à l’Ukraine pour lui redonner des armes n’est pas une voie vers la paix” https://t.co/xFndkYnusy pic.twitter.com/kIZfZaASNg
— Ananke Group (@AnankeGroup) December 2, 2024
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει θέσει ευθύς εξαρχής τους όρους του, προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός: να παραδοθεί ο ουκρανικός στρατός, να δεσμευτεί η Ουκρανία ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να κρατήσει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει ήδη καταλάβει. Όροι οι οποίοι κρίνονται «απαράδεκτοι» τόσο από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος εδώ και πολλούς μήνες ζητά μια «δίκαιη ειρήνη», που θα διασφάλιζε «την επιβίωση» της χώρας του, όσο και από τους δυτικούς συμμάχους του.