Μια ιστορική απόφαση έλαβε η βελγική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι, βάσει νέου νόμου, οι εργαζόμενοι στο σεξ θα έχουν, πλέον, πλήρη εργασιακά δικαιώματα, που θα τούς εξασφαλίζουν κοινωνική ασφάλιση και συντάξεις.
Ως εκ τούτου οι σεξεργάτριες στο Βέλγιο θα αντιμετωπίζονται, πλέον, όπως κάθε άλλος εργαζόμενος στη χώρα, με πρόσβαση σε συμβάσεις εργασίας, άδεια μητρότητας, παροχές υγείας και πολλά άλλα. Ο νέος νόμος, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, χαιρετίζεται ως η πρώτη ολοκληρωμένη εθνική νομοθεσία που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στο σεξ.
Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ιερόδουλων χαιρετίζουν το νόμο ως μια «νίκη» που θα καταστήσει τη σεξεργασία σημαντικά ασφαλέστερη και πιο δίκαιη. Ωστόσο, ορισμένες φεμινιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι επισημοποιεί μια βιομηχανία που θεωρούν εγγενώς βίαιη, ενώ δεν προστατεύει εκείνους που είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.
Sex workers in Belgium gain historic labour rights as new law takes effect https://t.co/7iiQxsXZcF
— Yerelce (@yerelce) December 3, 2024
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε πέρυσι, μετά την απόφαση της χώρας το 2022 να αποποινικοποιήσει την εργασία του σεξ. Ισχύει για τους εργαζόμενους στο σεξ που έχουν εργοδότες, όπως αυτοί που εργάζονται σε οίκους ανοχής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όποιος επιθυμεί να απασχολεί εργαζόμενους στο σεξ, πρέπει να λάβει άδεια από την πολιτεία, να τηρεί πρωτόκολλα ασφαλείας και να πληροί τις απαιτήσεις ιστορικού, συμπεριλαμβανομένης της μη καταδίκης για σεξουαλική επίθεση ή εμπορία ανθρώπων. «Από τη σκοπιά του εργοδότη, αυτό θα είναι επίσης μια επανάσταση», δήλωσε η Isabelle Jaramillo, συντονίστρια της Espace P, μιας ομάδας υπεράσπισης που συμμετείχε στη σύνταξη της νομοθεσίας.
Σε γειτονικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, η πορνεία είναι επίσης νόμιμη, όπως και οι οίκοι ανοχής, αλλά η σεξουαλική εργασία δεν είναι πλήρως αποποινικοποιημένη και αναγνωρισμένη από τον νόμο. Στη Βρετανία η πορνεία είναι νόμιμη, αλλά οι περισσότερες σχετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των οίκων ανοχής ή της μαστροπείας, είναι παράνομες. Στη Σουηδία, στη Γαλλία και σε άλλες χώρες είναι παράνομο να πληρώνει ένας πελάτης για σεξ, αλλά όχι και η προσφορά υπηρεσιών από μια ιερόδουλη.
*φωτό αρχείου