Ο Ντιντιέ Ρέιντερς, μέχρι το περασμένο Σάββατο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, είναι ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη βελγική αστυνομία. Για περίπου μια δεκαετία, ο Ρέιντερς φέρεται να αγόραζε λαχεία με αμφίβολα χρήματα για να «ξεπλύνει» τα κέρδη στον λογαριασμό του.
Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε πολλά ακίνητα που συνδέονται με τον πρώην Επίτροπο με υποψίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος την Τρίτη, ανέφεραν στην πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας Follow the Money και στη βελγική εφημερίδα Le Soir, δύο άτομα που πρόσκεινται στην έρευνα.
Οι διευθύνσεις περιλαμβάνουν τις ιδιωτικές κατοικίες του Ρέιντερς. Ο Βέλγος ανακρίθηκε από την αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.
Οι έρευνες στα σπίτια του 66χρονου είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, ανέφεραν οι πηγές.
Οι ανακριτές περίμεναν να «χτυπήσουν» με τη λήξη της θητείας του Ρέιντερς την περασμένη Κυριακή (1/12), όταν και «έληγε» η ασυλία του ως Ευρωπαίου Επιτρόπου.
Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των Βρυξελλών επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.
Ο Ρέιντερς είχε υπηρετήσει ως Επίτροπος Δικαιοσύνης από το 2019. Στην αρχή της θητείας του, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ζήτησε «να διασφαλίσει ότι το κράτος δικαίου θα τηρείται σε ολόκληρη την Ένωσή».
Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου από το 1999 έως το 2011 και Υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έλαβε τιμητικές διακρίσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.
Η ποινική έρευνα
Ο Ρέιντερς φέρεται ότι ξέπλενε χρήματα για χρόνια μέσω του Εθνικού Λαχείου, μιας οργάνωσης για την οποία ήταν υπεύθυνος μεταξύ 2007 και 2011.
Θεωρείται ύποπτος αγοράς ηλεκτρονικών λαχνών λαχειοφόρου αγοράς, αξίας μεταξύ 1 και 100 ευρώ τα οποία χρησιμοποίησε για να μεταφέρει χρήματα στον λογαριασμό του στο λαχείο.
Στη συνέχεια, φέρεται ότι συμμετείχε σε παιχνίδια και διοχέτευε τα κέρδη που φέρεται να έχουν ξεπλυθεί, στους ιδιωτικούς του λογαριασμούς.
Δεν είναι σαφές από πού πήρε τα χρήματα ο Ρέιντερς. Θα πρέπει τώρα να αποδείξει τη νόμιμη προέλευσή τους. «Εάν υπάρχουν μετρητά, το επόμενο ερώτημα είναι από πού προήλθαν», είπε μια δικαστική πηγή.
Η βελγική εισαγγελία ενημερώθηκε από την Εθνική Λοταρία και τη Μονάδα Επεξεργασίας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών του Βελγίου (CTIF-CFI), όπου μπορούν να αναφερθούν συναλλαγές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατίας.
Σύμφωνα με τη CTIF-CFI, ύποπτες επιχειρήσεις για ένα σχετικά σημαντικό χρηματικό ποσό είχαν πραγματοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Ρέιντερς φέρεται να ξεκίνησε το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ ήταν ακόμη ενεργός στην πολιτική σκηνή του Βελγίου, αλλά δεν ήταν πλέον υπεύθυνος για την Εθνική Λοταρία.
Είναι ύποπτος όμως ότι συνέχισε αυτή την πρακτική και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Επίτροπος.
Ασυλία
Ο Ρέιντερς και ο επί χρόνια έμπιστός του, Ζαν Κλοντ Φοντινόι, έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για διαφθορά και δωροδοκία, μεταξύ άλλων από έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου. Αλλά δεν υπήρξαν ποτέ πειστικές αποδείξεις κατά του «Teflon Didier», όπως μερικές φορές αποκαλείται ο Ρέιντερς στο Βέλγιο.
Αυτή η έρευνα ηγήθηκε όχι από έναν εισαγγελέα που ερευνά τους απλούς πολίτες, αλλά από έναν ανώτερο γενικό εισαγγελέα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ρέιντερς, ως Ευρωπαίος Επίτροπος, θεωρήθηκε ότι είχε τον ίδιο βαθμό με έναν Βέλγο Υπουργό. Ανώτερου βαθμού είναι και ο ανακριτής που διέταξε τις έρευνες.
Όσο ο Ρέιντερς ήταν ακόμη Επίτροπος, η βελγική αστυνομία θα έπρεπε να πάρει άδεια από το Σώμα των Επιτρόπων, μέλος του οποίου ήταν και ο ίδιος ο Ρέιντερς, για να κάνει έφοδο στο σπίτι του. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο το απόρρητο της έρευνας.
Ο Ρέιντερς, ως πρώην Υπουργός του Βελγίου, εξακολουθεί να απολαμβάνει κάποιας προστασίας: εάν ο ανακριτής θέλει να τον συλλάβει ή να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο, το βελγικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για το θέμα.
Πώς ξεπλένονται χρήματα μέσω της λοταρίας στο Βέλγιο
Για να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, οι άνθρωποι που θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα μέσω της βιομηχανίας του λότο πρέπει να επιλέξουν το σωστό παιχνίδι – και αυτά δεν είναι τα παιχνίδια στα οποία υπάρχει η για ένα μεγάλο τζάκποτ.
Σύμφωνα με τον καθηγητή μαθηματικών Rudi Penne, η συμπλήρωση του δημοφιλούς πλέγματος λότο των 45 αριθμών δίνει πολύ χαμηλή απόδοση 45 σεντς ανά στοίχημα 1,25 ευρώ – που σημαίνει ότι το ξέπλυμα θα κόστιζε, κατά μέσο όρο, 55%.
Τα ξυστά είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Η πιθανότητα να γίνει κάποιος εκατομμυριούχος με τη μία μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά αν αγοράσει ένα λαχείο 10 ευρώ από το βελγικό παιχνίδι Subito, παίρνει πίσω κατά μέσο όρο το 73% του πονταρίσματός του. Για ένα λαχείο 1 ευρώ, είναι μόνο 63%.
Τα πιο προσοδοφόρα στο Βέλγιο είναι τα ξυστά λαχεία Win for Life: η μέση απόδοση για λαχνούς 1, 3 και 10 ευρώ είναι 69%, 74% και 78% αντίστοιχα, είπε ο Penne στο Het Laatste Nieuws.
Κάτω τα χέρια από τα ευρωπέη.
Η βαθιά αντιευρωπαϊκή ΕΕ…με τη λογοκρισία, τη woke agenda, με ΛΑΟΤΚΙ πάνω από όλα, με τις μίζες και τη γενικευμένη διαφθορά. Ενας μισητός γραφειοκρατικός, αντιδημοκρατικός εξουσιαστικός μηχανισμός που ζει για να αυτοβολεύεται με τον μόχθο και το χρήμα των λαών της Ευρώπης. Μια συμπαιγνία φιλελέ και αριστεράς που είναι το μακρύ χέρι του σάπιου συστήματος.
οι εκπρόσωποι τών εταιριών που κυκλοφορούν και μπαινοβγαίνουν από γραφείο σε γραφείο είναι περισσότεροι από τούς μόνιμους υπαλλήλους, το έγκλημα είναι προδιεγραμμένο.
Το ξέραμε ότι μας σκάβουν τον λάκκο τα ΕΕμνπανα εδώ και δεκαετίες, δεν ξέραμε ότι “τον … ξύνουνε” κιόλας τον λάκκο μας!?!?!
Οι εισαγγελείς ασχολούνται με γατοσκυλα.
.
Τα λαθροχρηματα του Καταρ είναι οκ.