Η συμμετοχή του Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στη Μάλτα στις 5-6 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την πρώτη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ σε χώρα της ΕΕ από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά για τη ρωσική αποστολή, καθώς προέκυψε διπλωματικό επεισόδιο, μετά την ανάκληση της βίζας της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή!
Η πρωτοφανής, όπως χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα, υπόθεση της ανάκλησης της βίζας, η οποία είχε ήδη εκδοθεί από τη μαλτέζικη προεδρία του ΟΑΣΕ, προκάλεσε την έκρηξη της Ρωσίδας αξιωματούχου.
«Πόσες ίντριγκες έχει κανονίσει για όλους αυτή η Δυτική Ύδρα, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων διπλωματών!» έγραψε χαρακτηριστικά στο Telegram η Ζαχάροβα, η οποία έκανε ακόμα λόγο για «οδυνηρές φαντασιώσεις» και «Ρωσοφοβία», ενώ με ειρωνικό ύφος σχολίασε τη φράση «περιστάσεις πέρα από τον έλεγχό μας», που χρησιμοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Μάλτας αναφερόμενο στην ακύρωση της βίζας:
«Μαγνητική καταιγίδα; Αστεροειδής στο Yakutsk; Ανάδρομος Ερμής;»
«Μπλόκο» από τη Βαλτική
Όπως σημειώνει το timesofmalta.com σε αντίθεση με τον Λαβρόφ, ο οποίος δεν υπόκειται σε κυρώσεις (ταξιδιωτικής φύσεως), η Ζαχάροβα αναφέρεται σε λίστες κυρώσεων και υπόκειται στην απαγόρευση ταξιδιών της ΕΕ.
Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι η Ζαχάροβα χρειάστηκε επομένως μια ειδική απαλλαγή, η οποία «υπόκειται στην ευχέρεια των κρατών μελών της ΕΕ» για να λάβει άδεια να εισέλθει στη Μάλτα, η οποία αποτελεί μέρος της ζώνης Σένγκεν της ΕΕ. Ενώ η απαλλαγή αυτή χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν χωρίς κανένα θέμα, αυτό δεν συνέβη αυτή τη φορά.
Τρεις χώρες έθεσαν αντιρρήσεις για Ζαχάροβα, δήλωσε το μαλτέζικο Υπουργείο Εξωτερικών, «όπως και η Ρωσία πέρυσι αντιτάχθηκε σε μια συγκεκριμένη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ».
Το Υπουργείο δεν ανέφερε τις τρεις χώρες που αντιτάχθηκαν στην παρουσία της Ζαχάροβα στη Μάλτα, αλλά πηγές δήλωσαν στους Times της Μάλτας ότι ήταν η τριάδα της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία.
This is disgusting.
All these sanctions are nothing but political warfare.
I think they are worried that if Maria Zakharova speaks to the press, she’ll make more sense than the lot of them… wouldn’t be too hard tbf.https://t.co/oy14hsACf5— Rachelle Buttigieg (@rachellebutt11) December 4, 2024
Η Εσθονία επρόκειτο να αναλάβει την προεδρία του ΟΑΣΕ πέρυσι, αλλά αυτό «πάγωσε» εξαιτίας της Ρωσίας.
Νωρίτερα την Τετάρτη (4/12), η Λιθουανία και η Λετονία δήλωσαν ότι οι Υπουργοί τους δεν πρόκειται να παρευρεθούν στη σύνοδο κορυφής της Μάλτας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της συμμετοχής του Λαβρόφ. Και οι δύο χώρες θα στείλουν αντιπροσωπείες με επικεφαλής χαμηλόβαθμους αξιωματούχους.
Η Πολωνία, η οποία αρνήθηκε να εκδώσει στον Λαβρόφ βίζα όταν προήδρευσε στον ΟΑΣΕ το 2022, δήλωσε επίσης ότι αντιτίθεται στην παρουσία του Ρώσου Υπουργού στη Μάλτα.
Ρωσικό ΥΠΕΞ: «Άνευ προηγουμένου»
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του, έκανε δήλωση σχετικά με τη συνάντηση του ΟΑΣΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, λέει για την επίμαχη απόφαση:
«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αποτυχία έκδοσης θεωρήσεων σε μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας που σχεδίαζαν να παρακολουθήσουν διάφορα γεγονότα του ΟΑΣΕ, συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Η ακύρωση, ακριβώς πριν από την εκδήλωση, μιας βίζας που είχε εκδοθεί νωρίτερα από την μαλτέζικη προεδρία στην εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, δήθεν λόγω περιστάσεων πέρα από τον έλεγχό τους, ήταν άνευ προηγουμένου».
❗️ Special attention will be brought to the FAILURE to issue visas to Russia’s delegation members.
Cancelling, right before the event, a visa that had been earlier issued to @mfa_russia Spox Maria #Zakharova, allegedly due to circumstances beyond their control, was unprecedented https://t.co/BvKeGGO0ax pic.twitter.com/bX69Eh0Grm
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) December 4, 2024
Οι Ρώσοι υποσχέθηκαν ότι θα δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή» κατά τη διάρκεια της συνάντησης στην απόφαση για την ακύρωση της θεώρησης της Ζαχάροβα, ενώ κατηγόρησαν «αρκετές δυτικές χώρες» για χρήση του ΟΑΣΕ «για τα δικά τους συμφέροντα».
Τα μαλτέζικα (αλλά και ουκρανικά) ΜΜΕ θυμίζουν ότι πέρυσι ο Σεργκέι Λαβρόφ πήγε στα Σκόπια για μια συνάντηση του ΟΑΣΕ μέσω Ελλάδας, αφού η Βουλγαρία έκλεισε τον εναέριο χώρο της στο αεροπλάνο του, επειδή η Μαρία Ζαχάροβα θα ήταν πιθανώς επί του σκάφους.