«Στείλτε τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκεί όπου ανήκουν!»

«Ανήκουν στην Ελλάδα» - Άρθρα σε βρετανικές εφημερίδες υπέρ της επανένωσης των κλεμμένων θησαυρών

Must Read

Ο δημοσιογράφος Matthew d’Ancona γράφει στη βρετανική εφημερίδα Evening Standard για το φλέγον θέμα των ημερών που αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα και υποστηρίζει την επιστροφή τους στην Ελλάδα, «εκεί όπου ανήκουν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς όπως σχολιάζει, μια τέτοια κίνηση «θα γιόρταζε τη μοναδικότητα αυτών των θαυμάσιων έργων».

Ο d’Ancona καλεί τον κόσμο να επισκεφθεί το Βρετανικό Μουσείο, όπου βρίσκονται τα κλεμμένα Γλυπτά και να τα θαυμάσει, αλλά όπως παρατηρεί: «Παράλληλα με το δέος και τη γοητεία, μπορεί επίσης να βιώσετε μια ενοχλητική αίσθηση ότι αυτό που βλέπετε είναι μόνο αποσπασματικό. Μέρος ενός συνόλου που, ει δυνατόν, θα πρέπει να αποκατασταθεί σε αισθητική ενότητα. Όπως έχει παρατηρηθεί συχνά, είναι σαν να βλέπεις τη μισή Μόνα Λίζα».

Στη συνέχεια του άρθρου επισημαίνεται ότι τον πρώτο λόγο στην υπόθεση έχει το Βρετανικό Μουσείο:

«Πολύ σωστά, η κυβέρνηση αφήνει το θέμα του μέλλοντος των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αλλά οι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα εμποδίσουν για εθνικιστικούς λόγους οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτευχθεί».

Βρετανικό Μουσείο

Όσο για τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο αρθρογράφος αναφέρει το θέμα του δανεισμού:

«Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν (σ.σ. διετέλεσε συμπτωματικά και αρχισυντάκτης της Evening Standard στο παρελθόν) και της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό, οδεύοντας σε έναν παρατεταμένο δανεισμό των Γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα την προσωρινή μεταφορά ορισμένων ελληνικών θησαυρών στη χώρα μας. Ένας πολιτισμένος διακανονισμός αυτού του είδους, θα παρέκαμπτε επιδέξια το ζήτημα της ιδιοκτησίας που φαίνεται να πυροδοτεί μια μικρή μειοψηφία Βρετανών (σ.σ. δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, εδώ και πολλά χρόνια, έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία είναι χαλαρή σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών). Η επιχειρηματολογία για την επανένωση της ζωφόρου του Παρθενώνα είναι συντριπτική. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν ήδη επιστρέψει βασικά θραύσματα στη φροντίδα του όμορφου Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που άνοιξε το 2009, και αυτή η χώρα (σ.σ. Βρετανία) θα πρέπει τώρα να ακολουθήσει το παράδειγμά τους».

Όσο για την κλοπή των ελληνικών θησαυρών από τον Λόρδο Έλγιν, η αναφορά που κάνει η εφημερίδα είναι η εξής:

«Για αρχή, η απόκτηση των Γλυπτών από τον Λόρδο Έλγιν, πρεσβευτή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 έως το 1803, ήταν αμφίβολης νομιμότητας. Όπως έδειξε ο αείμνηστος Christopher Hitchens στο βιβλίο του The Parthenon Marbles: The Case for Reunification, η εξουσιοδοτητική επιστολή, ή φιρμάνι, από την τουρκική κυβέρνηση είναι, τουλάχιστον, ανοιχτή σε νομική αμφισβήτηση».

Με τη σειρά του, ο Δρ Τζέιμς Ουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, αρθρογραφώντας στην τοπική εφημερίδα Brighton Argus, τονίζει χαρακτηριστικά: «Ήρθε η ώρα να στείλουμε αυτούς τους ανεκτίμητους θησαυρούς στο σπίτι».

Και σε άλλο σημείο του άρθρου του εξηγεί γιατί είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα:

«Οι επικριτές των ενεργειών του Έλγιν υποστηρίζουν ότι η αφαίρεση των Γλυπτών ήταν παράνομη και ανήθικη. Οι μέθοδοι του Έλγιν έχουν περιγραφεί ως λεηλασία και όχι ως συντήρηση. Η ελληνική κυβέρνηση και πολλοί διεθνείς μελετητές πιστεύουν ότι τα Γλυπά ελήφθησαν υπό αμφίβολες συνθήκες και θα πρέπει να επιστραφούν στο νόμιμο σπίτι τους.

Τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν είναι απλά αντικείμενα. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Παρθενώνα, σύμβολο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Η επανένωση των Γλυπτών με τα υπόλοιπα Γλυπτά στο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα θα αποκαταστήσει την ακεραιότητα αυτού του εμβληματικού μνημείου.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο άνοιξε το 2009, σχεδιάστηκε ειδικά για να στεγάσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα και να προσφέρει ένα πλαίσιο που το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αντιγράψει.

Η επιστροφή των Ελγίνειων Μαρμάρων θα δημιουργούσε ένα θετικό προηγούμενο για τον επαναπατρισμό πολιτιστικών αντικειμένων και θα βελτιώσει τις διεθνείς σχέσεις. Θα αποδείκνυε μια δέσμευση για διόρθωση ιστορικών αδικιών και σεβασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς άλλων εθνών.

Αυτή η χειρονομία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την επίλυση άλλων διαφορών σχετικά με την πολιτιστική ιδιοκτησία και να ενισχύσει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ μουσείων και χωρών προέλευσης».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This